Την Τρίτη, ισραηλινά αεροσκάφη είχαν πλήξει στόχο στην Κέσουα, προάστιο της συριακής πρωτεύουσας, σκοτώνοντας έξι στρατιώτες, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της προσωρινής συριακής κυβέρνησης. Η ίδια εγκατάσταση, πρώην στρατιωτική βάση, βομβαρδίστηκε ξανά την επομένη, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Μετά τον δεύτερο βομβαρδισμό, ισραηλινές αερομεταφερόμενες μονάδες προχώρησαν σε επιχείρηση, «οι λεπτομέρειες της οποίας παραμένουν άγνωστες». Το πρακτορείο SANA ανέφερε ότι ταυτόχρονα συνεχίστηκαν εκτεταμένες πτήσεις αναγνώρισης και υποστήριξης.
Από την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024 από ισλαμιστική συμμαχία, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες επιθέσεις σε συριακό έδαφος, ακόμη και κατά τη διάρκεια διαλόγου με τις νέες αρχές υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χαρακτήρισε την επιχείρηση ως την «πρώτη» ισραηλινή χερσαία δράση στην περιοχή της Δαμασκού μετά την πτώση του προηγούμενου καθεστώτος.
Αξιωματούχος του συριακού υπουργείου Άμυνας, μιλώντας ανώνυμα στο Γαλλικό Πρακτορείο, αποκάλυψε ότι στον στόχο βρίσκονταν εγκαταστάσεις της 44ης μεραρχίας. Το SANA, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή, μετέδωσε ότι σε ελέγχους πριν από τις ισραηλινές επιχειρήσεις βρέθηκε εξοπλισμός «παρακολούθησης και ηχητικής καταγραφής».
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, στον χώρο υπήρχε και οπλισμός που ανήκε στη Χεζμπολά, οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν και είχε πολεμήσει στο πλευρό του Άσαντ.
Δύο πηγές του Ρόιτερς ανέφεραν ότι μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης, οι ισραηλινοί καταδρομείς αποχώρησαν. Ερωτηθείς για σχόλιο, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού περιορίστηκε να δηλώσει: «Δεν σχολιάζουμε ξένα δημοσιεύματα».
Συριακή πηγή ασφαλείας έκανε λόγο για πολλούς νεκρούς, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο Άχμαντ αλ Σάρα, ο προσωρινός πρόεδρος της χώρας, βρισκόταν την ίδια ώρα σε εγκαίνια εμπορικής έκθεσης μόλις 15 χιλιόμετρα από τον στόχο, σύμφωνα με πηγή του Ρόιτερς από την κυβέρνησή του.

