Αθήνα Καιρός

Τι κρύβει η «κανονικότητα» του Ντουμπάι; Η άγνωστη πραγματικότητα πίσω από τα λαμπερά φώτα του Εμιράτου

23 λεπτά
Τι κρύβει η «κανονικότητα» του Ντουμπάι; Η άγνωστη πραγματικότητα πίσω από τα λαμπερά φώτα του Εμιράτου
Το εμβληματικό Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι. Πηγή: Unsplash

Η κίνηση στους δρόμους του Ντουμπάι αυξάνεται ξανά, τα τραπέζια των εστιατορίων γεμίζουν και οι πτήσεις έχουν αρχίσει σε μεγάλο βαθμό να επαναλαμβάνονται. Επιφανειακά, η ζωή στην τουριστική ατμομηχανή του Κόλπου μοιάζει σχεδόν κανονική.

Κάτω από αυτήν, ωστόσο, η πόλη είναι αντιμέτωπη με μια σκληρότερη πραγματικότητα — παρόλο που οι υποδομές λειτουργούν κανονικά, η εμπιστοσύνη δεν έχει επιστρέψει. Και τώρα, ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρείες και επιχειρήσεις εστίασης εργάζονται σκληρότερα από ποτέ για να πείσουν τους επισκέπτες να επιστρέψουν.

Για δεκαετίες, το Ντουμπάι έχτιζε το παγκόσμιο τουριστικό του brand πάνω σε μια υπόσχεση που ελάχιστοι προορισμοί στη Μέση Ανατολή μπορούσαν να ανταγωνιστούν: Τη σταθερότητα. Ακόμη και όταν ξεσπούσαν συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή, το εμιράτο παρέμενε ένα πολυτελές, ασφαλές καταφύγιο και ένας αποτελεσματικός παγκόσμιος σταθμός διαμετακόμισης για τους διεθνείς επισκέπτες.

Όμως, μήνες μετά τον πόλεμο στο Ιράν, που αναστάτωσε τον εναέριο χώρο σε ολόκληρο τον Κόλπο και έφερε επιθέσεις με drones σε μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα ορόσημα του Ντουμπάι, η πόλη βρίσκεται μπροστά σε μία από τις σημαντικότερες δοκιμασίες της σύγχρονης ιστορίας της, καθώς προσπαθεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών και να αναζωογονήσει έναν τουριστικό τομέα που αποτελεί εδώ και καιρό τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομίας της.

Για πολλούς κατοίκους, η καθημερινότητα έχει επανέλθει. Οι επιθέσεις με drones στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) εξακολουθούν να σημειώνονται σποραδικά, αλλά οι μαζικοί συναγερμοί των πρώτων σταδίων της σύγκρουσης έχουν σταματήσει — μαζί με την αναστάτωση που προκαλούσαν. Οι καλές μέρες επιστρέφουν, λένε.

Η επιστροφή των «party animals»

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Ουρανοξύστες στο Ντουμπάι. Πηγή: Unsplash

Στο Zuma, ένα σταθερό σημείο αναφοράς της συνήθως πολυσύχναστης κοσμικής ζωής στο Διεθνές Χρηματοοικονομικό Κέντρο του Ντουμπάι (DIFC), ένα μέρος του κόσμου που αγαπά τη νυχτερινή διασκέδαση έχει επιστρέψει, χορεύοντας στους ρυθμούς των DJs και καταναλώνοντας ακριβά κοκτέιλ. Ωστόσο, μια προσφορά για απεριόριστο φαγητό και ποτό τις βραδινές ώρες υποδηλώνει ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης.

Ο κόσμος βγαίνει λιγότερο, καθώς οι μισθοί πολλών έχουν μειωθεί, ενώ το κόστος ζωής συνεχίζει να ανεβαίνει εξαιτίας του κλεισίματος των Στενών του Ορμούζ. Τόσο τα τρόφιμα όσο και τα καύσιμα έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο.

Οι ταξιδιωτικές οδηγίες από αρκετές δυτικές κυβερνήσεις παραμένουν σε ισχύ. Η Αυστραλία έχει συμβουλεύσει τους πολίτες της να μην πραγματοποιούν ανταποκρίσεις μέσω χωρών που περιλαμβάνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ ο Καναδάς συνεχίζει να συνιστά την αποφυγή κάθε ταξιδιού στα ΗΑΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν τους ταξιδιώτες να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους για ταξίδια στη χώρα. Αν και οι πτήσεις έχουν σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί, οι ειδικοί του κλάδου λένε ότι η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο δύσκολη από το εκ νέου άνοιγμα των αεροπορικών δρομολογίων.

