Το κύμα των υποθέσεων, σύμφωνα με τη Daily Mirror, έχει κλονίσει εκ των έσω το σωφρονιστικό σύστημα: από το 2021 έως σήμερα έχουν συλληφθεί πάνω από 40 γυναίκες δεσμοφύλακες, με το δημοσίευμα να κάνει λόγο για περίπου δέκα συλλήψεις τον χρόνο. Οι αρχές έχουν μπει στη διαδικασία να στέλνουν σε μυστική αποστολή στις φυλακές γυναίκες-αστυνομικούς ώστε να συλλέξουν ακόμη περισσότερα στοιχεία αναφορικά με το μέγεθος της κατάστασης. Οι έρευνες επικεντρώνονται στην απόδοση πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών και στην αξιολόγηση των εσωτερικών πρωτοκόλλων ελέγχου. Εξετάζονται επίσης τεχνικά ζητήματα όπως η χρήση bodycams, η καταγραφή και η διαχείριση των αρχείων, καθώς και η πρόσβαση στο υλικό από τρίτους.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της 46χρονης Ρεμπέκα Πινκάρντ, η οποία καταγράφηκε από την κάμερα που είχε ενσωματωμένη στη στολή της (bodycam) να επιδίδεται σε ερωτικές συνευρέσεις με τον 42χρονο κρατούμενο και καταδικασμένο έμπορο ναρκωτικών Εριόν Νακντί, στο κελί του τελευταίου στις φυλακές του Σόφολκ. Η 46χρονη καταγράφηκε σε δύο βίντεο που γυρίστηκαν με διαφορά πέντε λεπτών στις 5 Ιουλίου 2024. Τα βίντεο ήρθαν στο φως εξαιτίας ενός λάθους άλλου αστυνομικού που εξέταζε το υλικό της Πινκάρντ για αποδεικτικά στοιχεία, όπως κατατέθηκε στη δίκη. Η Πινκάρντ, μητέρα, δήλωσε στο δικαστήριο ότι είχε περάσει δύσκολη περίοδο μετά τον χωρισμό της από τον επί 19 χρόνια σύντροφό της και περιέγραψε την πράξη ως «στιγμή τρέλας». Σε προηγούμενη ακρόαση είχε παραδεχτεί την ανάρμοστη συμπεριφορά σε δημόσιο αξίωμα και την περασμένη Παρασκευή καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2,5 ετών.
Κατά τη δίκη κατατέθηκε επίσης ότι η Πινκάρντ είχε στείλει στον αλβανικής καταγωγής Νακντί μια ψηφιακή κάρτα για να τον παρηγορήσει μετά τον χωρισμό του με τη σύντροφό του και ότι έναν χρόνο πριν είχε λάβει προειδοποίηση από την υπηρεσία για ανάρμοστη συμπεριφορά, καθώς επιδείκνυε ιδιαίτερη εξοικείωση και μοίραζε κέικ και γλυκά στους κρατούμενους. Η έκταση των περιστατικών έχει αναγκάσει τις αρχές να επανεξετάσουν διαδικασίες επίβλεψης και ελέγχου στη φυλακή, ενώ εκπρόσωπος της Ένωσης Σωφρονιστικών Υπαλλήλων της Βρετανίας δήλωσε: «Η Ένωση καταδικάζει κάθε μορφή ανάρμοστης συμπεριφοράς ή διαφθοράς εντός των τάξεών μας. Ο ανεπαρκής έλεγχος υπονομεύει την ακεραιότητα της σωφρονιστικής υπηρεσίας και θέτει σε κίνδυνο το προσωπικό, τους κρατούμενους και το κοινό. Οι αυστηροί έλεγχοι προσλήψεων και οι αυστηρές, ανάλογες ποινές για όσους κριθούν ένοχοι για ανάρμοστη συμπεριφορά είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας σε ολόκληρο το σωφρονιστικό σύστημα».