Αθήνα Καιρός

Μακελειό με 4 νεκρούς από πυροβολισμούς σε σχολείο στο Όρεγκον – Πολίτης καταδίωξε και σκότωσε τον 16χρονο δράστη

4 λεπτά
Μακελειό με 4 νεκρούς από πυροβολισμούς σε σχολείο στο Όρεγκον – Πολίτης καταδίωξε και σκότωσε τον 16χρονο δράστη
Πυροβολισμοί σε σχολείο στο Όρεγκον των ΗΠΑ. REUTERS/Rob Kerr

Τέσσερις άνθρωποι, οι τρεις εκ των οποίων παιδιά, έπεσαν νεκροί από τα πυρά 16χρονου ένοπλου, ο οποίος άνοιξε πυρ σε δημοτικό σχολείο στο Μπεντ του Όρεγκον, ενώ νεκρός είναι και ο φερόμενος ως δράστης, τον οποίο καταδίωξε ένοπλος πολίτης.

Οι νεκροί είναι παιδιά ηλικίας 5, 8 και 11 ετών και ένας εκπαιδευτικός. Επιπλέον, ένας 7χρονος μαθητής και ένας 54χρονος εκπαιδευτικός μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας του Μπεντ, Μάικ Κραντζ, ο 16χρονος φέρεται να εισέβαλε στο σχολείο πυροβολώντας μέσα από κλειστές πόρτες, ενώ η κυβερνήτης του Όρεγκον, Τίνα Κοτέκ, ευχαρίστησε τον πολίτη που «ηρωικά παρενέβη για να σταματήσει περαιτέρω απώλεια ζωών».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έλαβαν μια κλήση από άτομο σε όχημα που ανέφερε ότι δέχθηκε πολλαπλούς πυροβολισμούς από κάποιον με μακρύ όπλο. Ακολούθησαν δεκάδες κλήσεις στις Αρχές, με μαρτυρίες ότι ένοπλος έχει μπει στο σχολείο, το οποίο με εντολή της αστυνομίας τέθηκε σε lockdown.

Οι αστυνομικοί έφτασαν στο σχολείο μέσα σε λίγα λεπτά και λίγες στιγμές αργότερα ένας αστυνομικός ανέφερε ότι ο ύποπτος είχε πυροβοληθεί.

Οι σχολικοί πυροβολισμοί έχουν γίνει επαναλαμβανόμενο χαρακτηριστικό της αμερικανικής ζωής, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων όπως αυτές στο Λύκειο Columbine το 1999, στο Δημοτικό Σχολείο Sandy Hook το 2012, στο Λύκειο Marjory Stoneman Douglas το 2018 και στο Δημοτικό Σχολείο Robb στο Uvalde του Τέξας, το 2022.

Κάθε πυροβολισμός αναζωπυρώνει τις συζητήσεις σχετικά με τους νόμους περί οπλοκατοχής σε μια χώρα όπου τα δικαιώματα οπλοκατοχής προστατεύονται από τη δεύτερη τροπολογία του Συντάγματος. Οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων οπλοκατοχής έχουν ταχθεί υπέρ του εξοπλισμού των εκπαιδευτικών ως μέσου άμυνας.

Το νέο περιστατικό έλαβε χώρα στο Μπεντ, μια πόλη περίπου 100.000 κατοίκων στην αγροτική κεντρική περιοχή του Όρεγκον. Το Δημοτικό Σχολείο Silver Rail εξυπηρετεί μαθητές από το νηπιαγωγείο έως την πέμπτη δημοτικού, ηλικίας περίπου 5 έως 11 ετών, και διαθέτει περίπου 450 μαθητές και 40 μέλη προσωπικού.

Η υπέρμαχος του ελέγχου των όπλων Γκαμπριέλ Γκίφορντς, πρώην μέλος του Κογκρέσου που επέζησε από μαζικούς πυροβολισμούς το 2011, δήλωσε σε ανακοίνωσή της ότι είναι συντετριμμένη από τους πυροβολισμούς στο Μπεντ.

«Αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι η πραγματικότητα στη χώρα μας. Οι ηγέτες σε κάθε επίπεδο πρέπει να προχωρήσουν και να αναλάβουν δράση», είπε σύμφωνα με το Reuters η Γκίφορντς.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]