Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε την Τρίτη ότι σύντομα οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν πλήγματα εντός της Βενεζουέλας, κλιμακώνοντας την εκστρατεία της κυβέρνησής του κατά των φερόμενων διακινητών ναρκωτικών.
«Θα ξεκινήσουμε αυτές τις επιθέσεις και στην ξηρά», είπε στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. «Ξέρουμε πού ζουν. Ξέρουμε πού ζουν οι κακοί, και θα ξεκινήσουμε πολύ σύντομα». Ο Τραμπ εξετάζει εδώ και εβδομάδες το ενδεχόμενο να στοχοποιήσει πρόσωπα στη Βενεζουέλα, κάτι που θα συνιστούσε σημαντική κλιμάκωση σε σχέση με την έως τώρα εκστρατεία, η οποία επικεντρωνόταν αποκλειστικά στην επίθεση σε σκάφη που, σύμφωνα με αξιωματούχους, μεταφέρουν ναρκωτικά στις ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι η Βενεζουέλα καταγγέλλει ότι η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την ένταση επειδή θέλει να κλέψει τα πετρελαϊκά της αποθέματα. Σημειώνεται εξάλλου, ότι η Βενεζουέλα έχει τα μεγαλύτερα επιβεβαιωμένα αποθέματα πετρελαίου που υπολογίζονται σε περίπου 300 δισ. βαρέλια – ή π 18,17% του παγκόσμιου μεριδίου αποθεμάτων – όντας στην πρώτη θέση του κόσμου. Ωστόσο, για λόγους οικονομικούς και πολιτικούς, όπως είναι οι αμερικανικές κυρώσεις, η Βενεζουέλα έχει πολύ χαμηλή παραγωγή. Συγκεκριμένα, η παραγωγή πετρελαίου της χώρας προσεγγίζει τα 2.355,424 βαρέλια την ημέρα (νούμερο 12 στον κόσμο), με ετήσιες εξαγωγές ύψους 4,05 δισ. δολαρίων. Συγκριτικά, η Σαουδική Αραβία, που έχει μικρότερα αποθέματα πετρελαίου, καταγράφει ετήσιες εξαγωγές ύψους 181 δισ. δολαρίων.
Στο μεταξύ, στην Καραϊβική θάλασσα καταγράφεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση αμερικανικών δυνάμεων των τελευταίων δεκαετιών. Τα διεθνή μέσα κάνουν λόγο για 15.000 στρατιώτες και πεζοναύτες στις αεροπορικές βάσεις του Πουέρτο Ρίκο και στα 11 περίπου πολεμικά σκάφη που βρίσκονται στην περιοχή.
Η ναυαρχίδα όλων – στα 500 χιλιόμετρα βόρεια του Καράκας – είναι το Gerald R. Ford, το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο αεροπλανοφόρο, ενώ πολύ σημαντική κρίνεται και η παρουσία αποβατικού αμφίβιων επιχειρήσεων Iwo Jamia. Όλα αυτά στο μεταξύ συνοδεύονται από αντιτορπιλικά – καταδρομικά σκάφη, καθώς και βομβαρδιστικά / καταδιωκτικά αεροσκάφη.
Ειδήσεις Σήμερα
- ΗΠΑ – Ρωσία: Σενάρια για αποκλεισμό του Κιέβου από το ΝΑΤΟ- Ο δρ. Αθανάσιος Δρούγος έχει όλο το παρασκήνιο
- Συνάντηση Πούτιν με Γουίτκοφ και Κούσνερ – «Αν η Ευρώπη θέλει πόλεμο είμαστε έτοιμοι τώρα» προειδοποιεί ο Ρώσος πρόεδρος
- Γιάννης Αντετοκούνμπο: Κίνηση σοκ προκάλεσε πανικό – «Εξαφάνισε» όλες τις φωτογραφίες του με τους Μπακς
- Το παρασκήνιο της καθαίρεσης της γενικής διευθύντριας της ΕΡΤ3
- Λαμία: 56χρονος πήγε στο νοσοκομείο Λαμίας με πόνο στο στήθος, του έδωσαν εξιτήριο και πέθανε – Αμεση παρέμβαση από Γεωργιάδη
- Αγρότες: O χάρτης των μπλόκων σε ολόκληρη την Ελλάδα – Τι λένε στο EleftherosTypos.gr για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων – Το μήνυμα της Κυβέρνησης

