Η Τουρκία επεδίωκε από πέρυσι τη διατήρηση αυστηρών κανόνων για τον τρόπο παρασκευής του ντονέρ σε ολόκληρη την Ε.Ε. Ωστόσο, η Αγκυρα απέσυρε τελικά την αίτησή της στην Κομισιόν για την αναγνώριση του ντονέρ ως «Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος» (TSG) έπειτα από έντονες αντιδράσεις – ιδίως των Γερμανών.
Η Αγκυρα υποστήριξε ότι το ντονέρ πρέπει να θεωρείται εθνικό πιάτο, το οποίο εξαπλώθηκε στην Ευρώπη μέσω της μετανάστευσης των Τούρκων. Ομως, Γερμανοί αξιωματούχοι απάντησαν ότι η δική τους εκδοχή διαφέρει, καθώς το ντονέρ αποτελεί σημαντικό μέρος της γερμανικής κουζίνας.
Η παραδοσιακή μέθοδος ψησίματος του συγκεκριμένου κρέατος σε κάθετη σούβλα χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, σύμφωνα με την Τουρκική Διεθνή Ομοσπονδία Ντονέρ (Udofed), ενώ η ονομασία «ντονέρ» σχετίζεται με αυτήν την τεχνική μαγειρέματος.
Οπως αναφέρει ρεπορτάζ του BBC, η Udofed ζήτησε από την Ε.Ε. να επιβάλει ενιαίους κανόνες σε όλα τα κράτη-μέλη, που θα απαιτούσαν:
- Το κρέας να προέρχεται από αγελάδα άνω των 16 μηνών, αρνί τουλάχιστον έξι μηνών ή από μπούτια και στήθη κοτόπουλου.
- Να απαγορευτεί η χρήση γαλοπούλας.
- Το κρέας να κόβεται σε πάχος 3-5 χιλιοστών.
- Να καθορίζεται ο τύπος μαχαιριού.
- Να υπάρχουν κανονισμοί για τις μαρινάδες.
Η γερμανική εκδοχή του κεμπάπ χρησιμοποιεί συχνά μοσχάρι (veal) σε πίτα γεμισμένη με λαχανικά, όπως κόκκινο λάχανο, τουρσί, κόκκινα κρεμμύδια και σάλτσες, και έτσι θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ευρωπαϊκή παραλλαγή του τουρκικού πιάτου.
Η Γερμανία παράγει πληθώρα παραλλαγών του ντονέρ κεμπάπ, συμπεριλαμβανομένων μοσχαρίσιων και χορτοφαγικών επιλογών, ποικιλιών με βάση τις πατάτες στο Ολτενμπουργκ και κεμπάπ leberkäs (ένα μίγμα χοιρινού, μπέικον και μοσχαρίσιου κιμά) στη Βαυαρία. Ορισμένα καταστήματα προσφέρουν ακόμη και ντονεράκια σοκολάτας για επιδόρπιο.
ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 10 ΕΥΡΩ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ
Το ντονέρ κεμπάπ είναι πλέον είδος πολυτελείας για τη μεγάλη πλειονότητα των Γερμανών. Την τελευταία διετία η τιμή του έχει εκτοξευτεί στα 4-10 ευρώ, με τα ΜΜΕ της χώρας να κάνουν λόγο για «πληθωρισμό του ντονέρ» (donerflation). Οι ειδικοί σημειώνουν πως αυτό οφείλεται στην άνοδο του εργατικού κόστους και την αύξηση των τιμών της ενέργειας. Μάλιστα, η τιμή του ντονέρ προκαλεί και πολιτικές εντάσεις, με το αριστερό κόμμα Die Linke να έχει ζητήσει από την Μπούντεσταγκ να εισαγάγει ανώτατο όριο τιμών.
ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΓΥΡΟ
Το ντονέρ (που σημαίνει «γυριστό κρέας») είναι κομμένο σε λεπτές φέτες και αποτελείται κυρίως από μοσχάρι, αρνί ή κοτόπουλο. Για τα καρυκεύματα προτιμώνται το κύμινο, η πάπρικα και το πιπέρι. Σερβίρεται σε πίτα ή ψωμάκι, ενώ συνοδεύεται με γιαούρτι ή σαλάτα λαχανικών. Στην Ελλάδα, ο γύρος αποτελείται κυρίως από χοιρινό ή κοτόπουλο. Το κρέας είναι κομμένο σε κομμάτια και μαριναρισμένο προτού τοποθετηθεί στη σούβλα. Σκόρδο, ρίγανη, θυμάρι, ξίδι και άλλα μπαχαρικά επιλέγονται για το μαρινάρισμά του.

