Μέχρι πρόσφατα, το θέμα περιοριζόταν σε δημοσιεύματα και ανεπίσημες αναφορές, ωστόσο πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις μετά την πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναφέρθηκε σε αυτό. Η υπόθεση, που θυμίζει σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, έχει αρχίσει να προκαλεί έντονη ανησυχία σε υψηλόβαθμους κύκλους στην Ουάσινγκτον.
🚨 TRUMP IS LOOKING INTO THE 10 MISSING SCIENTISTS!
“A possible foreign operation that could be involved here. That’s why they’re investigating.”
“There was a meeting at the White House today on the deaths or disappearances of 10 scientists and staffers, many of whom have… pic.twitter.com/flRPCDZJSg
— Eric Daugherty (@EricLDaugh) April 16, 2026
Η συζήτηση εντείνεται, με την πίεση να αυξάνεται, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ σχολίασε για πρώτη φορά δημόσια την υπόθεση την Πέμπτη, δηλώνοντας: «Είναι πολύ σοβαρό, ελπίζω να είναι τυχαίο».
«Μόλις βγήκα από μια συνάντηση σχετικά με αυτό», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «πολύ σοβαρή».
«Μια πιθανή ξένη επιχείρηση μπορεί να εμπλέκεται εδώ. Γι’ αυτό το ερευνούν. Ελπίζω να είναι τυχαίο, αλλά θα το μάθουμε την επόμενη μιάμιση εβδομάδα. Μερικοί από αυτούς ήταν πολύ σημαντικοί άνθρωποι και θα το εξετάσουμε το επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα» πρόσθεσε.
Trump on the recent disappearances and deaths of U.S. scientists: “I hope it’s random, but we’re going to know in the next week and a half. I just left a meeting on that subject… some of them were very important people, and we’re going to look at it…” pic.twitter.com/6yi7ppzKqO
— Breaking911 (@Breaking911) April 16, 2026
Την προηγούμενη ημέρα, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λίβιτ, ερωτηθείσα αν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εξετάζουν ενδεχόμενη σύνδεση μεταξύ των περιστατικών, ανέφερε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι, εφόσον επιβεβαιωθούν οι σχετικές πληροφορίες, η κυβέρνηση «θα θεωρήσει το θέμα άξιο διερεύνησης».
Την ίδια στιγμή, η υπόθεση έχει σημάνει συναγερμό στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ενώ η αντίδραση της κυβέρνησης, που θεωρείται καθυστερημένη, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Οι διαδοχικοί θάνατοι και εξαφανίσεις επιστημόνων εντείνουν τις ανησυχίες ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για ζήτημα που ενδέχεται να σχετίζεται με την εθνική ασφάλεια.

Όλοι τους είχαν πρόσβαση σε κρίσιμα και απόρρητα δεδομένα, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο για ανταγωνιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ, όπως η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν.
Ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής του FBI, Κρις Σουέκερ, μιλώντας στη «Daily Mail», εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για τις υποθέσεις αυτές, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για τυχαία περιστατικά, καθώς οι εμπλεκόμενοι επιστήμονες είχαν εξειδίκευση σε κρίσιμους τομείς, όπως η διαστημική τεχνολογία.
Όπως υποστήριξε, τέτοια πρόσωπα αποτελούν διαχρονικά στόχο ξένων υπηρεσιών πληροφοριών. Ανέφερε μάλιστα ότι όχι μόνο αντίπαλες χώρες, αλλά και σύμμαχοι των ΗΠΑ —«Η Κίνα, η Ρωσία, ακόμη και ορισμένοι από τους φίλους μας- το Πακιστάν, η Ινδία, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα»— έχουν δείξει ενδιαφέρον για την απόκτηση τέτοιων πληροφοριών.
Την ίδια ώρα, ο βουλευτής από το Τενεσί, Τιμ Μπέρτσετ, δήλωσε επίσης στη «Daily Mail» τον Μάρτιο ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες, όπως η CIA και το FBI, δεν συμβάλλουν επαρκώς στη διαλεύκανση των υποθέσεων. Όπως κατήγγειλε, οι ίδιες υπηρεσίες φέρονται να παρεμποδίζουν τις προσπάθειές του να ρίξει φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες χάθηκαν ή πέθαναν οι συγκεκριμένοι επιστήμονες.

