Αθήνα Καιρός

Σάλαχ αλ Αρούρι: Ποιος ήταν ο υπαρχηγός της Χαμάς που σκοτώθηκε -Φόβοι για «έκρηξη» στη Μέση Ανατολή –Ζητά εκδίκηση η Χεζμπολάχ [Βίντεο]

11 λεπτά
Σάλαχ αλ Αρούρι: Ποιος ήταν ο υπαρχηγός της Χαμάς που σκοτώθηκε -Φόβοι για «έκρηξη» στη Μέση Ανατολή –Ζητά εκδίκηση η Χεζμπολάχ [Βίντεο]

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χαμάς, ο 57χρονος Σάλεχ αλ Αρούρι, σκοτώθηκε σήμερα από ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού, ανακοίνωσε απόψε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα και δύο αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου. Η Χαμάς επιβεβαίωσε τη δολοφονία του υπαρχηγού της.

«Ο αντιπρόεδρος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο σεΐχης Σάλεχ αλ Αρούρι μαρτύρησε σε σιωνιστική επίθεση στη Βηρυτό», ανέφερε η ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο κανάλι της Χαμάς, το Al-Aqsa TV, στην οποία συμπληρώνεται ότι σκοτώθηκαν επίσης δύο διοικητές των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ.

Γεννηθείς το 1966 στην Άρουρα της Δυτικής Όχθης, ο Σάλαχ αλ Αρούρι ήταν μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς από το 2010 και δεύτερος στην ιεραρχία του κινήματος μετά τον Ισμαήλ Χανίγια από το 2017.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Ήταν επίσης ο ηγέτης της Χαμάς στη Δυτική Όχθη και είχε κατηγορηθεί από το Ισραήλ ως «εγκέφαλος» πολλών επιθέσεων.

Είχε περάσει συνολικά περισσότερα από 20 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές και το 2010 απελάθηκε στη Συρία, όπου έμεινε για τρία χρόνια προτού ταξιδέψει στην Τουρκία και τα τελευταία χρόνια είχε εγκατασταθεί στον Λίβανο.

Μεσανατολικό: Επικίνδυνη κλιμάκωση μετά τη δολοφονία Αρούρι στον Λίβανο

Ο κορυφαίος αξιωματούχος της Χαμάς Σάλεχ Αλ Αρούρι σκοτώθηκε στην επίθεση με drone στα νότια της Βηρυτού.

Ο Αρούρι ήταν ιδρυτικό μέλος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς και μέλος της εξωτερικής ηγεσίας της Χαμάς, έχοντας περάσει πάνω από μια δεκαετία εκτός των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών. Το Ισραήλ έχει προηγουμένως ορκιστεί να επιτεθεί σε ηγέτες της Χαμάς εκτός των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών, μεταξύ άλλων στο Λίβανο, το Κατάρ και την Τουρκία.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, η επίθεση έγινε με ντρόουν στην περιοχή Mashrafiyah και στόχευε τα γραφεία της Χαμάς.


Το μέλος του πολιτικού γραφείου της Ισλαμικής Τζιχάντ, Αχσάν Αττία, δήλωσε ότι το Ισραήλ «θα πληρώσει το τίμημα για τα εγκλήματά του, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του Σάλεχ αλ-Αρούρι», σύμφωνα με αναφορές στο λιβανέζικο ειδησεογραφικό δίκτυο Al Mayadeen.

Την ίδια ώρα η Χαμάς, θρηνεί τον «μεγάλο εθνικό ηγέτη», Σάλεχ αλ-Αρούρι, ο οποίος διοικούσε την Αντίσταση στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και συνέβαλε σημαντικά στην επιχείρηση Al-Aqsa Flood. Διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται επίσης στη Ραμάλα και σε αρκετές πόλεις κοντά της, όπως η Ντέιρ Καντίς. Γενική απεργία στη Ραμάλα έχει επίσης πλέον προκηρυχθεί για την Τετάρτη.

