Αθήνα Καιρός

Κίνα: Προειδοποιεί το Πεκίνο – «Όχι στην πολιτική χειραγώγηση για το ζήτημα της Ουκρανίας»

4 λεπτά
Κίνα: Προειδοποιεί το Πεκίνο – «Όχι στην πολιτική χειραγώγηση για το ζήτημα της Ουκρανίας»

Η Κίνα κάλεσε σήμερα να αποφευχθεί η «πολιτική χειραγώγηση» και ο «υπερβολικός θόρυβος από τα μέσα ενημέρωσης» στην υπόθεση των δύο Κινέζων που αιχμαλωτίστηκαν στην Ουκρανία αφού πολέμησαν, σύμφωνα με το Κίεβο, στο πλευρό της Ρωσίας.

Οι δύο φερόμενοι ως μαχητές εμφανίστηκαν χθες, Δευτέρα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην ουκρανική πρωτεύουσα, λέγοντας ότι θέλουν να ανταλλαγούν και καλώντας τους ομοεθνείς τους να μην ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

«Καλούμε τα ενδιαφερόμενα μέρη να έχουν μια δίκαιη θέαση της αντικειμενικής και αμερόληπτης θέσης της Κίνας και να απέχουν από κάθε πολιτική χειραγώγηση και τον υπερβολικό θόρυβο των μέσων ενημέρωσης», δήλωσε σήμερα ο Λιν Ζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι κινεζικές αρχές επιβεβαιώνουν αυτή την ώρα τις πληροφορίες και τις περιστάσεις» γύρω από αυτούς τους δύο υπηκόους, διευκρίνισε στην τακτική συνέντευξη Τύπου.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τη σύλληψη των δύο Κινέζων πολιτών.

Το Πεκίνο αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη στη στρατολόγησή τους στις δυνάμεις της Μόσχας.

Φορώντας χειροπέδες και στρατιωτική περιβολή, οι δύο Κινέζοι είπαν στα μανδαρινικά ότι αιχμαλωτίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων στην περιφέρεια Ντονέτσκ, αφού εντάχθηκαν στις τάξεις του ρωσικού στρατού έπειτα από ανακοινώσεις στο διαδίκτυο.

«Ελπίζω ότι η Κίνα θα μπορέσει να με ανταλλάξει» στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τη Ρωσία και την Ουκρανία «και να με φέρει πίσω στην Κίνα», είπε ο ένας από αυτούς, ο 26χρονος Ζιανγκ Ρενμπό.

Ο άλλος, ο 33χρονος Γουάνγκ Γκουανγκτζούν, κάλεσε «ομοεθνείς που θέλουν να συμμετάσχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία», να μην το κάνουν.

Έκαναν τις δηλώσεις αυτές πλάι σε ένοπλους και με καλυμμένα τα πρόσωπα Ουκρανούς στρατιωτικούς, με τρόπο που δεν επιτρέπει να γνωρίζουμε αν μιλούσαν χωρίς καταναγκασμό.

«Η θέση της κινεζικής κυβέρνησης είναι σαφής και χωρίς αμφισημίες», δήλωσε σήμερα ο Λιν Ζιάν, ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας.

«Έχουμε εκδώσει προειδοποιήσεις ασφαλείας επανειλημμένα, ζητώντας από τους Κινέζους πολίτες να αποφεύγουν ζώνες σύγκρουσης (…) και ιδιαίτερα να αποφύγουν να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις οιασδήποτε πλευράς», υπογράμμισε.

Η Κίνα καλεί συχνά σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών, της Ουκρανίας συμπεριλαμβανομένης.

Όμως δεν καταδίκασε ποτέ τη Ρωσία και ενίσχυσε τις οικονομικές, διπλωματικές και στρατιωτικές σχέσεις με τη Μόσχα αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]