Σύμφωνα με πληροφορίες της USA Today το Πεντάγωνο προετοιμάζει αθόρυβα τις βάσεις σχεδιασμού για μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στην Κούβα, ακόμη και καθώς ο πόλεμος στο Ιράν συνεχίζεται. Δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν στην εφημερίδα την Τετάρτη ότι αναπτύσσονται σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διατάξει επέμβαση στη νησιωτική χώρα. Ο Τραμπ δεν έχει ανακοινώσει σχέδια εισβολής στην Κούβα, αλλά έχει διατυπώσει την ιδέα.
Εκπρόσωπος του Πενταγώνου αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα και αντ’ αυτού παρέπεμψε την εφημερίδα The Independent στη Νότια Διοίκηση των ΗΠΑ , τον φορέα που είναι υπεύθυνος για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λατινική Αμερική. Ένας εκπρόσωπος της Νότιας Διοίκησης δήλωσε στην Independent ότι «δεν γνώριζε τίποτα για» σχέδια που αφορούν την Κούβα.
Ο εκπρόσωπος τόνισε μια κατάθεση στο Κογκρέσο τον Μάρτιο από τον στρατηγό Φράνσις Ντόνοβαν, επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης, ο οποίος αρνήθηκε ότι οι ΗΠΑ έκαναν ενεργά πρόβες ή σχεδίαζαν την κατάληψη της Κούβας.
Ο Τραμπ, ο οποίος έχει διατάξει στρατιωτικές επιχειρήσεις σε πολλά έθνη κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του -συμπεριλαμβανομένων του Ιράν, της Βενεζουέλας, του Ισημερινού, της Νιγηρίας και της Σομαλίας- έχει συχνά και ανοιχτά αναφερθεί στο ενδεχόμενο κατάληψης του ελέγχου του κομμουνιστικού νησιού.
Τον περασμένο μήνα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πιστεύει ότι θα έχει «την τιμή να καταλάβει την Κούβα», προσθέτοντας ότι «μπορώ να κάνω ό,τι θέλω με αυτήν». Τη Δευτέρα (13/04), ο 79χρονος πρόεδρος δήλωσε: «Μπορεί να επισκεφτούμε την Κούβα αφού τελειώσουμε με αυτό», αναφερόμενος στον πόλεμο του Ιράν, τον οποίο οι διαπραγματευτές προσπαθούν τώρα να επιλύσουν πριν λήξει το χρονοδιάγραμμα για μια κατάπαυση του πυρός δύο εβδομάδων.
Πέρα από την έντονη ρητορική του, ο Τραμπ έχει επίσης εφαρμόσει επιθετικές πολιτικές απέναντι στην Κούβα — η οποία είναι αντίπαλος των ΗΠΑ από την επανάσταση του 1959.
Έχει επιβάλει υψηλούς δασμούς στο νησιωτικό έθνος και έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς σε προϊόντα από χώρες που εξάγουν πετρέλαιο στην Κούβα. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης κατασχέσει πολλά πετρελαιοφόρα που κατευθύνονταν στη χώρα, επιδεινώνοντας την ενεργειακή της κρίση.
Η Κούβα είναι έτοιμη μπροστά σε οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ διαβεβαίωσε πως η χώρα του είναι «έτοιμη» να αντιμετωπίσει μια στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ και επαναβεβαίωσε τον «σοσιαλιστικό» χαρακτήρα του κουβανικού κράτους, με την ευκαιρία της 65ης επετείου της αποτυχημένης εισβολής στον Κόλπο των Χοίρων.
«Η χρονική στιγμή είναι εξαιρετικά δύσκολη και μας επιβάλλει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε σοβαρές απειλές, μεταξύ άλλων τη στρατιωτική επιθετικότητα», δήλωσε ο επικεφαλής του κουβανικού κράτους.
«Δεν το θέλουμε, όμως είναι καθήκον μας να είμαστε έτοιμοι να το αποφύγουμε και, εάν είναι αναπόφευκτο, να κερδίσουμε», συνέχισε ο Ντίας- Κανέλ, σε μια ομιλία που εκφώνησε ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων, που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Αβάνας για να γιορτάσουν την αποτυχημένη εισβολή του 1961.
Εκείνη τη χρονιά, μεταξύ 15ης και 19ης Απριλίου, 1.400 αντικαστρικοί, εκπαιδευμένοι και χρηματοδοτούμενοι από την CIA, είχαν επιχειρήσει να αποβιβαστούν στον Κόλπο των Χοίρων, σε απόσταση 250 χλμ από την πρωτεύουσα, χωρίς να καταφέρουν να ανατρέψουν τον Φιντέλ Κάστρο.
Η Ουάσινγκτον, που αντιτίθεται στην κομμουνιστική εξουσία σε αυτήν τη νήσο από τότε που εγκαθιδρύθηκε το 1959, επέτεινε τον Ιανουάριο την οικονομική πίεσή της μπλοκάροντας κάθε προμήθεια σε υδρογονάνθρακες, αμέσως μόλις ανέτρεψε τον βασικό σύμμαχό της, τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.
«Ένα ψευδές και πολύ κυνικό αφήγημα έχει κατασκευαστεί: εκείνο της Κούβας ως πτωχευμένου κράτους (…). Η Κούβα δεν είναι ένα πτωχευμένο κράτος, είναι ένα κράτος υπό πολιορκία», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του κουβανικού κράτους. «Παραμένουμε μια σοσιαλιστική επανάσταση ακριβώς κάτω από τη μύτη της αυτοκρατορίας», συμπλήρωσε ο ίδιος, αναφερόμενος στις ΗΠΑ.
«Πιστεύω πως πρόκειται για δύο διαφορετικές στιγμές», το 1961 και το τώρα, όμως «αυτό είναι παρόμοιο, είναι ότι ο λαός είναι έτοιμος να υπερασπιστεί την κυριαρχία του, όποιο κι αν είναι το τίμημα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) η Μαρία Ρεγκέιρο, μια 82χρονη που βρισκόταν ανάμεσα στο πλήθος.
Ειδήσεις Σήμερα
- Γαλλία: Περισσότερες από 40 απαγωγές το 2026 με δράστες να ζητούν λύτρα σε κρυπτονομίσματα
- Λίβανος και Ισραήλ συμφώνησαν σε 10ήμερη εκεχειρία -Το ανακοίνωσε ο Τραμπ, λέγοντας πως είναι ο δέκατος πόλεμος που τελειώνει
- Μακελειό σε σχολείο στην Τουρκία: Από αιμορραγία πέθανε ο 14χρονος δράστης – Τι αποκαλύπτει η κατάθεση του πατέρα – Πώς σχεδιάστηκε η επίθεση

