Σε συναγερμό τέθηκε ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός του κόσμου στο Κασιουαζάκι-Καρίγουα, βορειοδυτικά του Τόκιο, λίγες ώρες μετά την επανεκκίνηση του αντιδραστήρα #6, εξαιτίας ενός απροσδόκητου σήματος κατά τη διαδικασία εκκίνησης.
Η Tepco, εταιρεία που διαχειρίζεται τον σταθμό, διαβεβαίωσε ότι ο αντιδραστήρας παρέμεινε σταθερός και δεν υπήρξε κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας. Πρόκειται για τον πρώτο αντιδραστήρα που επανενεργοποιείται στο εργοστάσιο μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011.
Η έναρξη λειτουργίας είχε αρχικά προγραμματιστεί για την Τρίτη, αλλά καθυστέρησε μία ημέρα λόγω τεχνικού προβλήματος. Η εμπορική λειτουργία του αναμένεται τον επόμενο μήνα, ενώ η Tepco διερευνά τα αίτια του συναγερμού και δεν έχει ανακοινώσει πότε θα επαναρχίσει η πλήρης λειτουργία.
Ο αντιδραστήρας #7 δεν αναμένεται να λειτουργήσει ξανά πριν από το 2030, ενώ οι υπόλοιποι πέντε μπορεί να αποσυρθούν οριστικά. Παρά τις ανησυχίες των κατοίκων για την ασφάλεια, ο αντιδραστήρας #6 έλαβε έγκριση για επανεκκίνηση.
Η Ιαπωνία είχε κλείσει όλους τους 54 αντιδραστήρες της μετά τον σεισμό των 9 βαθμών και την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα, πριν από 15 χρόνια, που ανάγκασε πάνω από 150.000 κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η περιοχή είναι ασφαλής, πολλοί δεν έχουν επιστρέψει ακόμη.














![Πλεύση Ελευθερίας: Viral η ένσταση σε μπακαλοτέφτερο [δείτε εικόνα]](https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2026/04/konstantopoulou-1-300x200-jpeg.webp)







![Αλέξης Τσίπρας: Ίδια κόλπα με το #askTsipras, 11 χρόνια μετά [δείτε βίντεο]](https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2026/07/tsipras-1024x683.jpg)