Πρόκειται για την πρώτη επίθεση που λαμβάνει χώρα σε θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου σε διεθνή ύδατα νότια της Κρήτης. Σύμφωνα με αξιωματούχο της SBU, το δεξαμενόπλοιο «Qendil», που χτυπήθηκε 2.000 χιλιόμετρα μακριά από την Ουκρανία, δεν έφερε φορτίο τη στιγμή της επίθεσης και έχει υποστεί «κρίσιμες ζημιές», μεταδίδει το Reuters.
СБУ вперше уразила безпілотниками танкер «тіньового флоту» рф у нейтральних водах Середземного моря — повідомило наше джерело в службі pic.twitter.com/L5cvsEWy5t
— hromadske (@HromadskeUA) December 19, 2025
Η (ομάδα) SBU «Άλφα» έπληξε το δεξαμενόπλοιο του λεγόμενου «σκιώδους στόλου» της Ρωσικής Ομοσπονδίας «QENDIL» με εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
💥🔥 A Russian shadow fleet tanker carrying government officials and GRU officers was attacked in the Mediterranean Sea.
There are assumptions that the Ukrainian Defense Forces launched drones from USVs. A kind of “web on the water” as a new threat to Putin’s regime.
Likely, a… pic.twitter.com/rhZQChqjnY
— Slava 🇺🇦 (@Heroiam_Slava) December 19, 2025
Ο εν λόγω αξιωματούχος της SBU, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια «νέα άνευ προηγουμένου ειδική επιχείρηση», ότι το πλήγμα πραγματοποιήθηκε σε απόσταση μεγαλύτερη των 2.000 χιλιομέτρων από την Ουκρανία και ότι το πετρελαιοφόρο ήταν άδειο τη στιγμή της επίθεσης.
Δεν έδωσε καμιά επιπλέον λεπτομέρεια, κυρίως για τον τόπο από τον οποίο εξαπολύθηκε η επίθεση και για τις χώρες πάνω από τις οποίες μπορεί να πέταξαν τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. Καθώς το πετρελαιοφόρο ήταν άδειο, δεν υπάρχει καμιά περιβαλλοντική απειλή από την επιχείρηση, διαβεβαίωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι το πλοίο «υπέστη σημαντικές ζημιές» και δεν είναι πλέον σε κατάσταση «να εκπληρώσει την αποστολή του». «Ο εχθρός οφείλει να καταλάβει ότι η Ουκρανία δεν θα σταματήσει να τον πλήττει παντού στον κόσμο, όπου κι αν βρίσκεται», πρόσθεσε η πηγή αυτή.

«Οι επιθέσεις του Κιέβου σε πετρελαιοφόρα δεν θα φέρουν αποτελέσματα και δεν θα διαταράξουν τον εφοδιασμό, αλλά η Ρωσία σίγουρα θα απαντήσει», προειδοποίησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη σκιά της επίθεσης της SBU (υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας) σε τάνκερ στη Μεσόγειο.
Την ίδια ώρα, Ρώσοι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών μίλησαν για «παραβίαση της ασφάλειας στη διεθνή ναυσιπλοΐα», επιχειρώντας να μεταφέρουν τη συζήτηση στο επίπεδο του διεθνούς δικαίου και της προστασίας των εμπορικών θαλάσσιων οδών. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο επίσημο διπλωματικό βήμα ή προσφυγή σε διεθνή οργανισμό.
Ο σκιώδης στόλος αποτελείται από τάνκερ-φαντάσματα που βασίζονται σε αδιαφανή ιδιοκτησία, σημαίες ευκαιρίας και παράτυπες πρακτικές ναυτιλίας για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου παρά τους ισχύοντες δυτικούς περιορισμούς.
Η διαδρομή του «Qendil» πριν από το χτύπημα
Σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων που επικαλούνται διεθνή μέσα, το «Qendil» είχε ξεκινήσει τις προηγούμενες εβδομάδες από ρωσικό λιμάνι, μεταφέροντας φορτίο πετρελαίου προς την Ασία. Αφού ολοκλήρωσε την παράδοση, φέρεται να διέσχισε τη Διώρυγα του Σουέζ και να εισήλθε στη Μεσόγειο Θάλασσα, πλέοντας πλέον χωρίς φορτίο. Το πλοίο ακολούθησε πορεία κοντά στις ακτές της βόρειας Αφρικής, με κατεύθυνση δυτική, όταν -σύμφωνα με τις ουκρανικές πληροφορίες- εντοπίστηκε και στοχοποιήθηκε. Γύρισε να ταξιδέψει ανατολικά και χτυπήθηκε από τα ουκρανικά drones.
Η ουκρανική πλευρά υποστηρίζει ότι η επιλογή του χρόνου και του σημείου της επίθεσης δεν ήταν τυχαία, καθώς το πλοίο βρισκόταν σε ανοιχτή θάλασσα και άδειο, μειώνοντας τον κίνδυνο για ανθρώπινες απώλειες ή περιβαλλοντική καταστροφή.


