«Ξέρετε, αν συμβεί κάτι, θα πάω την Παρασκευή», δήλωσε ο Τραμπ από το Κατάρ, καθώς ρωσική αντιπροσωπεία κατέφθανε στην Κωνσταντινούπολη για τις συνομιλίες, χωρίς τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, βρίσκεται στο Κατάρ στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή και έκανε δηλώσεις για την απουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν από τις προσεχείς ειρηνευτικές συνομιλίες στην Τουρκία.
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την απουσία του Πούτιν, ο Τραμπ απάντησε:
«Γιατί να πάει αν δεν πάω εγώ;
Δεν πίστευα πως ήταν δυνατόν να πάει ο Πούτιν χωρίς εμένα.»
Η δήλωσή του υπογραμμίζει τις περίπλοκες διπλωματικές ισορροπίες που περιβάλλουν τις συνομιλίες.
Τι είναι οι ειρηνευτικές συνομιλίες της Τουρκίας;
Οι συνομιλίες είναι προγραμματισμένες για τις 15 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη.
Στόχος τους είναι να αντιμετωπιστεί η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει πρόθυμος να συμμετάσχει, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι παρών και ο Πούτιν.
Ο Πούτιν όμως επέμεινε ότι πρέπει να προηγηθούν διαπραγματεύσεις πριν από οποιαδήποτε κατάπαυση πυρός.
Ο Τραμπ έχει εκφράσει υποστήριξη στις συνομιλίες και έχει ζητήσει την επιβολή 30ήμερης κατάπαυσης πυρός, αν και ο Πούτιν δείχνει απρόθυμος.
Ποιος εκπροσωπεί τις ΗΠΑ;
Αντί του Τραμπ, τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο. Παράλληλα, ο Τραμπ υπαινίχθηκε ότι ενδέχεται να επιβληθούν δευτερεύουσες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αν εμποδίσει τη διαδικασία ειρήνευσης.
Ειδήσεις Σήμερα
- Ρούμπιο: Οι ΗΠΑ «ανυπομονούν» να δουν «προόδους» στις συνομιλίες για την Ουκρανία
- Στην Αλβανία ο Βρετανός πρωθυπουργός
- Θεσσαλονίκη: Μπήκε με ροτβάιλερ σε ψιλικατζίδικο και απείλησε την υπάλληλο να του πιστώσει 60 ευρώ για ηλεκτρονικό τζόγο χωρίς να τα πληρώσει
- Θανατηφόρο τροχαίο στα Τρίκαλα: Νεκρός 40χρονος πυροσβέστης, πατέρας τριών παιδιών
- Magna Carta: Ανακαλύφθηκε γνήσιο αντίγραφο στο Χάρβαρντ – Θεωρείται πλέον ένα από τα πολυτιμότερα έγγραφα στον κόσμο

