Ο CEO της πολυεθνικής ενεργειακής εταιρείας Shell, Ουάελ Σαουάν δήλωσε πως η εταιρεία εφαρμόζει αυξημένα μέτρα προσοχής στις θαλάσσιες μεταφορές της στη Μέση Ανατολή, καθώς η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν αυξάνει τις γεωπολιτικές αναταράξεις στην περιοχή.
«Η κλιμάκωση της έντασης τις τελευταίες ημέρες προστίθεται σε μια ήδη αβέβαιη κατάσταση», ανέφερε ο Σαουάν κατά τη διάρκεια ενεργειακού συνεδρίου στο Τόκιο. «Είμαστε πολύ προσεκτικοί, για παράδειγμα, στις ναυτιλιακές μας δραστηριότητες στην περιοχή, ώστε να μην διακινδυνεύσουμε χωρίς λόγο», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν παρατηρηθεί ηλεκτρονικές παρεμβολές στα συστήματα πλοήγησης εμπορικών πλοίων, κάτι που αυξάνει τους κινδύνους. Παράλληλα, προειδοποίησε πως οποιαδήποτε διαταραχή στο Στενό του Ορμούζ – από το οποίο διέρχεται περίπου το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου – θα έχει τεράστιες συνέπειες στο διεθνές εμπόριο.
«Το Στενό του Ορμούζ είναι, στην ουσία, η αρτηρία μέσω της οποίας ρέει η παγκόσμια ενέργεια. Αν αυτή η αρτηρία μπλοκαριστεί, για οποιονδήποτε λόγο, οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Νέες επιθέσεις: Σειρήνες και πύραυλοι στο Ισραήλ
Την ίδια ώρα, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως δέχτηκε νέες πυραυλικές επιθέσεις από το Ιράν, ενεργοποιώντας τις σειρήνες αεροπορικής επιδρομής σε αρκετές περιοχές της χώρας. Το σύστημα αεράμυνας επιχειρεί αναχαιτίσεις, ωστόσο εκπρόσωποι του στρατού τόνισαν πως «η άμυνα δεν είναι αδιαπέραστη».
Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών προκαλεί έντονη ανησυχία τόσο στους ενεργειακούς κολοσσούς όσο και στις διεθνείς αγορές, με την ασφάλεια των θαλάσσιων εμπορικών οδών να βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών.
Ειδήσεις Σήμερα
- Κωνσταντίνος Φλώρος στον «Ε.Τ.» για Ισραήλ και Ιράν: «Δεν θα είναι μακροχρόνια σύρραξη»
- Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση για το Ιράν την Παρασκευή
- Συντάξεις Ιουλίου: Οριστικές ημερομηνίες πληρωμής – Τότε θα καταβληθούν
- Koλωνός: Έκρηξη από εμπρηστικό μηχανισμό σε ψητοπωλείο
- Ισραήλ – Ιράν: Πώς στήνεται η πολεμική μηχανή των ΗΠΑ

