Ο Υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαζέλ Σμότριτς, εξέχον στέλεχος της ακροδεξιάς, δήλωσε σε συνέδριο για τα ακίνητα ότι η Γάζα αποτελεί «φλέβα χρυσού για την κτηματαγορά» και πως η «επένδυση» στον πόλεμο πρέπει να «φέρνει πίσω χρήματα» (Times of Israel).
Σύμφωνα με τον Σμότριτς, βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους για την «επόμενη ημέρα» στη Γάζα. Όπως είπε χαρακτηριστικά:
«Έχουμε επενδύσει πολλά χρήματα σε αυτόν τον πόλεμο. Πρέπει να δούμε πώς θα χωρίσουμε τη γη σε ποσοστά. Την κατεδάφιση, το πρώτο στάδιο της ανανέωσης της πόλης, ήδη το ολοκληρώσαμε. Τώρα πρέπει απλώς να χτίσουμε.»
Η τοποθέτηση αυτή ενισχύει τους φόβους ότι η καταστροφή της Γάζας αποτελεί την αφετηρία μιας διαδικασίας εδαφικής ανακατανομής και εποικισμού, με οικονομική εκμετάλλευση της περιοχής.
Σχέδιο Τραμπ για «Ριβιέρα» στη Λωρίδα της Γάζας
Οι δηλώσεις Σμότριτς έρχονται σε συνέχεια πληροφοριών που είχαν αποκαλυφθεί τους προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε τη μετατροπή της Γάζας σε «τουριστικό παράδεισο», υπό αμερικανικό έλεγχο.
Όπως μετέδωσε η Washington Post τον Αύγουστο, η ομάδα Τραμπ προέβλεπε ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας υπό αμερικανική διοίκηση για 10 χρόνια, με πάνω από 500.000 Παλαιστίνιους να μετεγκαθίστανται. Το σχέδιο έχει απορριφθεί από την Παλαιστινιακή Αρχή, αραβικά κράτη και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας.
Διχογνωμία με Νετανιάχου
Παρά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι το Ισραήλ «δεν έχει σχέδια επανεγκατάστασης» των Παλαιστινίων της Γάζας, στελέχη της κυβέρνησής του φαίνεται να προωθούν διαφορετική ατζέντα.
Ο Σμότριτς διαφώνησε δημόσια με τη σύγκριση του πρωθυπουργού της χώρας με τη Σπάρτη, λέγοντας ότι προτιμά μοντέλο ανάπτυξης και εποικισμού αντί για στρατιωτικοποίηση.
Αντιδράσεις και ανθρωπιστική κρίση
Η ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα, που ξεκίνησε μετά την επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023, έχει προκαλέσει θάνατο σχεδόν 65.000 Παλαιστινίων, κυρίως γυναικών και παιδιών, σύμφωνα με ανεξάρτητες πηγές.
Η διεθνής κοινότητα, με εξαίρεση τις ΗΠΑ και ορισμένους δυτικούς συμμάχους του Ισραήλ, κατηγορεί το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία, με αναφορές του ΟΗΕ και ανεξάρτητων επιτροπών. Παρά τις απώλειες και την κατακραυγή, Ισραηλινοί πολιτικοί εμφανίζονται να βλέπουν τη Γάζα ως οικονομική ευκαιρία, προκαλώντας ανησυχία για το μέλλον του Παλαιστινιακού λαού.
Ειδήσεις Σήμερα
- Βόλος: 8 μήνες φυλάκιση σε 54χρονο που παρενόχλησε 19χρονη μέσα στο ΚΤΕΛ
- Μπαράκ Ομπάμα: Προειδοποιεί για πολιτική κρίση στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Κερκ
- Λιβύη: Μόλις 13 διασωθέντες μετά την ανατροπή σκάφους με 74 επιβαίνοντες
- Δημοσκόπηση Pulse: 15 μονάδες μπροστά η ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ – Τι λένε οι πολίτες για μέτρα της ΔΕΘ και Τσίπρα

