Η κατάσταση κρίνεται ιδιαιτέρως ανησυχητική καθώς το επίκεντρο της επιδημίας βρίσκεται στην τουριστική κωμόπολη Ντιαμάντε, στην Καλαβρία. Στη Ντιαμάντε, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες, ενώ πάνω από δώδεκα άτομα παραμένουν νοσηλευόμενα στο νοσοκομείο της Κοζέντσα.
Από αυτούς, δύο ασθενείς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, προκαλώντας αυξανόμενη ανησυχία στους κατοίκους και τις τοπικές αρχές. Παράλληλα, στη Σαρδηνία, η 38χρονη γυναίκα που κατανάλωσε σάλτσα γουακαμόλε σε πανηγύρι στο Μονσεράτο κοντά στο Κάλιαρι, εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα στα τέλη Ιουλίου.
Παρά τις προσπάθειες των γιατρών στο νοσοκομείο Brotzu και αργότερα στο Businco, η γυναίκα κατέληξε. Οι αρχές διεξάγουν έρευνες για να εντοπίσουν την πηγή του προβλήματος και να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση της νόσου, ενώ παράλληλα δίνονται οδηγίες στο κοινό να αποφεύγει την κατανάλωση ύποπτων τροφίμων και να ειδοποιεί άμεσα τους υγειονομικούς φορείς για οποιαδήποτε ύποπτη κατάσταση υγείας.
Το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας ενεργοποίησε άμεσα όλους τους προβλεπόμενους υγειονομικούς μηχανισμούς στις δύο περιφέρειες, ώστε να εξασφαλιστεί η ταχεία χορήγηση των αντίδοτων στους ασθενείς. Η επικεφαλής του τμήματος πρόληψης, έρευνας και εκτάκτων αναγκών, Μαρία Ροζάρια Καμπιτιέλο, υπογράμμισε ότι η άμεση ανταπόκριση κατέστη δυνατή χάρη στο δίκτυο της Στρατηγικής Εθνικής Αποθήκης Αντιδότων και Φαρμάκων και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Έρευνα της Εισαγγελίας
Η Εισαγγελία της Πάολα έχει ήδη ξεκινήσει ποινική έρευνα για την υπόθεση με τις δηλητηριάσεις στην Καλαβρία, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στην ταχύτητα και την ποιότητα της ιατρικής αντίδρασης. Τρεις άνθρωποι έχουν συλληφθεί, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια, σωματικές βλάβες από αμέλεια και διάθεση επιβλαβών τροφίμων. Πρόκειται για τον πλανόδιο πωλητή που φέρεται να διέθεσε μολυσμένα τρόφιμα από το φορτηγό-καντίνα του, καθώς και τους νόμιμους εκπροσώπους δύο εταιρειών που προμήθευσαν τις πρώτες ύλες. Εξετάζονται και γιατροί για τις αντιδράσεις τους μετά την εισαγωγή των ασθενών.
Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι όλα τα θύματα και οι ασθενείς είχαν καταναλώσει σάντουιτς με λουκάνικο και μπρόκολο από τον ίδιο πωλητή. Το όχημά του κατασχέθηκε, ενώ οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι παρέμενε εκτεθειμένο στον ήλιο όλη την ημέρα, συνθήκη που πιθανόν ευνόησε την ανάπτυξη των τοξινών σε μη κατάλληλα συντηρημένα τρόφιμα. Οι εργαστηριακοί έλεγχοι διεξάγονται από το Τμήμα Υγειονομικής Υπηρεσίας της Κοζέντσα και την τοπική αστυνομία.
Τι είναι η αλλαντίαση
Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botulinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii. Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης: α) η τροφιμογενής, β) η βρεφική, γ) η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων, δ) η τραυματική, ε) η ιατρογενής και στ) η εισπνευστική.
Το Clostridium botulinum είναι ένα Gram (+) βακτηρίδιο που αναπτύσσεται καλύτερα υπό αναερόβιες συνθήκες. Το βακτηρίδιο παράγει σπόρια που του επιτρέπουν να επιβιώνει σε δυσμενείς συνθήκες μέχρι να υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες που να επιτρέψουν την ανάπτυξή του. Υπάρχουν 7 τύποι αλλαντικής τοξίνης που διαχωρίζονται με τα γράμματα Α, Β, C, D, E, F, G. Μόνο οι τύποι Α, Β, Ε και σπάνια ο F προκαλούν νόσο στον άνθρωπο. Η αλλαντική τοξίνη θεωρείται από τις πιο θανατηφόρες ουσίες. Η μέση θανατηφόρος δόση (lethal dose- LD50) είναι 1 ng τοξίνης ανά χιλιόγραμμο βάρους σώματος.
Η τροφιμογενής αλλαντίαση
Η τροφιμογενής αλλαντίαση προκύπτει όταν το Clostridium botulinum αναπτύσσεται και παράγει τοξίνη σε τρόφιμο το οποίο στη συνέχεια καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμά του ώστε να καταστραφεί η τοξίνη. Η τοξίνη παράγεται συνήθως, σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α.). Η τοξίνη καταστρέφεται με το βρασμό (85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν (120Τ για 10 λεπτά ή περισσότερο).
Αρχικά οι ασθενείς παρουσιάζουν αδυναμία, ίλιγγο, θαμπή όραση, ξηροστομία, δυσκολία στην κατάποση και την ομιλία, λόγω της προσβολής των κρανιακών νεύρων από την αλλαντική τοξίνη. Τα νευρολογικά συμπτώματα είναι αποτέλεσμα της μυϊκής παράλυσης που προκαλείται από την αλλαντική τοξίνη και περιγράφονται ως «χαλαρή συμμετρική κατιούσα παράλυση». Η παράλυση των αναπνευστικών μυών μπορεί να είναι θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Δεν παρατηρείται πυρετός ή απώλεια συνείδησης. Μπορεί να συνυπάρχουν γαστρεντερικές διαταραχές, όπως ναυτία, έμετος, δυσκοιλιότητα ή σπανιότερα διάρροια.

