Το βίντεο τραβήχτηκε και δημοσιεύτηκε στα social media από τον πατέρα της πεντάχρονης Νέια, Πάτρικ Μπάσα, κατά τη διάρκεια οικογενειακής βόλτας σε φυσικό πάρκο στο Μπαράκ Μισέλ στο Βέλγιο, ανήμερα τα Χριστούγεννα του 2020.
Ο ποδηλάτης, που αναγνωρίστηκε μόνο ως Ζακ Ντ., οδηγήθηκε αρχικά στο δικαστήριο στο Βερβιέ επειδή χτύπησε με το γόνατο το μικρό κορίτσι. Ωστόσο, του επιβλήθηκε μόνο ποινή με αναστολή, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι είχε ήδη δεχθεί έντονη κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στη συνέχεια, ο Ζακ μήνυσε τον Μπάσα για συκοφαντική δυσφήμιση, υποστηρίζοντας ότι το βίντεο προκάλεσε τόσο έντονες αντιδράσεις από το κοινό ώστε φοβόταν να βγει από το σπίτι του.
Τον Απρίλιο του 2023, ο πατέρας του παιδιού διατάχθηκε να πληρώσει 4.500 ευρώ αποζημίωση στον ποδηλάτη.
Όμως τώρα, έπειτα από μακρά διαδικασία έφεσης, δικαστήριο στη Λιέγη ανέτρεψε την αρχική απόφαση που δικαίωνε τον Ζακ Ντ., ο οποίος είναι πρόεδρος τοπικού ποδηλατικού συλλόγου.
Ο δικηγόρος του πατέρα, Ζακ Ενγκελμπέρ, δήλωσε στη Daily Mail:
«Στην ουσία, το δικαστήριο έκρινε ότι η δημοσίευση του βίντεο αποτελεί ελευθερία έκφρασης και δεν συνιστά έγκλημα, οπότε η αρχική απόφαση ανατράπηκε».
«Το δικαστήριο είπε ότι ανεβάζοντας το βίντεο, ο πατέρας συνέβαλε στη δημόσια συζήτηση για τις σχέσεις ποδηλατών και πεζών, κάτι που δεν αποτελεί πρόβλημα».
Ο Ενγκελμπέρ πρόσθεσε επίσης:
«Ο ποδηλάτης υποστήριξε ότι ταυτοποιήθηκε επειδή ανέβηκε το βίντεο, ενώ τα πρώτα δημοσιεύματα έλεγαν ότι ήταν μεταξύ 40 και 50 ετών, ενώ στην πραγματικότητα είναι πάνω από 60.
Η δημοσίευση του βίντεο δεν αποκάλυπτε την ταυτότητα ή τη διεύθυνσή του. Λέει ότι δέχτηκε προσβολές, αλλά δεν μπόρεσε να προσκομίσει αποδείξεις».
Μετά την απόφαση του δικαστηρίου την Πέμπτη, ο ποδηλάτης υποχρεώθηκε επίσης να πληρώσει 2.040 ευρώ για δικαστικά έξοδα.
Ο δικηγόρος του, Φιλίπ Κιλό, αρνήθηκε να σχολιάσει.
Στο βίντεο, η πεντάχρονη φαίνεται να περπατά δίπλα στη μητέρα της σε ένα χιονισμένο μονοπάτι, όταν ο ποδηλάτης τους πλησιάζει από πίσω.
Τη στιγμή που περνά δίπλα από το κορίτσι, απλώνει το γόνατό του, χτυπά τη μικρή και τη ρίχνει στο έδαφος, πριν συνεχίσει την πορεία του σαν να μη συνέβη τίποτα.
Ο εξοργισμένος πατέρας δήλωσε ότι έτρεξε πίσω από τον άνδρα και κατάφερε να τον σταματήσει, όμως εκείνος δεν έδειξε καμία μεταμέλεια.
«Εξήγησε τι έγινε και μας ζήτησε να αποσύρουμε την καταγγελία στην αστυνομία, αλλά δεν έδειξε καμία μεταμέλεια ούτε ζήτησε συγγνώμη», είχε πει τότε ο Μπάσα.
