Η επίθεση άφησε δύο μέλη της Εθνοφρουράς σε κρίσιμη κατάσταση. Η μία, η Σάρα Μπέκστρομ, υπέκυψε αργότερα στα τραύματά της. Ο ύποπτος, ο 29χρονος Ραχμανουλάχ Λακανουάλ, μπήκε στις ΗΠΑ το 2021 μέσω του Operation Allies Welcome, του προγράμματος εκκένωσης που εφαρμόστηκε μετά την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Αφγανιστάν.
Ο Τραμπ υποστήριξε ότι πρόσφυγες όπως ο Λακανουάλ «δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εδώ», ενώ ισχυρίστηκε πως ένας νόμος εμποδίζει τις αρχές να τους απομακρύνουν, αποκαλώντας συνολικά το ζήτημα του Αφγανιστάν «χάος» που «δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε συμβεί».
Γιατί κατηγορεί τον Μπάιντεν;
Όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε γιατί επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση Μπάιντεν, ο Τραμπ αντέδρασε οργισμένα:
«Είσαι ηλίθια;»
Και συνέχισε:
«Ήρθαν με αεροπλάνο μαζί με χιλιάδες ανθρώπους που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εδώ, και κάνεις τέτοιες ερωτήσεις επειδή είσαι χαζή».
Επανέλαβε τον χαρακτηρισμό, επιμένοντας ότι «δεν θα έπρεπε να έχουν έρθει εξαρχής». Ο Τραμπ υποστήριξε, επίσης, ότι «ψηφίστηκε νόμος» που εμπόδισε τις αρχές να «τους απομακρύνουν», χωρίς να διευκρινίσει σε ποια νομοθεσία αναφέρεται.
Υποστηρικτές του προγράμματος της κυβέρνησης Μπάιντεν, πάντως, απορρίπτουν αυτή την αφήγηση, λέγοντας ότι υπήρξε εκτεταμένος έλεγχος και ότι η πρωτοβουλία παρείχε σωτηρία σε Αφγανούς που κινδύνευαν από αντίποινα των Ταλιμπάν λόγω της συνεργασίας τους με τις ΗΠΑ.
Γιατί τώρα; Η επίθεση στην Ουάσινγκτον αναζωπυρώνει τη συζήτηση για τους Αφγανούς πρόσφυγες
Η διαμάχη φούντωσε μετά την επίθεση στην Ουάσινγκτον, την οποία –σύμφωνα με τους ερευνητές– διέπραξε ο Λακανουάλ, που τελεί υπό κράτηση.
Ήρθε στις ΗΠΑ μέσω του Operation Allies Welcome, το πρόγραμμα που μετέφερε δεκάδες χιλιάδες Αφγανούς στις ΗΠΑ μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με την οργάνωση AfghanEvac, ο Λακανουάλ υπέβαλε αίτηση ασύλου επί Μπάιντεν, αλλά η έγκριση της αίτησης έγινε στη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ — γεγονός που περιπλέκει τις προσπάθειες απόδοσης πολιτικής ευθύνης αποκλειστικά στη μια πλευρά.
Τι γνωρίζουμε για τον ύποπτο
Πριν φτάσει στις ΗΠΑ, ο Λακανουάλ εργαζόταν με αμερικανικές υπηρεσίες στο Αφγανιστάν.
Είχε απασχοληθεί από την αμερικανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της CIA, ως μέλος συνεργαζόμενης δύναμης στην Κανταχάρ, όπως δήλωσε ο διευθυντής της CIA, Τζον Ράτκλιφ.
Συγγενής του είπε στο Associated Press ότι ο Λακανουάλ ανήκε σε μονάδα του αφγανικού στρατού που υποστηριζόταν από τη CIA — ένα από τα πολλά άτομα που μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ λόγω της συνεργασίας τους με τις αμερικανικές δυνάμεις.
Το Operation Allies Welcome μετέφερε περίπου 76.000 Αφγανούς στις ΗΠΑ, πολλοί από τους οποίους ήταν διερμηνείς, μεταφραστές και προσωπικό υποστήριξης που είχαν εργαστεί δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες και διπλωμάτες.
FAKE NEWS: “Why do you blame the Biden Administration?”@POTUS: “Because they let him! Are you stupid? Are you a stupid person? Because they came in on a plane — along with thousands of other people that SHOULDN’T BE HERE.”
— Rapid Response 47 (@RapidResponse47) November 28, 2025

