Αθήνα Καιρός
ΕΚΤΑΚΤΟ: Νεκρός εντοπίστηκε γνωστός ποινικολόγος στο κέντρο της Αθήνας

Την Τετάρτη στο Ισλαμαμπάντ οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–Ιράν: «Θα καταλήξουμε σε καλή συμφωνία – δεν έχουν άλλη επιλογή», λέει ο Τραμπ

5 λεπτά
Την Τετάρτη στο Ισλαμαμπάντ οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–Ιράν: «Θα καταλήξουμε σε καλή συμφωνία – δεν έχουν άλλη επιλογή», λέει ο Τραμπ
Πηγή: REUTERS/Denis Balibouse

Την εκτίμηση ότι μια συμφωνία με το Ιράν είναι πιθανή εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξή του στο CNBC, σημειώνοντας πως η Τεχεράνη έχει περιορισμένες επιλογές υπό τις σημερινές συνθήκες.


«Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μια πολύ καλή συμφωνία. Δεν έχουν άλλη επιλογή», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ διατηρούν τον έλεγχο των Στενών του Ορμούζ, τα οποία αποτελούν κομβικό σημείο για την παγκόσμια ενεργειακή ροή.

«Το Ιράν πρέπει να δείξει σωφροσύνη και κοινή λογική», δήλωσε στο CNBC, τονίζοντας ότι «η προθεσμία της Τετάρτης είναι οριστική».

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι δεν επιθυμεί παράταση της εκεχειρίας, επισημαίνοντας πως το χρονικό περιθώριο για την επίτευξη συμφωνίας είναι περιορισμένο.

«Δεν θέλω να το κάνω. Δεν έχουμε πολύ χρόνο», είπε αναφερόμενος στην πιθανότητα παράτασης της εκεχειρίας.

Αύριο στο Ισλαμαμπάντ οι Βανς και Γκαλιμπάφ

Διαμεσολαβητές αναφέρουν ότι στην πακιστανική πρωτεύουσα αναμένονται οι Τζέι Ντι Βανς και Μοχαμάντ Μπαγέρ Γκαλιμπάφ για να ηγηθούν των αντιπροσωπειών. Οι πληροφορίες παραμένουν ανεπιβεβαίωτες και η Τεχεράνη τις διαψεύδει εν μέρει.

Δύο περιφερειακοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Associated Press ότι μια εύθραυστη εκεχειρία δύο εβδομάδων οδεύει προς τη λήξη της.

Παράλληλα, μεσολαβητές υπό την ηγεσία του Πακιστάν φέρεται να έχουν λάβει επιβεβαίωση ότι οι επικεφαλής διαπραγματευτές θα φτάσουν στην πακιστανική πρωτεύουσα νωρίς την Τετάρτη.

Οι ΗΠΑ λένε ότι αναχαίτησαν ιρανικό δεξαμενόπλοιο που υπόκεινται σε κυρώσεις

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ με ανάρτηση στο Χ ανακοίνωσε ότι αμερικανικές ένοπλες δυνάμειας αναχαίτισαν και επιθεώρησαν «χωρίς επεισόδιο» ένα υπό κυρώσεις πλοίο, σε θαλάσσια περιοχή που δεν προσδιόρισε το υπουργείο.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το πλοίο ήταν ιρανικό.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αμερικανικές δυνάμεις, με το δικαίωμα νηοψίας έκαναν επιχείρηση ναυτικής αποτροπής και αποβιβάστηκαν στο χωρίς σημαία και υπό κυρώσεις πετρελαιοφόρο M/T Tifani, στην περιοχή ευθύνης της INDOPACOM, χωρίς να υπάρξει επεισόδιο», ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο.

Στην ανάρτηση, το Πεντάγωνο υπενθύμισε τη δέσμευση των ΗΠΑ «να διαταράσουν παράνομα δίκτυα και να σταματούν πλοία που υπόκεινται σε κυρώσεις και παρέχουν υλική υποστήριξη στο Ιράν, όπου κι αν αυτά δραστηριοποιούνται», διευκρινίζοντας ότι τα διεθνή ύδατα «δεν αποτελούν ασφαλές καταφύγιο για πλοία που τελούν υπό κυρώσεις».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την πρόθεσή του να διατηρήσει τον αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών «μέχρι να υπάρξει συμφωνία» με την Τεχεράνη, με τις αμφιβολίες σχετικά με το αν θα πραγματοποιηθεί δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών στο Ισλαμαμπάντ να παραμένει.

Χθες Δευτέρα, ωστόσο, η εταιρεία ναυτιλιακών δεδομένων Lloyd’s List Intelligence σημείωσε ότι «τουλάχιστον 26 πλοία του ιρανικού σκιώδους στόλου είχαν παρακάμψει τον αποκλεισμό των ΗΠΑ» από τότε που αυτή επιβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]