Ο Shakil Sumithra, 61 ετών από το Γκλόστερ, και ο Hassan Saleem, 35 ετών από το Μάντσεστερ, οδηγήθηκαν υπό κράτηση για παράνομη είσοδο στην Ινδία χωρίς βίζα.
Οι δύο ιατροί βρίσκονταν σε εθελοντικό ταξίδι με την οργάνωση Britain Nepal Otology Service (Brinos), μια φιλανθρωπική οργάνωση με έδρα το Σάρεϊ που διοργανώνει τακτικά «κάμπινγκ αυτιών» στη Νότια Ασία.
Οι συλλήψεις έγιναν το Σάββατο στο Rupaidiha, το κύριο σημείο διέλευσης μεταξύ Νεπάλ και Ινδίας.
Ο Neir Weil, ιδρυτής των Brinos, δήλωσε στην The Times ότι οι Sumithra και Saleem πήραν το 15λεπτο ταξίδι με αυτοκίνητο μέχρι τα σύνορα στον ελεύθερό τους χρόνο.
«Δεν ανέφεραν σε κανένα μέλος της ομάδας ότι σκοπεύουν να περάσουν τα σύνορα», είπε.
Αρχικά, όπως πρόσθεσε, σκοπεύανε απλώς να δουν τα σύνορα από την πλευρά του Νεπάλ.
Ο Weil ανέφερε ότι ο Sumithra – ο οποίος είναι επικεφαλής παιδιατρικής ακοολογίας στο Παιδιατρικό Κέντρο Ακοολογίας του Γκλόστερσαϊρ – έχει ινδική καταγωγή και η οικογένειά του ζει ακόμα στην Ινδία.
Παρά τις προειδοποιήσεις των νεπαλέζικων αρχών, ο Sumithra ήταν αποφασισμένος να «βάλει το πόδι του στην Ινδία».
Ο Saleem, τεχνικός εκπαιδευτής ακοολογίας στο Πανεπιστήμιο De Montfort στο Λέστερ και με πακιστανική καταγωγή, συνόδευε τον Sumithra.
Η ενέργεια αυτή προκάλεσε συναγερμό στις αρχές λόγω των μακροχρόνιων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η ασφάλεια στα σύνορα είχε ήδη ενισχυθεί μετά από έκρηξη αυτοκινήτου στο Δελχί που είχε σκοτώσει 10 άτομα μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο Saleem είχε δημοσιεύσει στο LinkedIn ότι η επίσκεψή του στο νοσοκομείο ΩΡΛ και στο πανεπιστήμιο στην Κατμαντού ήταν μια «ανοιχτή εμπειρία».
«Συχνά παραπονούμαστε για την πίεση στο σύστημα υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο – αλλά η κατάσταση εδώ βάζει τα πράγματα σε προοπτική», έγραψε.
Στην Κατμαντού, περίπου 300 ασθενείς περιμένουν καθημερινά να δουν έναν γιατρό ENT (αυτί, μύτη, λαιμό).
Ο 35χρονος είπε ότι ανυπομονούσε για το δεύτερο μέρος του ταξιδιού που θα λάμβανε χώρα στο Νεπάλγκουντζ.
Ο Ganga Singh Udawat, διοικητής της κεντρικής αστυνομικής δύναμης που φρουρεί τα σύνορα Ινδίας-Νεπάλ, δήλωσε στο Press Trust of India ότι κανένας από τους δύο ακοολόγους δεν είχε έγκυρες ινδικές βίζες.
«Δεν μπόρεσαν να δώσουν ικανοποιητική εξήγηση για την είσοδό τους στην Ινδία», είπε.
Σύμφωνα με τον Udawat, οι δύο οδηγήθηκαν αργότερα στην αστυνομία του Rupaidiha «για περαιτέρω ενέργειες».
Η οικογένεια του Saleem δήλωσε ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα «σοβαρά», σύμφωνα με την The Times.
Ειδήσεις Σήμερα
- Εκρήξεις συγκλονίζουν τη δυτική Ουκρανία μετά τις επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ρωσίας
- Πάτρα: Μέσα στο σχολείο βιάστηκε η 12χρονη – Αναμένεται δίωξη στον 16χρονο
- Η παγκόσμια αύξηση στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων απειλή για τη δημόσια υγεία
- Γόνιμος διάλογος στην Κομοτηνή για τη μουσουλμανική περιουσία
- Ο Κριστιάνο Ρονάλντο στον Λευκό Οίκο: Ο σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου συνάντησε τον Τραμπ και τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας

