Αθήνα Καιρός

Στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν: Ο Μπάιντεν στοχεύει σε εκεχειρία – Πόσο (α)πιθανό είναι το πετύχει;

4 λεπτά
Στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν: Ο Μπάιντεν στοχεύει σε εκεχειρία – Πόσο (α)πιθανό είναι το πετύχει;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να ξεκινήσουν συνομιλίες για μια πρόταση για την επίτευξη εκεχειρίας και την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα, δήλωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών την Πέμπτη μετά την δολοφονία των ισραηλινών δυνάμεων του ηγέτη της Χαμάς Γιαχιά Σινουάρ, με το Ισραήλ να υποδεικνύει ότι ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μπορεί σύντομα να επισκεφθεί την περιοχή. ως μέρος των προσπαθειών για να γίνει αυτό.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ είπε σε τακτική ενημέρωση Τύπου ότι ο Σινουάρ ήταν το «κύριο εμπόδιο» για να τερματιστεί ο πόλεμος, ο οποίος ξεκίνησε όταν ο αρχηγός της Χαμάς ενορχήστρωσε την επίθεση στο νότιο Ισραήλ πέρυσι κατά την οποία Παλαιστίνιοι τρομοκράτες σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους και πήρε 251 ομήρους.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εργάστηκε ανεπιτυχώς επί μήνες με τους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου για να προσπαθήσει να καταλήξει σε συμφωνία που θα έδινε το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων που είχε πιάσει η Χαμάς κατά τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Σινουάρ είχε αρνηθεί να διαπραγματευτεί, είπε ο Miller.

«Αυτό το εμπόδιο προφανώς έχει πλέον αφαιρεθεί. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε ότι αυτό σημαίνει ότι όποιος αντικαταστήσει τον (Sinwar) θα συμφωνήσει σε μια κατάπαυση του πυρός, αλλά αφαιρεί αυτό που ήταν, τους τελευταίους μήνες, το κύριο εμπόδιο για την απόκτηση μιας εκεχειρίας», είπε.

Η Ουάσιγκτον τώρα θα «διπλασιάσει» τις προσπάθειές της και θα προσπαθήσει να προωθήσει την πρόταση κατάπαυσης του πυρός «που ήταν στο τραπέζι εδώ και αρκετό καιρό», είπε ο Μίλερ, χωρίς να διευκρινίσει την πρόταση.

«Δεν θέλω να προβλέψω πάρα πολύ πώς θα είναι οι προσπάθειές μας κατά τη διάρκεια των ημερών, επειδή είμαστε λίγες μόνο ώρες μετά από ένα σεισμικό γεγονός που αλλάζει τη φύση αυτής της σύγκρουσης, αλλά πιστεύουμε ότι είναι μια ευκαιρία να προσπαθήσουμε και να βάλουμε ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο, και είμαστε αποφασισμένοι να προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία», είπε ο Μίλερ.

Ο Μπλίνκεν έχει ήδη μιλήσει με τους υπουργούς Εξωτερικών του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας για τον τερματισμό του πολέμου και των μεταπολεμικών διευθετήσεων για τη Γάζα, είπε ο Μίλερ.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]