«Το βέβαιο είναι ότι αποτύχαμε», καθώς κάποιοι εγκληματίες «μπόρεσαν να βάλουν ένα κινητό αναβατόριο» σε δημόσιο δρόμο, «να ανεβάσουν ανθρώπους μέσα σε μερικά λεπτά για να πάρουν ανεκτίμητης αξίας κοσμήματα και να παρουσιάσουν μια αξιοθρήνητη εικόνα της Γαλλίας», σημείωσε ο Νταρμανέν σε δηλώσεις που έκανε στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter.
«Υπάρχουν πολλά μουσεία στο Παρίσι, πολλά μουσεία στη Γαλλία, με ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα σε αυτά τα μουσεία», πρόσθεσε ο Νταρμανέν στη συνέντευξη που παραχώρησε κατά την οποία υπογράμμισε ότι η αστυνομία θα συλλάβει εν τέλει τους δράστες.
Υποψίες για άνθρωπο μέσα στο Λούβρο
Οι γαλλικές αρχές εκτιμούν πως η επιχείρηση δεν ήταν απλώς καλά οργανωμένη, αλλά βασίστηκε σε ακριβείς πληροφορίες εκ των έσω. Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της αστυνομίας, οι δράστες «γνώριζαν κάθε τετραγωνικό μέτρο του Λούβρου», τις ώρες αλλαγής βαρδιών, τα τυφλά σημεία των καμερών και τα αδύναμα σημεία του συστήματος ασφαλείας. Αν και προς το παρόν δεν υπάρχει επισήμως ύποπτος, οι ερευνητές έχουν εστιάσει την προσοχή τους σε πρόσωπο με καίρια θέση εντός του μουσείου, το οποίο ενδέχεται να έδωσε πληροφορίες στους ληστές. «Δεν αποκλείεται να έχουμε να κάνουμε με εσωτερική πληροφόρηση, ίσως και με συνεργό», ανέφερε πηγή κοντά στην έρευνα.
Η εισαγγελέας του Παρισιού αποκάλυψε πως οι αρχές έχουν στα χέρια τους ένα κίτρινο γιλέκο, το οποίο φορούσε ένας από τους δράστες, ενώ εξετάζονται ίχνη DNA και αποτυπώματα. Παράλληλα, διερευνάται αν υπήρξε παραπλάνηση του προσωπικού ασφαλείας μέσω ψευδών σημάτων ή τεχνικής παρέμβασης στα ηλεκτρονικά συστήματα του Λούβρου.
Η επόμενη μέρα
Ενώ οι αρχές «χτενίζουν» το Παρίσι για ίχνη των δραστών και πιθανές επαφές τους με διεθνή κυκλώματα τέχνης, η διοίκηση του Λούβρου καλείται να λογοδοτήσει για το πώς ένα τόσο οργανωμένο χτύπημα μπόρεσε να γίνει σε broad daylight, λίγα μόλις βήματα από τη Μόνα Λίζα και χιλιάδες επισκέπτες.
Η τραγική ειρωνεία είναι πως το μουσείο, σύμβολο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο μιας υπόθεσης που αποκαλύπτει το εύθραυστο «κέλυφος» της ασφάλειας του πολιτισμού μας.