Ο Χαρούρι είχε μιλήσει προηγουμένως σε συνέντευξή του στο Al Mayadeen για τις αυξανόμενες ισραηλινές απειλές θανάτου εναντίον του. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα, είπε: «Η ισραηλινή απειλή εναντίον μου δεν θα αλλάξει τις πεποιθήσεις μου και δεν θα έχει αντίκτυπο στο μονοπάτι που έχω επιλέξει».

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι καταδίκασε την επίθεση που σημειώθηκε στη νότια Βηρυτό, σύμφωνα με αναφορές του λιβανέζικου ειδησεογραφικού καναλιού Al Mayadeen. Ο Λίβανος θα υποβάλει καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά του «κατάφωρου» χτυπήματος στο νότιο προάστιο της Βηρυτού και όλων των «νέων ισραηλινών παραβιάσεων της λιβανέζικης κυριαρχίας.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Mikati δήλωσε ότι πρόκειται για «‘έγκλημα του Ισραήλ που αποσκοπεί στην υποκίνηση νέας φάσης σύγκρουσης, μετά τις καθημερινές επιθέσεις στον νότο του Λιβάνου».

Ο Imad Harb, διευθυντής ερευνών στο Αραβικό Κέντρο της Ουάσιγκτον, περιγράφει στο Al Jazeera γιατί η δολοφονία του Saleh al-Arouri αποτελεί «επικίνδυνη κλιμάκωση» της σύγκρουσης:

Είναι η πρώτη στοχοποίηση αξιωματούχων της Χαμάς εκτός των παλαιστινιακών εδαφών από τις 7 Οκτωβρίου. Συνέβη στην περιοχή δράσης της Χεζμπολάχ, μακριά από τα λιβανό-ισραηλινά σύνορα.

Προορίζεται ως μήνυμα προς τη Χεζμπολάχ – ότι το Ισραήλ μπορεί να φτάσει οποιονδήποτε, οπουδήποτε στο Λίβανο. Ο Imad Harb, διευθυντής ερευνών στο Αραβικό Κέντρο της Ουάσινγκτον, λέει ότι η Χεζμπολάχ πιθανότατα θα εντείνει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ ως απάντηση στη δολοφονία του Saleh al-Arouri, αλλά δεν θα κλιμακώσει τη σύγκρουση σε ολοκληρωτικό πόλεμο.

«Μπορεί επίσης να απαντήσει επιτρέποντας περισσότερες επιθέσεις της Χαμάς από τον νότιο Λίβανο στο Ισραήλ. Και σίγουρα, θα είναι πιο προσεκτική όσον αφορά τους δικούς της ηγέτες», δήλωσε ο Χαρμπ στο Al Jazeera. Πρόσθεσε ότι ούτε το Ισραήλ ούτε η Χεζμπολάχ φαίνεται να ενδιαφέρονται «για πλήρη ανάφλεξη του μετώπου».

«Νομίζω ότι οι Ισραηλινοί υπολογίζουν ότι η Χεζμπολάχ θα είναι λίγο πιο προσεκτική», είπε. «Γι’ αυτό έκαναν αυτό που έκαναν».

Η εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Φλορένσια Σότο Νίνο ρωτήθηκε από τον διπλωματικό ανταποκριτή του Al Jazeera για το αν η επίθεση κατά του αλ Αρούρι αποτελεί παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, εφόσον πραγματοποιήθηκε από το Ισραήλ και αν ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση.

Επέλεξε να παρακάμψει την ερώτηση, λέγοντας ότι δεν «θέλει να κάνει εικασίες». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο επικεφαλής του ΟΗΕ ζητούσε τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση.

«Νομίζω ότι το μήνυμά μας προς όλους … είναι το ίδιο: Λόγω της κλιμάκωσης των εντάσεων και της ευθραυστότητας της κατάστασης στην περιοχή, καλούμε όλα τα μέρη σε μέγιστη αυτοσυγκράτηση. Δεν θέλουμε βιαστικές ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω βία», δήλωσε η Soto Nino.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]