Ο δρόμος για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ απαιτεί μεταρρυθμίσεις στο κράτος δικαίου στην χώρα, δήλωσε ο Μακρόν κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ζελένσκι τον οποίο δέχθηκε στο Παρίσι σήμερα.
Την περασμένη εβδομάδα ο Ζελένσκι είχε ζητήσει την παραίτηση δύο υπουργών της κυβέρνησής του εν μέσω μίας έρευνας για φερόμενο σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων το οποίο προκάλεσε την οργή της κοινής γνώμης για την κυβέρνηση της χώρας.
Ο Μακρόν ανανέωσε την συμφωνία για την πώληση 100 μαχητικών αεροσκαφών Rafale που κατασκευάζει η γαλλική βιομηχανία Dassault Aviation.
Ο ίδιος είπε επίσης ότι η γαλλική εταιρεία κατασκευής τρένων Alstom υπέγραψε συμφωνία ύψους περίπου 475 εκατομμυρίων ευρώ για να εφοδιάσει με μηχανές τρένων την ουκρανική εταιρεία σιδηροδρόμων.
Ζελέσνκι: Η συμφωνία για τα Rafale και τα SAMP/T θα ενισχύσουν την άμυνα της Ουκρανία
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέσνκι δήλωσε από την πλευρά του ότι η συμφωνία που υπέγραψε η χώρα του με την Γαλλία για την παραλαβή 100 μαχητικών αεροσκαφών Rafale και οκτώ αντιαεροπορικών συστημάτων SAMP/T θα ενισχύσουν σημαντικά την άμυνά της ενάντια στην εισβολή της Ρωσίας.
Μιλώντας κατά την διάρκεια της κοινής ενημέρωσης στο Παρίσι, ο Ουκρανός πρόεδρος προσέθεσε ότι η Ουκρανία ενδέχεται μελλοντικά να αρχίσει την συμπαραγωγή μαχητικών Rafale και ελπίζει να συζητήσει με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν πώς θα επιταχυνθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου.
Ιστορική συμφωνία: Η Ουκρανία αγοράζει 100 γαλλικά Rafale και συστήματα νέας γενιάς από τη Γαλλία
Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ουκρανίας Εμανουέλ Μακρόν και Βολοντιμίρ Ζελένσκι συνυπέγραψαν σήμερα, στην βάση της γαλλικής αεροπορίας του Βιλακουμπλέ, μία κοινή επιστολή σύμφωνα με την οποία η ουκρανική πλευρά δεσμεύεται να αγοράσει 100 γαλλικά μαχητικά αεροπλάνα Rafale καθώς και αμυντικά συστήματα νέας γενιάς.
Σύμφωνα με το Ελιζέ, η συμφωνία εκτείνεται σε ένα χρονικό ορίζοντα δεκαετίας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος και το επιτελείο του θα συναντηθεί σήμερα στο Παρίσι με παράγοντες της στρατιωτικής αεροπορικής βιομηχανίας. Θα επισκεφτεί επίσης το γενικό επιτελείο της πολυεθνικής δυναμης για την Ουκρανία, όπου η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζουν το ενδεχόμενο ανάπτυξης της, για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην ουκρανική πλευρά, σε περίπτωση συμφωνίας για παύση πυρός ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο. Πρόκειται για την ένατη επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στη Γαλλία από την έναρξη του πολέμου με την Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2022.