Τουρίστες υπάρχουν, απλώς δεν είναι οι ίδιοι με πριν.

Επισκέπτες από χώρες όπως η Ρωσία και ο Λίβανος δείχνουν να μην πτοούνται από την κατάσταση, καθώς τα ΗΑΕ αποτελούν ένα σχετικό καταφύγιο σε σύγκριση με τις πατρίδες τους. Τις τελευταίες ημέρες, οικογένειες από την ευρύτερη περιοχή συνέρεαν στα εμπορικά κέντρα του Ντουμπάι για τις διακοπές του Έιντ αλ-Άντχα, ενώ τα σαλόνια ομορφιάς φέρεται να καταγράφουν συνεχή ροή Ρωσίδων που αναζητούν μια λαμπερή απόδραση.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dubai (@dubai)

Η Φάτμα Αμάρ ζει στη Βηρυτό και ήρθε στην πόλη για να επισκεφθεί τους δύο γιους της κατά τη διάρκεια της ισλαμικής γιορτής του Έιντ αλ-Άντχα. «Το Ντουμπάι εξακολουθεί να μοιάζει με ένα πολύ πιο ασφαλές μέρος για μένα σε σχέση με τη Βηρυτό», είπε στο CNN. «Ο τρόπος με τον οποίο τα ΗΑΕ διαχειρίστηκαν τον πόλεμο είναι πολύ καθησυχαστικός και νιώθω εξαιρετικά ασφαλής εδώ σε σύγκριση με το σπίτι μου. Δυστυχώς, βέβαια, είμαι συνηθισμένη στον πόλεμο, οπότε κάτι τέτοιο δεν θα με σταματούσε από το να δω τους γιους μου».

Ωστόσο, η περιφερειακή σύγκρουση έχει αφήσει το σημάδι της. Ενώ το Fairmont The Palm έχει ήδη αποκαταστήσει τις μικρές ζημιές από τις επιθέσεις των drones και τώρα προσπαθεί να προσελκύσει επισκέπτες με ειδικές προσφορές, άλλα εμβληματικά κτίρια, όπως το Burj Al Arab, έχουν κλείσει για «ανακαινίσεις».

Στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι, περισσότερες από 40 αεροπορικές εταιρείες συνεχίζουν να λειτουργούν, με τους επιβάτες ανταπόκρισης να διατηρούν τη ροή της κίνησης σε αυτό που ήταν ο πιο πολυσύχναστος αεροπορικός κόμβος του κόσμου, αν και σε μικρότερους αριθμούς. Το αεροδρόμιο είχε επίσης στοχοποιηθεί στα αρχικά στάδια της σύγκρουσης με το Ιράν, αλλά καμία ζημιά δεν είναι πλέον ορατή στους επιβάτες.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Zayed του Αμπού Ντάμπι σφύζει επίσης από ζωή, με τους επιβάτες να κατακλύζουν τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών (duty-free). Ωστόσο, και εδώ, ορισμένες μεγάλες αεροπορικές εταιρείες λάμπουν διά της απουσίας τους.

Μειωμένη προσέλευση

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Ουρανοξύστες στο Ντουμπάι. Πηγή: Unsplash

Ο Ναΐμ Μααντάντ  ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Gates Hospitality, στην οποία ανήκουν brands θερέτρων και εστιατορίων όπως το Six Senses Zighy Bay στο Ομάν και το Ultra Brasserie στο Ντουμπάι, δήλωσε ότι οι ταξιδιωτικές οδηγίες έχουν αναγκάσει τους ταξιδιώτες να ξανασκεφτούν την κατάσταση.

«Πιστεύω ότι αυτό έχει προκαλέσει διστακτικότητα, παρά μόνιμη ζημιά στην εμπιστοσύνη προς τα ίδια τα ΗΑΕ», ανέφερε. «Το διεθνές κοινό συχνά βλέπει τη Μέση Ανατολή ως μια ενιαία, ευρεία περιοχή, χωρίς να διακρίνει τις χώρες μεταξύ τους, και αυτή η αντίληψη επηρεάζει φυσικά τις ταξιδιωτικές αποφάσεις. Τα ΗΑΕ, ωστόσο, συνεχίζουν να επιδεικνύουν σταθερότητα, ισχυρές υποδομές και επιχειρησιακή συνέχεια.

Τα αεροδρόμια, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα αξιοθέατα παραμένουν πλήρως λειτουργικά. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ψυχολογική. Οι ταξιδιωτικές οδηγίες, οι περιορισμοί στις ασφαλιστικές καλύψεις και τα διεθνή πρωτοσέλιδα αναπόφευκτα επηρεάζουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών, ακόμη και αν η πραγματικότητα στο έδαφος είναι πολύ διαφορετική. Ως εκ τούτου, ο κλάδος πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να μεταδώσει ένα αίσθημα σιγουριάς, διαφάνειας και εμπιστοσύνης, χωρίς να δείχνει αδιάφορος απέναντι στις ευρύτερες περιφερειακές ευαισθησίες».

Ο Μααντάντ σημείωσε ότι ο αντίκτυπος έχει επηρεάσει τόσο την εγχώρια όσο και τη διεθνή αγορά, με αποτέλεσμα μια «πιο υποτονική προσέλευση». «Την ίδια στιγμή, οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν γίνει πιο προσεκτικοί με τα προσωπικά τους έξοδα, οπότε η πίεση γίνεται αισθητή και από τις δύο πλευρές».

Ο Αλεξάντρ Σουπίνσκι, ιδιοκτήτης της TicToc Travel, μιας εταιρείας φωτογραφικού τουρισμού με έδρα το Ντουμπάι, δήλωσε ότι «υπάρχει μεγάλο χάσμα ανάμεσα στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται μερικές φορές η κατάσταση στα δυτικά μέσα ενημέρωσης και σε αυτό που πραγματικά συμβαίνει στο έδαφος στο Ντουμπάι».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dubai (@dubai)

Ανέφερε ότι οι αναφορές για κατάρρευση της τουριστικής βιομηχανίας του Ντουμπάι ήταν λανθασμένες και ότι η πόλη λειτουργεί κανονικά, με τα θεματικά πάρκα και τις ξεναγήσεις να είναι όλα ανοιχτά. Παραδέχεται, πάντως, ότι υπάρχει μια «επιβράδυνση» λόγω του πολέμου και του κλεισίματος του εναέριου χώρου. Αυτό θα επιταθεί από την επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο — η οποία είναι παραδοσιακά πιο ήσυχη λόγω της ζέστης.

Πρόσθεσε ότι έδωσε σε ορισμένους υπαλλήλους μεγαλύτερες άδειες λόγω της μειωμένης ζήτησης, αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η τουριστική κίνηση θα ανακάμψει πλήρως μέχρι τον Οκτώβριο.

Ο Βίκτορ Αμπού-Γκάνεμ, διευθύνων σύμβουλος της STORY Hospitality, συμφώνησε επίσης ότι οι ταξιδιωτικές οδηγίες επηρεάζουν την επιστροφή των επισκεπτών. «Για μια οικογένεια που σχεδιάζει διακοπές, μια κυβερνητική οδηγία, ένας ασφαλιστικός περιορισμός ή ο φόβος για ακύρωση πτήσεων αρκούν για να αναβάλει ένα ταξίδι, ακόμη και αν ο ίδιος ο προορισμός λειτουργεί κανονικά», είπε.

Το οικονομικό κομμάτι παίζει επίσης ρόλο, πρόσθεσε, καθώς οι τιμές του πετρελαίου επηρεάζουν τα αεροπορικά εισιτήρια. «Σε περιόδους αβεβαιότητας, πολλοί ταξιδιώτες γίνονται πιο ευαίσθητοι στις τιμές. Ορισμένοι θα προτιμήσουν φθηνότερους προορισμούς, συντομότερες πτήσεις ή μέρη πιο κοντά στο σπίτι τους».

Ουσιαστικό λουκέτο

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Η αναστάτωση επεκτάθηκε πέρα από τα ξενοδοχεία και τα αξιοθέατα. Η Arabian Travel Market, η μεγαλύτερη εμπορική έκθεση ταξιδιών και τουρισμού στη Μέση Ανατολή, αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να δοθεί επιπλέον χρόνος στους διοργανωτές, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες, τα ταξιδιωτικά γραφεία και τα δίκτυα του περιφερειακού εναέριου χώρου εργάζονταν για την αποκατάσταση των κανονικών λειτουργιών.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά από οποιαδήποτε μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Η πληρότητα των ξενοδοχείων προβλεπόταν να βυθιστεί μόλις στο 10% στο Ντουμπάι για το δεύτερο τρίμηνο, από 80% που ήταν πριν από τη σύγκρουση, σύμφωνα με την εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Moody’s. «Αυτό αντιπροσωπεύει ένα ουσιαστικό λουκέτο σε μεγάλα τμήματα του κλάδου της φιλοξενίας», ανέφερε.

Η ηγεσία του Ντουμπάι απάντησε με ένα φιλόδοξο πακέτο μέτρων στήριξης που στοχεύουν στην επιτάχυνση της ανάκαμψης.

Αυτά περιλαμβάνουν την αναστολή του νυχτερινού φόρου διαμονής που χρεώνεται στα πολυτελή καταλύματα, την κατάργηση του δημοτικού τέλους 7% που επιβάλλεται στους λογαριασμούς ξενοδοχείων και εστιατορίων, την αναβολή των τελών πωλήσεων που σχετίζονται με τη φιλοξενία και την απαλλαγή από τα τέλη αναβολής και ακύρωσης αδειών για εκδηλώσεις.

Οι Aρχές επέτρεψαν επίσης στα ξενοδοχεία, τα ξενοδοχειακά διαμερίσματα και τις παραθεριστικές κατοικίες να αναστείλουν την πληρωμή των τελών πωλήσεων στις υπηρεσίες διαμονής και εστίασης για τρεις μήνες, σε μια προσπάθεια να ελαφρύνουν την πίεση στους διαχειριστές όσο ανακάμπτει ο αριθμός των επισκεπτών.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dubai (@dubai)


Σε ολόκληρη την πόλη, οι επιχειρήσεις απάντησαν με προσφορές και κίνητρα που σπάνια έβλεπε κανείς κατά τη διάρκεια της τουριστικής έκρηξης του Ντουμπάι μετά την πανδημία.

Ένας Άραβας σχεδιαστής μόδας που ζει στο Ντουμπάι για σχεδόν 20 χρόνια, και ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι η κλίμακα των εκπτώσεων που προσφέρονται τώρα σε όλο το εμιράτο δεν μοιάζει με τίποτα από όσα έχει δει ποτέ, εκτός από την περίοδο της πανδημίας του Covid-19, ιδιαίτερα στην παραθαλάσσια περιοχή J1 Beach. «Πολλά από αυτά τα μέρη, που άλλοτε ήταν γεμάτα κόσμο, τώρα κάνουν αυτές τις σούπερ εκπτώσεις», είπε.

«Πολλά από αυτά τα μαγαζιά, στα οποία παλαιότερα ήταν αδύνατον να μπεις, τώρα προσπαθούν σκληρά να προσελκύσουν πελάτες. Η πόλη εξακολουθεί να λειτουργεί, ο κόσμος συνεχίζει να βγαίνει, αλλά οι επιχειρήσεις πρέπει να κοπιάσουν περισσότερο για τον κάθε πελάτη».

Ορισμένες μεγαλύτερες εταιρείες φιλοξενίας μετακινούν το προσωπικό τους εκτός της περιοχής για να αμβλύνουν τον αντίκτυπο από τη μείωση των πελατών, ακόμη και όταν κάνουν λόγο για μια αναζωπύρωση των εργασιών μετά την αρχική κάμψη στην έναρξη της σύγκρουσης.

Ο Γιάννης Στανισιέρε, γενικός διευθυντής επιχειρήσεων του διεθνούς γαστρονομικού προορισμού COYA, ο οποίος διαθέτει υποκαταστήματα τόσο στο Αμπού Ντάμπι όσο και στο Ντουμπάι, δήλωσε ότι η επιχείρησή του έστειλε υπαλλήλους σε εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Βαρκελώνη και την Ίμπιζα για να «κρατήσει το ταλέντο μέσα στο δίκτυο». Η LEVA Hotels, η οποία διαχειρίζεται ένα συγκρότημα 178 δωματίων και σουιτών στο Ντουμπάι, δήλωσε επίσης ότι διατήρησε ανέπαφο όλο το εργατικό της δυναμικό.

Εκπτώσεις σε ξενοδοχεία πολυτελείας

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Τα ξενοδοχεία έπρεπε παρ’ όλα αυτά να ανταγωνιστούν σκληρά για τους επισκέπτες, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες στην αγορά. Το The Ritz-Carlton Dubai στο Jumeirah Beach Residence προωθεί πακέτα afternoon tea στην τιμή του ενός για δύο άτομα, ενώ το Mandarin Oriental Jumeirah προσφέρει εκπτώσεις έως και 20% για επισκέπτες που διαμένουν δύο ή περισσότερες νύχτες. Η LEVA δήλωσε ότι προσφέρει πιο ευέλικτη τιμολόγηση για να αντιδράσει στις συνθήκες της αγοράς.

Άλλα καταλύματα έχουν στραφεί στην αγορά των digital nomads. Η Rove Hotels, η οποία διαχειρίζεται μια σειρά από ακίνητα στο εμιράτο, λάνσαρε πρόσφατα ένα πακέτο «workation» (εργασία και διακοπές) παράλληλα με δωμάτια σε προσιτές τιμές. Το Marina Byblos Hotel διαφήμισε διαμονές διάρκειας ενός μήνα από 3.800 AED (888,95 ευρώ), μια τιμή που θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς κατά τη διάρκεια της τουριστικής έκρηξης της πόλης.

Τα πολυτελή θέρετρα εισήγαγαν μερικά από τα πιο γενναιόδωρα κίνητρα. Κατά τη διάρκεια της περιόδου των διακοπών του Έιντ, το Fairmont The Palm πρόσφερε στους επισκέπτες πίστωση στο θέρετρο ίση με το 100% του κόστους του δωματίου, επιτρέποντας ουσιαστικά στους επισκέπτες να διεκδικήσουν πίσω την αξία της διαμονής τους μέσω δαπανών σε εστιατόρια, θεραπείες σπα και εγκαταστάσεις αναψυχής. Το θέρετρο προώθησε επίσης ειδικές τιμές για διαμονές μεγάλης διάρκειας και για μόνιμους κατοίκους από 595 AED (139,14 ευρώ) ανά διανυκτέρευση, συμπεριλαμβανομένων πιστώσεων εξαργυρώσιμων σε εστίαση, ευεξία και ψυχαγωγία.

Παρά τις προωθητικές ενέργειες, υπάρχουν ενδείξεις ότι τμήματα του τομέα της φιλοξενίας αρχίζουν να σταθεροποιούνται. Ορισμένοι κάτοικοι λένε ότι πρόσφατα επωφελήθηκαν από εκπτώσεις ή διαπιστώνουν ότι είναι εύκολο να κλείσουν τραπέζια —που κανονικά ήταν περιζήτητα— σε αποκλειστικούς χώρους όπως το Zuma, αν και αυτές οι ευκαιρίες αρχίζουν να περιορίζονται.

Παρόλα αυτά, πολλές επιχειρήσεις συνεχίζουν να παλεύουν με την ασθενέστερη ζήτηση και ορισμένοι χώροι, όπως οι διάσημες εγκαταστάσεις του Atlantis, έκλεισαν στρατηγικά για ανακαινίσεις, προκειμένου να προετοιμαστούν για καλύτερες μέρες στο μέλλον.

Οι αναλυτές του τουρισμού λένε ότι η πρόκληση που αντιμετωπίζει το Ντουμπάι εκτείνεται πέρα από τα ποσοστά πληρότητας ή τις κρατήσεις εστιατορίων. Το εμιράτο έχει πλοηγηθεί με επιτυχία σε προηγούμενες κρίσεις, από την παγκόσμια οικονομική ύφεση έως την πανδημία του Covid-19, κυρίως χάρη στην οικονομική του ισχύ, τις επενδύσεις σε υποδομές και τις γρήγορες πολιτικές αντιδράσεις. Ο απόηχος του πολέμου στο Ιράν αποτελεί μια διαφορετική δοκιμασία, επειδή πλήττει απευθείας την αίσθηση της ασφάλειας, η οποία στηρίζει την ελκυστικότητα της πόλης για εκατομμύρια διεθνείς επισκέπτες.

Η πόλη παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τον διεθνή τουρισμό και την κίνηση διαμετακόμισης, με τον αεροπορικό της τομέα να λειτουργεί ως πύλη μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής.

Και ενώ οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις παραμένουν ισχυρές, προτεραιότητα φαίνεται να είναι η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης μιας αγοράς που κάποτε θεωρούσε τα ΗΑΕ ως ένα ανέγγιχτο καταφύγιο σε μια περιοχή που μαστίζεται από συγκρούσεις.

«Τα ΗΑΕ συνεχίζουν να διατηρούν μια πολύ ισχυρή φήμη παγκοσμίως ως ένας από τους πιο σταθερούς και καλύτερα συνδεδεμένους προορισμούς στην περιοχή», δήλωσε ο JS Anand, ιδρυτής της LEVA Hotels.

«Αυτό που παρατηρούμε δεν είναι απαραίτητα απώλεια εμπιστοσύνης στα ίδια τα ΗΑΕ, αλλά μάλλον μια αλλαγή στη συμπεριφορά των ταξιδιωτών, όπου οι άνθρωποι κάνουν κρατήσεις πιο κοντά στις ημερομηνίες του ταξιδιού τους και υιοθετούν μια πιο προσεκτική προσέγγιση μέχρι οι παγκόσμιες συνθήκες να γίνουν πιο προβλέψιμες».

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]