Αθήνα Καιρός

Reuters: Η τελευταία ειρηνευτική πρόταση της Τεχεράνης προς τις ΗΠΑ – Όλοι οι όροι που θέτει το Ιράν

5 λεπτά
Reuters: Η τελευταία ειρηνευτική πρόταση της Τεχεράνης προς τις ΗΠΑ – Όλοι οι όροι που θέτει το Ιράν
Ιρανή περπατά μπροστά από μια τοιχογραφία στην Τεχεράνη. Πηγή: Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Το Ιράν παρουσίασε νέα ειρηνευτική πρόταση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, τον τερματισμό των εχθροπραξιών σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, καθώς και την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από περιοχές κοντά στο ιρανικό έδαφος.

Παράλληλα, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, η Τεχεράνη ζητά και την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων για τις καταστροφές που αποδίδει στον αμερικανο-ισραηλινό πόλεμο, στο πλαίσιο της ίδιας πρότασης.

Η Τεχεράνη, στις πρώτες της αντιδράσεις για τη νέα πρόταση, διαμηνύει μέσω του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Καζέμ Γκαριμπαμπάντι ότι ζητά επίσης την άρση των κυρώσεων, την αποδέσμευση παγωμένων κεφαλαίων και τον τερματισμό του ναυτικού αποκλεισμού που, όπως υποστηρίζει, επιβάλλουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA.

Οι όροι που παρουσιάζει το Ιράν φαίνεται να μην διαφέρουν σημαντικά από προηγούμενη πρόταση της Τεχεράνης, την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απορρίψει την περασμένη εβδομάδα, χαρακτηρίζοντάς την «σκουπίδι», όπως μεταδίδει το Reuters.

Παράλληλα, ο Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ανέστειλε την προγραμματισμένη επανέναρξη επιθέσεων κατά του Ιράν, μετά τη νέα ιρανική πρόταση προς την Ουάσιγκτον, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι υπάρχει «πολύ καλή πιθανότητα» να επιτευχθεί συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

Η απόφαση του Τραμπ

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναβάλει την επίθεση φαίνεται να συνδέεται με τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας που θα μπορούσε να οδηγήσει, μεταξύ άλλων, στην επαναλειτουργία του Στενού του Ορμούζ, μιας κρίσιμης οδού για τη μεταφορά πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο ίδιος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι μια συμφωνία για τον τερματισμό της σύγκρουσης ήταν κοντά, ενώ παράλληλα είχε απευθύνει απειλές για σφοδρές στρατιωτικές επιθέσεις εάν η Τεχεράνη δεν κατέληγε σε συμφωνία.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τραμπ ανέφερε ότι η αναβολή της επίθεσης έγινε έπειτα από παρεμβάσεις ηγετών του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, οι οποίοι υποστήριξαν ότι υπάρχει προοπτική συμφωνίας αποδεκτής τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από χώρες της Μέσης Ανατολής και ευρύτερα.

Στην ανάρτησή του στο X, ο Ρεζαΐ σχολίασε ότι αυτό έγινε «με την μάταιη ελπίδα να αναγκαστεί ο ιρανικός λαός και οι αξιωματούχοι να παραδοθούν».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Η σιδερένια γροθιά των ισχυρών ενόπλων δυνάμεων και του μεγάλου ιρανικού έθνους θα τους εξαναγκάσει να υποχωρήσουν και να παραδοθούν».

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]