Παρά τη σχετική ηρεμία των τελευταίων 48 ωρών στα Στενά του Ορμούζ, η εύθραυστη εκεχειρία, που είναι σε ισχύ εδώ και έναν μήνα, συνεχίζει να δοκιμάζεται από απειλές, σποραδικά πυρά από ΗΠΑ και Ιράν, ενώ οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις εξακολουθούν να διεξάγονται «με το δάχτυλο στη σκανδάλη».
Η Τεχεράνη παρέδωσε χθες μέσω του Ισλαμαμπάντ την απάντησή της στην αμερικανική πρόταση για επίλυση της κρίσης, όπως μετέδωσαν ιρανικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με πηγές, το προτεινόμενο πλαίσιο προβλέπει ότι «σε αυτό το στάδιο οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στον τερματισμό του πολέμου» και τα πιο ακανθώδη ζητήματα, όπως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, θα τεθούν στο τραπέζι σε δεύτερη φάση.
Νωρίτερα οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποιούσαν ότι για οποιαδήποτε νέα επίθεση εναντίον ιρανικών εμπορικών πλοίων θα υπάρξουν σοβαρά αντίποινα κατά αμερικανικών στόχων στη Μέση Ανατολή. Η απειλή ήρθε μετά από αμερικανικά πλήγματα σε δύο ιρανικά δεξαμενόπλοια.
Παράλληλα, η Τεχεράνη προχώρησε σε νέο τελεσίγραφο για τη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ, διαμηνύοντας ότι πλοία χωρών που συμμορφώνονται με τις αμερικανικές κυρώσεις «θα αντιμετωπίσουν προβλήματα» κατά τη διέλευσή τους από τα Στενά. Για την Τεχεράνη τα Στενά παραμένουν στρατηγικό εργαλείο πίεσης, με σύμβουλο του ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ να δηλώνει χθες πως είναι «εξίσου πολύτιμα με την ατομική βόμβα».
Συναγερμός
Εν τω μεταξύ, σημειώθηκε νέο περιστατικό ανοιχτά του Κατάρ, όπου δεξαμενόπλοιο φέρεται να επλήγη από «άγνωστο βλήμα», ενώ το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σήμαναν πάλι συναγερμό για εχθρικά drones. Μέσα σε αυτό το κλίμα, για πρώτη φορά από την έναρξη της σύγκρουσης στις 28 Φεβρουαρίου ένα καταριανό πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου πέρασε χθες με ασφάλεια από τα Στενά με προορισμό το Πακιστάν. Σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ, η διέλευση εγκρίθηκε από το Ιράν ως κίνηση οικοδόμησης εμπιστοσύνης προς το Κατάρ και το Πακιστάν που μεσολαβούν για αποκλιμάκωση.
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ είχε προχθές συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ στο Μαϊάμι.
«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ PLUS»
Ο Τραμπ συνεχίζει να πιέζει για γρήγορο τέλος της κρίσης, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση μη επίτευξης διπλωματικής λύσης οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στην επιχείρηση «Ελευθερία» για τον απεγκλωβισμό πλοίων από την περιοχή, αυτή τη φορά σε αναβαθμισμένη μορφή «Ελευθερία Plus». Σύμφωνα με δημοσίευμα του Atlantic, συνεργάτες του Τραμπ σημειώνουν πως «έχει κουραστεί με τον πόλεμο» και θέλει να κλείσει το μέτωπο άμεσα.
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ
Από την πλευρά του, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε χθες ότι «διάλογος και διαπραγμάτευση δεν σημαίνουν παράδοση ή υποχώρηση», επιχειρώντας να δείξει ότι η Τεχεράνη παραμένει ανοιχτή σε πολιτική λύση, χωρίς όμως να εγκαταλείπει τη σκληρή γραμμή απέναντι στις αμερικανικές πιέσεις.
ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΕΣΩ ΚΑΣΠΙΑΣ
Η Κασπία Θάλασσα εξελίσσεται σε κρίσιμο εναλλακτικό εμπορικό και στρατιωτικό διάδρομο για το Ιράν, καθώς η Τεχεράνη επιχειρεί να παρακάμψει τον αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «New York Times», που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, η Ρωσία παρέχει τελευταία τόσο στρατιωτική υποστήριξη (όπως εξαρτήματα drones) όσο και βασικά αγαθά μέσω της Κασπίας.

![Τιμές καυσίμων: Στα βενδινάδικα ακόμη έχει… πόλεμο [πίνακες]](https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2024/10/kausima-venzini-2-1024x670-1-1-150x150.jpg)