Αθήνα Καιρός
ΕΚΤΑΚΤΟ: Κίνηση τώρα: «Έμφραγμα» στον φουσκωμένο Κηφισό – Μποτιλιάρισμα σε Κηφισίας και κέντρο Αθήνας – Kαθυστερήσεις στην Αττική Οδό

Νέα ήττα Τραμπ στη δικαστική διαμάχη με CNN, MS NOW και Politico

5 λεπτά
Νέα ήττα Τραμπ στη δικαστική διαμάχη με CNN, MS NOW και Politico
Το γραφείο του CNN στον Λευκό Οίκο. Πηγή: REUTERS/Evan Vucci

Ομοσπονδιακός δικαστής παρέτεινε την πρόσβαση στον Λευκό Οίκο για δημοσιογράφους του CNN, του MS NOW και του Politico, αποφασίζοντας την Τρίτη (14/10) ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πιθανότατα παραβίασε τον νόμο όταν προσπάθησε να τούς απαγορεύσει την είσοδο.

Ο Αμερικανός Περιφερειακός Δικαστής Τίμοθι Κέλι αποφάσισε την παράταση της έκτακτης διαταγής που εξέδωσε στις 24 Σεπτεμβρίου, με την οποία αποκαταστάθηκε η πρόσβαση των δημοσιογράφων.

Ειδησεογραφικοί οργανισμοί και ομάδες για την ελευθερία του τύπου έχουν κατηγορήσει τον Τραμπ για αντισυνταγματικά αντίποινα εναντίον δημοσιογράφων, όταν δεν του αρέσει ο τρόπος που καλύπτουν τις δραστηριότητές του.

Η διαταγή του δικαστή Κέλι τον περασμένο μήνα έδωσε στους δημοσιογράφους του CNN, του MS NOW και του Politico πρόσβαση στους χώρους του Λευκού Οίκου σε προσωρινή βάση. Ο δικαστής εξέδωσε την Τρίτη (14/10) μια απόφαση που ονομάζεται προσωρινή διαταγή και η οποία, σύμφωνα με το Reuters, θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι την τελική απόφαση όσον αφορά στη μήνυση που υποβλήθηκε από τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς, εκτός εάν ένα εφετείο άρει τη διαταγή του.

Σύμφωνα με τον δικαστή, οι δημόσιες δηλώσεις του Τραμπ κατέστησαν σαφές ότι απαγόρευσε τα ειδησεογραφικά μέσα επειδή θεωρούσε το ρεπορτάζ τους μεροληπτικό και ανακριβές, και όχι λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια, όπως ισχυρίστηκαν αργότερα οι κυβερνητικοί δικηγόροι στο δικαστήριο.

«Αυτό αποτελεί παράνομη διακριτική μεταχείριση βάσει απόψεων», έγραψε ο δικαστής, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν πρέπει να διαβάσει αυτή την απόφαση υποδηλώνοντας ότι τα παράπονα του προέδρου Τραμπ στερούνται βάσης».

Ο Τραμπ διόρισε τον Κέλι το 2017 κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρικής του θητείας.

Εκστρατεία εναντίον των ΜΜΕ

Κι άλλοι πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν συγκρουστεί με τον Τύπο, αλλά η εκστρατεία του Τραμπ εναντίον των μέσων ενημέρωσης είναι πρωτοφανής. Έχει ανατρέψει παραδόσεις δεκαετιών αρνούμενος τη βασική πρόσβαση σε πολλούς μεγάλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς, εξαπολύοντας προσωπικές επιθέσεις σε δημοσιογράφους για τα ρεπορτάζ τους και προβάλλοντας μέσα ενημέρωσης που θεωρούνται πιο φιλικά προς την κυβέρνηση. Έχει επίσης υποβάλει μηνύσεις εναντίον πολλαπλών ειδησεογραφικών μέσων.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την απαγόρευση τον Σεπτέμβριο στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσής του, λέγοντας ότι το CNN, το Politico και το MS NOW «δεν θα έπρεπε να μπορούν να γράφουν ή να αναφέρουν συνεχώς ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΕΣ και ΨΕΜΑΤΑ όταν καλύπτουν τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών». Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει τονίσει τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι η απαγόρευση δικαιολογείται νομικά για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η ανάκληση των διαπιστεύσεών τους στο Λευκό Οίκο ήταν παράνομα αντίποινα για την ειδησεογραφική τους κάλυψη και κατηγόρησαν την κυβέρνηση Τραμπ ότι κατασκεύασε ανυπόστατες ανησυχίες εθνικής ασφάλειας για να δικαιολογήσει την απαγόρευση.

Τα μέσα κατέθεσαν μήνυση, αναφέροντας ότι η απαγόρευση παραβίασε τις προστασίες της Πρώτης Τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ για την ελευθερία του λόγου και την ελευθεροτυπία, καθώς και τα δικαιώματά τους στη δίκαιη μεταχείριση από την κυβέρνηση.

Ο Λευκός Οίκος στις 24 Σεπτεμβρίου αποκατέστησε τους δημοσιογράφους του CNN, του MS NOW και του Politico αφού ο Κέλι αποφάσισε ότι η απαγόρευση «πιθανότατα παραβίασε τα συνταγματικά τους δικαιώματα στη δίκαιη διαδικασία» και διέταξε την άμεση αποκατάσταση της πρόσβασής τους.

Εξαναγκασμός για πιο ευνοϊκή κάλυψη

Ο δικαστής πραγματοποίησε ακρόαση στις 8 Οκτωβρίου για να ακούσει τα επιχειρήματα των ειδησεογραφικών μέσων και του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με το αν θα παραταθεί η προστασία των δημοσιογράφων ώστε να μην αποκλειστούν από τον Λευκό Οίκο. Το υπουργείο Δικαιοσύνης υπερασπίστηκε τις απαγορεύσεις ως δίκαιες και δικαιολογημένες.

«Εδώ έχουμε την ασυνήθιστη κατάσταση όπου ο ίδιος ο πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θέλει να καταστείλει τον λόγο. Θέλει να εξαναγκάσει σε καλύτερη κάλυψη», δήλωσε στον Κέλι ο δικηγόρος των μέσων ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια της ακρόασης.

«Το CNN, το MS NOW και το Politico εμπλάκηκαν σε προφανώς αδικαιολόγητη συμπεριφορά», δήλωσε ο δικηγόρος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η νομική διαμάχη διεξάγεται μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ της 3ης Νοεμβρίου, στις οποίες οι Ρεπουμπλικάνοι του Τραμπ μάχονται για να διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου. Τα ποσοστά αποδοχής της εργασίας του Τραμπ βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ στις δημοσκοπήσεις εν μέσων ανησυχιών για ζητήματα όπως ο πληθωρισμός και ο πόλεμος με το Ιράν.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]