Η αύξηση της βίας συνδέεται με τη δολοφονία του ηγέτη του καρτέλ «Νέα Γενιά Χαλίσκο», Νεμέσιο «Ελ Μέντσο» Οσεγκέρα Θερβάντες, από τις μεξικανικές αρχές. Από το 2025, έχουν εντοπιστεί πάνω από 20 τοποθεσίες με πρόχειρους τάφους γύρω από τη Γουαδαλαχάρα, πρωτεύουσα της πολιτείας Χαλίσκο και κέντρο του καρτέλ.
Σε τέσσερις μόνο από αυτές τις περιοχές έχουν βρεθεί περισσότερες από 500 σακούλες με ανθρώπινα λείψανα, με μερικές από αυτές να βρίσκονται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το Στάδιο Άκρον, ένα από τα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν αγώνες του Μουντιάλ. Η μεγαλύτερη ανακάλυψη το 2025 καταγράφηκε στη Ζαποπάν, στη θέση «Λας Αγουχάς», όπου εντοπίστηκαν 270 σακούλες σε έκταση 54 στρεμμάτων, ενώ αργότερα βρέθηκαν ακόμη 48 σε άλλη μυστική τοποθεσία.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε με το ξέσπασμα βίας που στοίχισε τη ζωή περίπου 70 ανθρώπων, εντείνοντας την ανησυχία των πολιτών και των φιλάθλων για το καλοκαιρινό τουρνουά. Στο Μεξικό, περίπου 130.000 άτομα έχουν δηλωθεί αγνοούμενα — αριθμός που αυξήθηκε κατά 200% την τελευταία δεκαετία, κυρίως λόγω δράσης καρτέλ. Ο Χάιμε Αγκιλάρ, μέλος της οργάνωσης Guerreros Buscadores de Jalisco, επισημαίνει ότι πολλοί εξαφανίζονται για να «μη μαθευτεί τίποτα» και να σβηστούν τα ίχνη τους.
Mass graves found scattered around Mexican soccer stadium slated to host World Cup games https://t.co/WF9ZtMcywZ pic.twitter.com/sJcx0KfBO7
— New York Post (@nypost) February 26, 2026
Η Χαλίσκο έχει επανειλημμένα βρεθεί στο επίκεντρο βίας, με προηγούμενες ανακαλύψεις μαζικών τάφων και χώρων εκτελέσεων. Η δολοφονία του Οσεγκέρα προκάλεσε χάος σε 20 πολιτείες, με μέλη καρτέλ να συγκρούονται με στρατιωτικές δυνάμεις, προκαλώντας δεκάδες θανάτους, μεταξύ των οποίων 25 στρατιωτικών.
Οι κάτοικοι της Γουαδαλαχάρα εκφράζουν έντονη ανησυχία για τη διεξαγωγή του Μουντιάλ. Ο Ούγκο Πέρες, ιδιοκτήτης εστιατορίου κοντά στο στάδιο, δήλωσε ότι «με τόση βία, δεν είναι σωστό να φιλοξενηθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο εδώ». Παράλληλα, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Πορτογαλίας παρακολουθεί στενά την κατάσταση.
Η μεξικανική κυβέρνηση, ωστόσο, διαβεβαιώνει ότι οι αγώνες θα διεξαχθούν κανονικά. Η πρόεδρος Κλαούντια Σέινμπαουμ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος» για τους φιλάθλους, ενώ ο κυβερνήτης της Χαλίσκο, Χεσούς Πάμπλο Λέμους, τόνισε ότι η FIFA δεν έχει καμία πρόθεση να αφαιρέσει έδρες και ότι τα τρία στάδια θα παραμείνουν αμετάβλητα.
Ειδήσεις Σήμερα
- Ο Ζελένσκι ανακοινώνει την επόμενη συνάντηση ΗΠΑ – Ουκρανία – Ρωσία στα ΗΑΕ στις αρχές Μαρτίου
- Η κοινή προπόνηση που «τράβηξε» όλα τα βλέμματα για Λιάγκα – Αντωνά – Οι φωτογραφίες από το γυμναστήριο
- Ρούλα Πισπιρίγκου: Τι είναι ο ερυθηματώδης λύκος που έχει – Γιατί υπάρχει περίπτωση να τη βγάλει από τη φυλακή