«Πολλοί μου λένε ότι έπρεπε να τον χτυπήσω, αλλά δεν συμφωνώ. Ήμουν μπροστά στα παιδιά μου και αυτό θα έκανε τα πράγματα χειρότερα. Δεν θέλω κυνήγι μαγισσών, θέλω απλώς να ζητήσει συγγνώμη».
Η οικογένεια πίστευε ότι δεν επρόκειτο για ατύχημα, καθώς ο άνδρας δεν σταμάτησε να δει αν το παιδί ήταν καλά και συνέχισε να ποδηλατεί.
Σε ακρόαση στις 3 Φεβρουαρίου 2021, ο ποδηλάτης υποστήριξε ότι το περιστατικό συνέβη επειδή προσπαθούσε να κρατήσει την ισορροπία του.
«Όταν πέρασα κοντά από το κορίτσι, ένιωσα τον πίσω τροχό να γλιστρά. Για να μην πέσω, προσπάθησα να ισορροπήσω με μια κίνηση του γονάτου. Ένιωσα ότι ίσως την άγγιξα, αλλά δεν κατάλαβα αμέσως ότι έπεσε», είπε.
Ωστόσο, η εισαγγελία χαρακτήρισε την εξήγηση εξαιρετικά απίθανη.
«Ήταν απλώς εκνευρισμένος από τους ανθρώπους στο μονοπάτι που τον εμπόδιζαν συνεχώς. Έδωσε στο παιδί μια “γονατιά” από καθαρή ενόχληση επειδή αποτελούσε άλλο ένα εμπόδιο στον δρόμο του», ανέφεραν.
Ο τοπικός ποδηλατικός σύλλογος χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του άνδρα «απαράδεκτη», όμως ο δικαστής επέλεξε επιεική μεταχείριση, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε πρόθεση να τραυματίσει το παιδί, ότι το περιστατικό ήταν μικρής σημασίας και ότι είχε ήδη δεχτεί μεγάλη κριτική στα social media.
Το δικαστήριο σημείωσε επίσης ότι ο ποδηλάτης είχε ήδη κρατηθεί όταν συνελήφθη και αποφάσισε να πληρώσει μόνο συμβολική αποζημίωση 1 ευρώ στην οικογένεια του κοριτσιού.
Ωστόσο, σχεδόν έναν χρόνο μετά το περιστατικό, ο ποδηλάτης επέστρεψε στο δικαστήριο και μήνυσε τον πατέρα για συκοφαντική δυσφήμιση.
Father who posted footage of cyclist kneeing his five-year-old girl to the floor for blocking his path wins legal battle after bike rider successfully took HIM to court | Daily Mail Online https://t.co/hTwUS7fFPc
— Patricia Jenkins (@patriciapicture) March 5, 2026
Ο δικηγόρος του Μπάσα είχε δηλώσει τότε:
«Έχουμε το δικαίωμα να εκφραζόμαστε. Έχουμε το δικαίωμα να δημοσιεύουμε ένα βίντεο στο διαδίκτυο. Το ζήτημα είναι να δούμε αν ξεπεράστηκαν τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης».
Ειδήσεις Σήμερα
- Γαλλικό αεροσκάφος επαναπατρισμού έκανε οπισθοχώρηση εν μέσω πυραύλων
- FIBA: Η Ελλάδα ανέβηκε μία θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη
- Το ΝΑΤΟ ενισχύει την άμυνα κατά των βαλλιστικών πυραύλων μετά την επίθεση της Τουρκίας
- Αταμάν: «Ο Λεσόρ θα αποφασίσει αύριο αν θα παίξει στο ΣΕΦ – Σίγουρα θα φτάσουμε στο Final Four»
- Στην Καλαμάτα το νέο υποκατάστημα του φοροτεχνικού γραφείου Καράμπελα – Taxnet

![Ιράν: Συντρίμμια το κτίριο της Συνέλευσης που εκλέγονταν ο ανώτατος ηγέτης [βίντεο]](https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2026/03/experts-150x150-jpg.webp)