Πώς μέσα σε 7 λεπτά πήραν τα αυτοκρατορικά κοσμήματα – Τι λέει στον «Ε.Τ.» εκπρόσωπος του μουσείου
Το πρωί της Κυριακής άγνωστοι παραβίασαν ένα παράθυρο και εισέβαλαν στην «Γκαλερί του Απόλλωνα» στο Μουσείο του Λούβρου, στον πρώτο όροφο, όπου εκτίθενται τα κοσμήματα του Γαλλικού Στέμματος
Μοιάζει με σκηνή από ταινία δράσης. Γύρω στις 9:30 το πρωί της Κυριακής, στο Μουσείο του Λούβρου, το οποίο είχε μόλις μισή ώρα ανοίξει για τους πρώτους επισκέπτες, άγνωστοι παραβίασαν ένα παράθυρο και εισέβαλαν στην «Γκαλερί του Απόλλωνα», στον πρώτο όροφο, όπου εκτίθενται τα κοσμήματα του Γαλλικού Στέμματος. Οι δράστες αφαίρεσαν ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα που ανήκαν στον Ναπολέοντα ΙΙΙ και την αυτοκράτειρα Ευγενία και διέφυγαν με σκούτερ μέσα σε 7 μόλις λεπτά.
Ο «Ε.Τ.» χθες το μεσημέρι, σε επικοινωνία με το Μουσείο του Λούβρου, το οποίο είχε ήδη προχωρήσει σε προσωρινό κλείσιμο για το κοινό, έλαβε επίσης τα παρακάτω στοιχεία: «Οι καταγραφές και οι έρευνες έχουν ξεκινήσει, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ακριβής αποτίμηση των αντικειμένων που εκλάπησαν. Πέρα από την εμπορική τους αξία, τα αντικείμενα έχουν ανεκτίμητη πολιτιστική και ιστορική σημασία».
Παράλληλα, σημειώνεται ότι «η υπουργός Πολιτισμού και ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας βρίσκονται επιτόπου, μαζί με τη διεύθυνση του μουσείου. Την υπόθεση έχει αναλάβει η Μονάδα Καταπολέμησης Εγκληματικότητας (BRB – Διεύθυνση Ποινικής Αστυνομίας Παρισιού). Οπως διευκρινίζεται, «διεξάγεται ενδελεχής έρευνα για να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το περιστατικό και να εντοπιστούν οι δράστες της κλοπής. Ολα τα διαθέσιμα μέσα έχουν ήδη κινητοποιηθεί για τον εντοπισμό των κλαπέντων».
Για μια πολύ «γρήγορη, θρασύτατη κλοπή», με διόλου ευκαταφρόνητη λεία, κάνουν λόγο διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς όσο κυλούσε η έρευνα νέα στοιχεία έβλεπαν το φως της δημοσιότητας. Η «Γκαλερί του Απόλλωνα», η οποία κατασκευάστηκε κατόπιν εντολής του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ’, φιλοξενεί τη βασιλική συλλογή πολύτιμων λίθων και τα διαμάντια του Στέμματος, μεταξύ των οποίων τρία ιστορικά κομμάτια: Le Régent, Le Sancy και L’Hortensia.
«Πρόκειται για μια θεαματική διάρρηξη με παγκόσμια απήχηση», αναφέρουν γαλλικά δημοσιεύματα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τρεις ή τέσσερις δράστες, με καλυμμένο το πρόσωπο και το κεφάλι τους, εισβάλλουν στο κτίριο από την πλευρά της όχθης του Σηκουάνα, όπου γίνονταν εργασίες. Με τη βοήθεια ανυψωτικού μηχανήματος, προσέγγισαν τον πρώτο όροφο στην εμβληματική αίθουσα του μουσείου. Με αλυσοπρίονο έσπασαν το παράθυρο και κατευθύνθηκαν προς την «Αίθουσα του Ναπολέοντα» και την «Αίθουσα των Γάλλων ηγεμόνων», από όπου αφαίρεσαν 9 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων μία τιάρα, ένα κολιέ και μία καρφίτσα που ανήκαν στη συλλογή του Ναπολέοντα.
«Ανεκτίμητης αξίας είναι τα κοσμήματα τα οποία εκλάπησαν χθες το πρωί από το Μουσείο του Λούβρου», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Λοράν Νουνιέζ, και τόνισε ότι ήταν μια προφανώς «έμπειρη» ομάδα, που έδρασε σε «επτά λεπτά». Η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Ρασίντα Ντάτι, δήλωσε ότι ένα αντικείμενο φαίνεται να έπεσε κατά τη διάρκεια της απόδρασης. Πρόκειται για «το στέμμα της αυτοκράτειρας Ευγενίας, (σ.σ.: συζύγου του Ναπολέοντα Γ’), διακοσμημένο με 1.354 διαμάντια, 1.136 ροζέτες και 56 σμαράγδια, το οποίο βρέθηκε στο οδόστρωμα και έχει υποστεί ζημιές».
Σύμφωνα με τη «Le Parisien», οι δράστες έκλεψαν ένα σετ κοσμημάτων, ένα κολιέ, σκουλαρίκια, αλλά και δύο κορόνες, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Ευγενίας, που βρέθηκε. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως έχει βρεθεί ακόμη ένα αντικείμενο που εκλάπη. Πάντως το διάσημο διαμάντι «Régent» -το μεγαλύτερο της συλλογής, άνω των 140 καρατίων, γνωστό ως «καταραμένο»- δεν συμπεριλαμβάνεται στα κλεμμένα αντικείμενα.
Σε ερωτήσεις του «Ε.Τ.» προς τον εκπρόσωπο Τύπου του Μουσείου του Λούβρου για τα αντικείμενα που εκλάπησαν και το ενδεχόμενο να ανοίξει το μουσείο σήμερα, δεν λάβαμε απάντηση. Μας επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι «η διεύθυνση του μουσείου, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης και του υπουργείου Εσωτερικών, αποφάσισε, για λόγους ασφαλείας και για τη διαφύλαξη των ιχνών και αποδεικτικών στοιχείων της έρευνας, να κρατήσει το μουσείο κλειστό για χθες».
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ενημερώθηκε άμεσα, ενώ ο ηγέτης του Εθνικού Συναγερμού, Ζορντάν Μπαρντελά, χαρακτήρισε τη ληστεία «ανυπόφορη ταπείνωση για τη Γαλλία».
Η ΚΛΟΠΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑ ΛΙΖΑ
Το 1911 είχε κλαπεί από το Λούβρο η Μόνα Λίζα του Ντα Βίντι και βρέθηκε τρία χρόνια αργότερα. Επίσης το 1983 κλάπηκαν ορισμένα είδη πανοπλίας του 16ου αιώνα, ενώ πρόσφατα (1998) κλάπηκε ένας πίνακας του 19ου αιώνα του Καμίλ Κορό.
Ληστεία στο Λούβρο: Αυτά είναι τα 8 ανεκτίμητα κοσμήματα που τα άρπαξαν μέσα σε 7 λεπτά
Τα οκτώ αντικείμενα ανεκτίμητης πολιτιστικής κληρονομιάς που κλάπηκαν από τον Λούβρο δημοσίευσε το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας.
Τα κοσμήματα που έκλεψαν από το Λούβρο
Το διάδημα από το σετ κοσμημάτων της βασίλισσας Μαρίας Αμαλίας και της βασίλισσας Ορτάνς

Το κολιέ από το σετ με ζαφείρια της βασίλισσας Μαρίας Αμαλίας και της βασίλισσας Ορτάνς

Το σκουλαρίκι από το σετ με ζαφείρια της βασίλισσας Μαρίας Αμαλίας και της βασίλισσας Ορτάνσης

Το σμαραγδένιο κολιέ από το σετ κοσμημάτων της Μαρίας Λουίζας

Ένα ζευγάρι σκουλαρίκια με σμαράγδια από το σετ κοσμημάτων της Μαρίας Λουίζας

Καρφίτσα γνωστή ως καρφίτσα-λειψανοθήκη

Διάδημα της αυτοκράτειρας Ευγενίας

Καρφίτσα φιόγκος της αυτοκράτειρας Ευγενίας

Βίντεο ντοκουμέντο από τη ληστεία στο Λούβρο
Βίντεο από τη στιγμή της διάρρηξης στο Λούβρο φέρνει στη δημοσιότητα το BFMTV. Σε αυτό φαίνεται ένας κουκουλοφόρος με κίτρινο γιλέκο να πριονίζει προθήκη στη γκαλερί Απόλλων.
Βίντεο από τη στιγμή της ληστείας στο Λούβρο
Les images du cambriolage du Louvre (document BFMTV) pic.twitter.com/FciPpaXTMA
— BFMTV (@BFMTV) October 19, 2025
Ληστεία στο Λούβρο: Βρέθηκε κατεστραμμένο το στέμμα της αυτοκράτειρας Ευγενίας με τα 1.354 διαμάντια – Πώς έγινε η κινηματογραφική ληστεία;
Ένα από τα κοσμήματα που εκλάπησαν σήμερα από το Λούβρο εντοπίστηκε σε κοντινή απόσταση από το μουσείο, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού Ρασιντά Ντατί.
«Ένα κόσμημα βρέθηκε κοντά στο Λούβρο και έχει ξεκινήσει διαδικασία αξιολόγησης», επεσήμανε η Ντατί μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1, ενώ πρόσθεσε ότι «το οργανωμένο έγκλημα στοχοθετεί σήμερα τα έργα τέχνης» και ότι «τα μουσεία έχουν γίνει στόχος».
Όπως μεταδίδει η Le Parisien, οι δράστες κατάφεραν να αρπάξουν οκτώ κομμάτια από τα 23 της συλλογής κοσμημάτων του Ναπολέοντα και της αυτοκράτειρας.
Η Le Figaro αναφέρει ότι το στέμμα αποτελείται από 1.354 διαμάντια και 56 σμαράγδια. Είναι το μόνο σωζόμενο στέμμα, μαζί με αυτό του Λουδοβίκου XV.
Quelle triste métaphore que ce vol du Louvre !
La couronne de l’Impératrice, sertie d’émeraudes et de diamants créée pour l’Exposition universelle de Paris de 1855, époque où la France rayonnait a été retrouvée dans le caniveau, brisée et cabossée à l’image de la France de 2025 ! pic.twitter.com/UUeqv4iPkZ— Eric Anceau (@Eric_Anceau) October 19, 2025
Σύμφωνα με εσωτερική πηγή του μουσείου, το μεγαλύτερο διαμάντι της συλλογής, το περίφημο Regent, που ζυγίζει πάνω από 140 καράτια, δεν κλάπηκε.
Ληστεία στο Λούβρο: Πώς έγινε
Ληστεία στο μουσείο του Λούβρου με λεία κοσμήματα πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί δράστες οι οποίοι διέφυγαν, σύμφωνα με τη Γαλλίδα υπουργό Πολιτισμού Ρασιντά Ντατί και μια πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης. Με βάση τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, το περιστατικό σημειώθηκε μεταξύ 9:30 και 9:40 (τοπική ώρα, 10:30 και 10:40 ώρα Ελλάδας).
Αφού έσπασαν παράθυρα, δύο άνδρες μπήκαν μέσα, ενώ ένας τρίτος παρέμεινε απ’ έξω. Οι κλέφτες έκλεψαν εννέα κομμάτια από τη συλλογή κοσμημάτων του Ναπολέοντα και της Αυτοκράτειρας: ένα κολιέ, μια καρφίτσα, μια τιάρα και άλλα.
C’est ce monte charge qui aurait permis aux voleurs d’accéder à cette fenêtre du #Louvre – située côté Seine près du Pont des Arts – et voler des bijoux. @BFMTV pic.twitter.com/fTCgd2sfJp
— Antoine Forestier (@a_forestier) October 19, 2025
Σύμφωνα με εσωτερική πηγή στο Λούβρο, το περίφημο Regent, το μεγαλύτερο διαμάντι της συλλογής, με βάρος πάνω από 140 καράτια, δεν κλάπηκε. Η ζημιά μένει να εκτιμηθεί. Οι δράστες, ο αριθμός των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί, φέρονται να έφτασαν έξω από το Λούβρο με μοτοσικλέτα και να χρησιμοποίησαν κινητό γερανό για να αποκτήσουν πρόσβαση στην αίθουσα που ήθελαν. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, ήταν εξοπλισμένοι με μικρά αλυσοπρίονα.
Braquage au #Louvre : Les braqueurs sont passés par une fenêtre.
Ils ont utilisé un monte-charge extérieur pour accéder à un balcon du musée le plus visité au monde. Des bijoux ont été volés. Ils se sont enfuis en scooter. ( X/Actu17) #Paris1 pic.twitter.com/0VCuvlflg5
— FLASH INFO Ile-de-France (@info_Paris_IDF) October 19, 2025
Η Le Parisien μεταδίδει ότι οι δράστες ήταν συνολικά τέσσερις, δύο εξ αυτών ήταν ντυμένοι ως εργάτες με κίτρινα γιλέκα. Οι δράστες φέρεται να έφτασαν έξω από το Λούβρο με μοτοσικλέτα και να χρησιμοποίησαν κινητό γερανό για να αποκτήσουν πρόσβαση στην αίθουσα που ήθελαν. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, ήταν εξοπλισμένοι με μικρά αλυσοπρίονα. Σύμφωνα με την Le Parisien που επικαλείται στοιχεία από την έρευνα, οι δράστες, που ήταν πλήρως καλυμμένοι με κουκούλες, εισήλθαν στο κτήριο από την πλευρά των προβλητών του Σηκουάνα, όπου εκτελούνται εργασίες. Εισήλθαν στο μουσείο χρησιμοποιώντας κινητό γερανό τοποθετημένο σε φορτηγάκι για να καταφέρουν να φτάσουν «στην αίθουσα Απόλλων».
Αφού έσπασαν τα τζάμια, δύο μπήκαν μέσα, ενώ ένας ένας άλλος παρέμεινε απ’ έξω για να κρατά τσίλιες. Οι κλέφτες άρπαξαν εννέα κοσμήματα από τη συλλογή του Ναπολέοντα και της αυτοκράτειρας. Όλα έγιναν μέσα σε 7 λεπτά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δράστες διέφυγαν από το σημείο με ένα TMax, κατευθυνόμενοι προς τον αυτοκινητόδρομο A6. Mια μοτοσικλέτα εντοπίστηκε αφού διέφυγαν από το σημείο.
Η ανάρτηση της υπουργού Πολιτισμού
Λίγο νωρίτερα η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού είχε αναφέρει στο Χ ότι σημειώθηκε «ληστεία» σήμερα το πρωί κατά το άνοιγμα του μουσείου του Λούβρου.
«Μια ληστεία σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο άνοιγμα του μουσείου του Λούβρου. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Βρίσκομαι στο σημείο μαζί με το προσωπικό του μουσείου και την αστυνομία. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη», έγραψε η Ντατί.
Voilà une partie du butin volé au Louvre.
On peut compter sur l’état sécuritaire lamentable de notre pays pour que ce genre d’événement se reproduise. #Louvre pic.twitter.com/HtsvQW8oPZ— HchouneA (@toinoune_62) October 19, 2025
«Το μουσείο του Λούβρου θα παραμείνει κλειστό σήμερα (Κυριακή) για εξαιρετικούς λόγους», ανέφερε στον λογαριασμό του X, ένα μήνυμα που δημοσιεύτηκε και στα αγγλικά.
Το Λούβρο είναι το μουσείο με τους περισσότερους επισκέπτες παγκοσμίως, με τον αριθμό τους να φτάνει τα 9 εκατομμύρια το 2024, το 80% των οποίων ήταν αλλοδαποί.
The Louvre Museum in Paris was closed after a robbery on Sunday morning.
Police are investigating, reports say jewelry was stolen.pic.twitter.com/yMl5Vt0ODD
— Clash Report (@clashreport) October 19, 2025
Το μουσείο με τα εκατομμύρια επισκεπτών
Το Λούβρο είναι το μουσείο με τους περισσότερους επισκέπτες παγκοσμίως, με τον αριθμό τους να φτάνει τα 9 εκατομμύρια το 2024, το 80% των οποίων ήταν αλλοδαποί.
Το Λούβρο, που βρίσκεται στο Παρίσι, είναι το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο με εκθεσιακό χώρο σχεδόν 73.000 τετραγωνικών μέτρων – μεγαλύτερο από δέκα γήπεδα ποδοσφαίρου.
Χτίστηκε αρχικά το 1546 ως παλάτι για τη γαλλική βασιλική οικογένεια. Ο βασιλιάς Φραγκίσκος Α’, ο πρώτος κάτοικός του, ήταν λάτρης της τέχνης και ήθελε το Λούβρο να φιλοξενήσει τη συλλογή του.
Οι μετέπειτα βασιλιάδες επέκτειναν σημαντικά τις συλλογές τέχνης της κορώνας, με τον Λουδοβίκο XIV να αποκτά ακόμη και τη συλλογή έργων τέχνης του Άγγλου βασιλιά Καρόλου Α’, μετά την εκτέλεσή του στον Αγγλικό Εμφύλιο Πόλεμο.

