Αθήνα Καιρός

Πάνω από 10.000 Γερμανοί εγκλωβισμένοι στον Περσικό Κόλπο

5 λεπτά
Πάνω από 10.000 Γερμανοί εγκλωβισμένοι στον Περσικό Κόλπο
Πηγή: REUTERS/Mohammed Salem

Περισσότεροι από 10.000 Γερμανοί έχουν ήδη εγγραφεί στους «καταλόγους ετοιμότητας» για τις χώρες του Κόλπου, μεταξύ των οποίων μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής και τουρίστες.

Το Βερολίνο ωστόσο δεν είναι σε θέση να βοηθήσει στην απομάκρυνσή τους, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ, καθώς ο εναέριος χώρος στην περιοχή είναι «εντελώς κλειστός». «Ο εναέριος χώρος είναι εντελώς κλειστός. Αυτό σημαίνει ότι κανένα αεροσκάφος δεν μπορεί να περάσει, εκτός αν είναι στρατιωτικό. Δεν είμαστε επομένως σε θέση να το κάνουμε», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της BILD και χαρακτήρισε την κατάσταση «δύσκολη». Το υπουργείο αναφέρει ότι η έλλειψη πρόσβασης του αστικού εναέριου χώρου ακυρώνει σχεδιασμούς για οργανωμένες πτήσεις επαναπατρισμού.

Ο κ. Βάντεφουλ τόνισε ότι ο επαναπατρισμός των Γερμανών που βρίσκονται στην περιοχή του Κόλπου είναι προς το παρόν αδύνατος και ότι προς το παρόν είναι αδύνατο να προβλεφθεί πότε αυτό θα γίνει δυνατό. «Προς το παρόν είναι αδύνατο να προβλέψουμε πότε αυτό θα είναι δυνατό, αλλά είμαστε κοντά στο να το μάθουμε», είπε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το γερμανικό υπουργείο προειδοποιούσε «εδώ και πολλές εβδομάδες» για την κατάσταση και για τους σχετικούς κινδύνους. «Όσοι έχουν ταξιδέψει εκεί είχαν ήδη ενημερωθεί για τους κινδύνους», ανέφερε. Το υπουργείο καλεί όλους τους Γερμανούς στη Μέση Ανατολή να εγγραφούν στους καταλόγους ετοιμότητας, να επικοινωνούν με ταξιδιωτικούς πράκτορες και αεροπορικές εταιρίες και να διατηρούν επαφή με τις γερμανικές διπλωματικές αποστολές ώστε να ενημερώνονται άμεσα για τυχόν δυνατότητες απομάκρυνσης.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο οι επιλογές που παραμένουν για τη μετακίνηση των πολιτών είναι περιορισμένες. Ο κλειστός εναέριος χώρος αποκλείει τις πολιτικές εμπορικές πτήσεις και περιορίζει τις δυνατότητες χρήσης πολιτικών αεροσκαφών για ανθρωπιστικές ή οργανωμένες αποχωρήσεις. Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ναυτιλιακών οδών ή χερσαίων διαδρομών όπου αυτό είναι τεχνικά και πολιτικά εφικτό, ωστόσο αυτές οι επιλογές εξαρτώνται από την κατάσταση σε λιμάνια και χερσαίες διελεύσεις καθώς και από την έγκριση των τοπικών αρχών. Στο πλαίσιο αυτό, ομάδες κρίσης του υπουργείου αξιολογούν τεχνικά στοιχεία, διαθεσιμότητα πλοίων και δυνατότητες άμεσης μεταφοράς, καθώς και απαιτήσεις ασφαλείας για τη διέλευση χερσαίων συνόρων.

Το Βερολίνο, όπως αναφέρουν οι υπηρεσίες του υπουργείου, διατηρεί κανάλια επικοινωνίας με τις γερμανικές αποστολές στην περιοχή, ενημερώνει συνεχώς τους εγγεγραμμένους πολίτες και αξιολογεί σε καθημερινή βάση τα δεδομένα για ενδεχόμενη επανεκκίνηση πολιτικών μεταφορών. Δεν υπάρχουν προς το παρόν συγκεκριμένες ημερομηνίες ή δρομολόγια και κάθε πρόταση για απομάκρυνση θα απαιτήσει πολιτικές και τεχνικές συνεννοήσεις με τις αρχές της περιοχής. Παράλληλα, το υπουργείο καταγράφει αναλυτικά τις ανάγκες των εγγεγραμμένων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων ηλικιωμένων ή ατόμων με ειδικές ανάγκες, ώστε οποιαδήποτε επιχείρηση απομάκρυνσης να μπορεί να σχεδιαστεί με συγκεκριμένα κριτήρια όσον αφορά την ασφάλεια και την ιατρική υποστήριξη. Οι γερμανικές αποστολές έχουν θέσει σε ετοιμότητα προσωπικό για παροχή συμβουλών και καταγραφής ζητημάτων, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]