Προϋπολογισμός ΕΕ: «Μαραθώνιος Κόστα για συμφωνία εντός του 2026»

4 λεπτά
Προϋπολογισμός ΕΕ: «Μαραθώνιος Κόστα για συμφωνία εντός του 2026»

Συμφωνία για τον πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. της περιόδου 2028-2034 πριν από το τέλος του έτους, ζητάει από το Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, ο οποίος ξεκίνησε από τις χώρες της Βαλτικής τον γύρο των ευρωπαϊκών πρωτευουσών, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους από τη Λετονία όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας αυτής, ο κ. Κόστα επισήμανε ότι πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους σε έναν προϋπολογισμό που θα έχει ικανούς πόρους ώστε να υλοποιηθούν αυτά που περιμένουν οι πολίτες μας από εμάς.

«Φιλοδοξίες…»

«Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που να ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες μας και να παρέχει τα μέσα για να υλοποιήσουμε τις κοινές μας προτεραιότητες, μεταξύ άλλων σε βασικούς τομείς όπως η άμυνα και η ασφάλεια, η ανταγωνιστικότητα, η καινοτομία και η στρατηγική ανθεκτικότητα», ανέφερε. Πρόσθεσε επίσης ότι «πρέπει να είμαστε σε θέση επίσης να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την κοινή γεωργική πολιτική και την πολιτική συνοχής, δύο πολιτικές απαραίτητες για την ευημερία, την ανθεκτικότητα και την ισορροπημένη ανάπτυξη κάθε ευρωπαϊκής περιοχής».

Σύμφωνα με την Ευρωπαίο αξιωματούχο, που θα κατευθύνει τις εργασίες των δύο Συνόδων Κορυφής τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο, για να γίνουν όλα αυτά, η δομή του επόμενου προϋπολογισμού θα πρέπει να είναι πολύ διαφορετική από τους προηγούμενους, με το μεγαλύτερο μέρος του να χρηματοδοτείται μέσω των εθνικών συνεισφορών των κρατών-μελών και το υπόλοιπο να καλύπτεται από νέους ιδίους πόρους.

Καταλήγοντας για το συγκεκριμένα θέμα είπε ότι ένα πράγμα είναι σίγουρο: «Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία πριν από το τέλος του έτους, ώστε η χρηματοδότηση της Ε.Ε. για τους αγρότες, τις επιχειρήσεις, τους φοιτητές, τους ερευνητές και την καινοτομία να μη βρεθεί αντιμέτωπη με διακοπές το 2028. Γι’ αυτό κάλεσε τους ηγέτες να προσεγγίσουν τα τελικά στάδια αυτής της διαπραγμάτευσης με ανοιχτό μυαλό και πνεύμα συλλογικής ευθύνης. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία πριν από το τέλος του έτους, τόνισε ο κ. Κόστα.

Αντιδράσεις

Υπενθυμίζεται ότι η διαπραγμάτευση γίνεται με βάση πρόταση της Κομισιόν, η οποία προβλέπει την αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού ώστε στο σύνολο της επταετίας να φτάσει τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο αντιδρούν έντονα όλες οι πλούσιες χώρες του Βορρά με επικεφαλής τη Γερμανία, που ζητάει «κούρεμα» του ποσού κατά 400 δισ. ευρώ.

Ο κ. Κόστα μίλησε επίσης για την ασφάλεια και την άμυνα, τονίζοντας ότι οι ρωσικές υβριδικές απειλές και τα πρόσφατα περιστατικά με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι ανησυχίες που σχετίζονται με την ασφάλεια του εναέριου χώρου έχουν καταδείξει τη σημασία της ενίσχυσης της συλλογικής μας ετοιμότητας, της προστασίας των συνόρων μας και της διασφάλισης ότι η Ευρώπη διαθέτει τις απαραίτητες δυνατότητες για να ανταποκριθεί αποτελεσματικά. Οπως είπε, η Ευρώπη θα είναι ασφαλής μόνο εάν όλα τα σύνορά μας είναι ασφαλή.

Εκτός από τον προϋπολογισμό, στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου θα συζητηθούν επίσης η μετανάστευση και η διεύρυνση της Ε.Ε., ζητήματα στα οποία υπάρχουν επίσης σημαντικές διαφωνίες.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Exit mobile version