Αθήνα Καιρός

Ο Νετανιάχου αναγνωρίζει δημόσια τη γενοκτονία των Αρμενίων και των Ελλήνων του Πόντου

3 λεπτά
Ο Νετανιάχου αναγνωρίζει δημόσια τη γενοκτονία των Αρμενίων και των Ελλήνων του Πόντου

Μια ιστορική δήλωση έκανε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς για πρώτη φορά αναγνώρισε δημοσίως τη γενοκτονία που διαπράχθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία εναντίον Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων του Πόντου στις αρχές του 20ού αιώνα.

Η τοποθέτηση έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο podcast του επιχειρηματία και παρουσιαστή Πάτρικ Μπετ Ντέιβιντ, όταν ρωτήθηκε γιατί το Ισραήλ δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως τη γενοκτονία των Αρμενίων. «Νομίζω ότι το κάναμε. Νομίζω ότι η Κνεσέτ πέρασε σχετικό ψήφισμα», απάντησε αρχικά, αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τέτοιος νόμος.

Όταν πιέστηκε να διευκρινίσει γιατί κανένας Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν είχε προβεί σε αυτή τη δήλωση στο παρελθόν, ο Νετανιάχου τόνισε: «Μόλις το έκανα εγώ. Ορίστε».

Οι ισορροπίες με την Τουρκία

Σύμφωνα με τους Times of Israel, το Τελ Αβίβ απέφευγε μέχρι τώρα την αναγνώριση της γενοκτονίας, φοβούμενο τις συνέπειες στις ήδη εύθραυστες σχέσεις με την Τουρκία, η οποία αρνείται κατηγορηματικά τα γεγονότα.

Οι διπλωματικοί δεσμοί των δύο χωρών βρίσκονται εδώ και χρόνια σε οριακό σημείο, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκρίνει συχνά το Ισραήλ με το ναζιστικό καθεστώς, με αφορμή τον πόλεμο στη Γάζα.

Σημαντική πολιτική και ιστορική διάσταση

Η δήλωση Νετανιάχου αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς για πρώτη φορά Ισραηλινός πρωθυπουργός παίρνει επίσημη θέση για ένα ζήτημα που εδώ και δεκαετίες αποτελεί σημείο τριβής στη διεθνή διπλωματία. Η αναγνώριση της γενοκτονίας Αρμενίων, Ασσυρίων και Ποντίων έχει ήδη γίνει από δεκάδες χώρες και διεθνείς οργανισμούς, όμως η στάση του Ισραήλ θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη λόγω της ιστορικής μνήμης του Ολοκαυτώματος και του βάρους που φέρει η αναγνώριση από την πλευρά του.

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]