Στην ανακοίνωση τονίζεται η “βαθιά ανησυχία” για τις πληροφορίες περί βίας και γίνεται ρητή αναφορά στην ανάγκη σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Οι ηγέτες ζητούν από τις αρχές να “απόσχουν από τη βία και να σεβαστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των Ιρανών πολιτών”, επαναλαμβάνοντας την υποχρέωση προστασίας του πληθυσμού και τη διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν στις 28 Δεκεμβρίου και, σύμφωνα με ανεξάρτητες μετρήσεις, έχουν διαρκέσει 13 ημέρες σε πολλές περιοχές της χώρας. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν θα “υποχωρήσει” απέναντι στο κύμα διαδηλώσεων, αυξάνοντας την ένταση μεταξύ των αρχών και των διαδηλωτών.
Τουλάχιστον 51 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων εννέα παιδιά, έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί σε όλο το Ιράν από την έναρξη των διαδηλώσεων στις 28 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την καταμέτρηση που ανακοίνωσε σήμερα η ΜΚΟ Iran Human Rights, η οποία έχει την έδρα της στη Νορβηγία. Οι αναφορές αυτές συνοδεύονται από μαρτυρίες για χρήση δακρυγόνων, συλλήψεις και περιορισμούς στις συγκεντρώσεις, στοιχεία που επικαλούνται οι τρεις ηγέτες για να τεκμηριώσουν την κλήση τους σε αυτοσυγκράτηση.
Στην κοινή δήλωση υπογραμμίζεται ακόμη ότι “Οι ιρανικές αρχές έχουν την ευθύνη να προστατεύουν τον λαό τους και οφείλουν να εγγυώνται την ελευθερία της έκφρασης και την ειρηνική συνάθροιση χωρίς φόβο αντιποίνων”.