Η οργάνωση δημοσίευσε φωτογραφία που δείχνει 25 αντάρτες —μεταξύ των οποίων οκτώ γυναίκες— που είχαν ήδη ταξιδέψει εκεί από την Τουρκία.
Η κίνηση περιγράφεται ως μέρος της διαδικασίας αποκήρυξης του ένοπλου αγώνα, που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο μετά την έκκληση του Τούρκου εθνικιστή ηγέτη και κυβερνητικού εταίρου, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και τη θετική ανταπόκριση του φυλακισμένου αρχηγού του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
Τον περασμένο Ιούλιο η οργάνωση έκαψε μερικά όπλα σε μια συμβολική πράξη καλής θέλησης. Παράλληλα, επί χρόνια το ΡΚΚ δεν είχε εκτελέσει σημαντική ένοπλη δράση εντός Τουρκίας, και Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι «η τρομοκρατική δράση του ΡΚΚ εντός της Τουρκίας έχει τελειώσει». Η σημερινή ανακοίνωση θεωρείται ότι επιβεβαιώνει αυτήν την εξέλιξη.
Σε πρώτη αντίδραση από την Άγκυρα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε: «Οι αρμόδιες κρατικές αρχές θα παρακολουθήσουν την πλήρη εφαρμογή της απόφασης. Θα φροντίσουν ώστε η ανακοίνωση αυτή να τεθεί σε εφαρμογή και να αποχωρήσουν (σ.σ. τα μέλη του ΡΚΚ) από την Τουρκία σύμφωνα με όλες τις διαδικασίες. Παρακολουθούμε (τις εξελίξεις) στο πλαίσιο γνωστής στο κράτος διαδικασίας και όπως καταλαβαίνουμε θα αποχωρήσουν από την Τουρκία, δηλαδή θα περάσουν στην πλευρά του Ιράκ». Η εξέλιξη θα παρακολουθείται στενά από διπλωματικές και αστυνομικές αρχές για την πιστοποίηση της αποχώρησης.