Ο Νετανιάχου, που μόλις επέστρεψε από επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε επίσης ότι «Εάν δεχτούμε επίθεση, οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές», διατυπώνοντας με αυτή τη φράση την προειδοποίηση που συζητήθηκε εν μέσω διπλωματικών επαφών.
Στο ιστορικό πλαίσιο που παρουσίασε η κυβέρνηση, το Ιράν και το Ισραήλ εμφανίζονται ως ορκισμένοι εχθροί μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, και οι εντάσεις κλιμακώθηκαν τον Ιούνιο σε έναν πόλεμο 12 ημερών. Η κυβέρνηση του Ισραήλ επισημαίνει ότι οι ενέργειες του προηγούμενου κύματος συγκρούσεων περιλάμβαναν πλήγματα σε στρατιωτικούς και πυρηνικούς στόχους καθώς και σε κατοικημένες ζώνες, μια σειρά επιχειρήσεων που εκτιμάται ότι αποδυνάμωσε σημαντικά ορισμένα τμήματα του ιρανικού βαλλιστικού προγράμματος.
Από την πλευρά τους, ισραηλινοί αξιωματούχοι εκφράζουν τους τελευταίους μήνες ανησυχία για τον κίνδυνο οργάνωσης νέων ικανοτήτων ή επαναφοράς κρίσιμων στοιχείων του προγράμματος, και η σημερινή αναφορά συνδέει ευθέως αυτές τις ανησυχίες με την ανάγκη διατήρησης υψηλής επαγρύπνησης και συνεργασίας με συμμάχους.
Στην ομιλία του ο Νετανιάχου επανέλαβε την περιγραφή της «κοινής μας θέσης (σ.σ. με τις ΗΠΑ) για το Ιράν», όπως τη διατύπωσε επί λέξει: «μηδέν ικανότητα εμπλουτισμού (ουρανίου), απόσυρση (…) κάθε γραμμαρίου εμπλουτισμένου ουρανίου εκτός του Ιράν και αυστηρή, συνεχής παρακολούθηση των πυρηνικών εγκαταστάσεων». Αναφέρθηκε επίσης στις διαδηλώσεις που οργανώνονται στο Ιράν τις τελευταίες ημέρες, σημειώνοντας ότι «Η λαϊκή εξέγερση, όχι μόνο στην Τεχεράνη αλλά και αλλού, μόλις ξεκίνησε και ήδη παίρνει διαστάσεις» και ότι «Εμείς, στο Ισραήλ, στεκόμαστε στο πλευρό του ιρανικού λαού, στηρίζουμε τις προσδοκίες του για ελευθερία και δικαιοσύνη». Το πρωί, η Τεχεράνη απάντησε με οργή στα σχόλια που είχε κάνει για πρώτη φορά την Κυριακή ο Νετανιάχου: ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Εσμαΐλ Μπαγαΐ κατήγγειλε ότι «Το σιωνιστικό καθεστώς είναι αποφασισμένο να εκμεταλλευτεί και τη μικρότερη ευκαιρία για να σπείρει τη διχόνοια και να υπονομεύσει την εθνική ενότητά μας και πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση».