Οι γαλλικές αρχές ερευνούν την εξαφάνιση ενός χάλκινου μνημείου στη Νορμανδία, αφιερωμένου στους Σκωτσέζους στρατιώτες που πολέμησαν και σκοτώθηκαν κατά την Απόβαση της Νορμανδίας το 1944.
Το άγαλμα, βάρους περίπου ενός τόνου, απεικόνιζε έναν γκαϊντατζή της 51ης Μεραρχίας Χάιλαντ και βρισκόταν στην κοινότητα Μπρεβίλ-λε-Μον. Η κλοπή διαπιστώθηκε λίγες ημέρες πριν από τις επετειακές εκδηλώσεις για την D-Day, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αφαίρεση του μνημείου έγινε με οργανωμένο τρόπο, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο οι δράστες να στόχευαν στην πώληση του μετάλλου ως παλιοσίδερα.
Το μνημείο αποτελούσε σύμβολο μνήμης για τους Σκωτσέζους στρατιώτες που συμμετείχαν στις σκληρές μάχες της Νορμανδίας και είχε τοποθετηθεί στην περιοχή πριν από περίπου 15 χρόνια.
French thieves steal bronze statue remembering the British soldiers who died to liberate their country – a week before D-Day anniversary https://t.co/A00TamaqPb
— Daily Mail (@DailyMail) May 30, 2026





















