Ύφεση αναμένεται στη Γαλλία το βράδυ της Κυριακής
Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία (Météo-France) προβλέπει τερματισμό των κόκκινων συναγερμών καύσωνα αύριο, Κυριακή, το βράδυ, έπειτα από 13 υποβαθμίσεις σήμερα το πρωί: 37 γαλλικά γεωγραφικά διαμερίσματα παραμένουν ακόμη στο πιο υψηλό επίπεδο συναγερμού, σύμφωνα με το τελευταίο της δελτίο.
Ένα μωρό 18 μηνών πέθανε αφού βρέθηκε σε κατάσταση υποθερμίας την Τρίτη σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο στο πάρκινγκ ενός πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Μασσαλίας (νότια), όπως δήλωσε χθες το πανεπιστήμιο στο AFP, χωρίς να διευκρινιζει την ακριβή ημερομηνία του θανάτου του.

Δύο παιδιά, ηλικίας δύο και τεσσάρων ετών, εντοπίστηκαν νεκρά τη Δευτέρα στο αυτοκίνητο της οικογένειας σε χώρο στάθμευσης κατοικίας στο Καρπαντρά (νότια). Και ένα παιδί τριών ετών πέθανε την Τετάρτη, καθώς βρέθηκε μόνο του μέσα σε αυτοκίνητο εν μέσω καύσωνα.
The heatwave that has subjected western Europe to punishing temperatures and broken numerous records this week will start moving east over the weekend, Clare Nullis, spokesperson for the World Meteorological Organization, said pic.twitter.com/BKrvSMJADE
— Reuters (@Reuters) June 26, 2026
Σκηνές έντασης καταγράφηκαν σε κατάστημα στη Γαλλία, εν μέσω του ισχυρού καύσωνα που πλήττει τη χώρα, καθώς δεκάδες καταναλωτές έσπευσαν να αγοράσουν κλιματιστικά και ανεμιστήρες.
Σύμφωνα με τη New York Post, το περιστατικό σημειώθηκε στο Chambray-lès-Tours, όπου πελάτες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κατάστημα και, μόλις άνοιξαν οι πόρτες, όρμησαν στο εσωτερικό.
Επικράτησε συνωστισμός, με τον κόσμο να προσπαθεί να εξασφαλίσει τα τελευταία διαθέσιμα προϊόντα, ενώ τα ράφια άδειασαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
🥵🌞Extreme Heatwave Grips Europe
As temperatures soar across the continent, desperate shoppers are clearing out stores — fans, air conditioners, and any cooling device are flying off the shelves.Europe is in the grip of a brutal heatwave with no immediate relief in sight.… pic.twitter.com/U6nsQiQEnF
— Siraj Noorani (@sirajnoorani) June 27, 2026
Ρεκόρ στην Ελβετία
Η Ελβετία σημείωσε την Παρασκευή την πιο υψηλή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ για τον μήνα Ιούνιο, με 38,8 βαθμούς Κελσίου στη Βασιλεία, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 38 βαθμών που καταγράφηκε στην ίδια πόλη την προηγούμενη ημέρα.
Διακοπή λειτουργίας πυρηνικού σταθμού στο Μπετσνάου
Ο ελβετικός πυρηνικός σταθμός του Μπετσνάου σταμάτησε να λειτουργεί την Παρασκευή ώστε να αποτραπεί μια υπερβολική θέρμανση των υδάτων του ποταμού που ψύχουν τους δύο αντιδραστήρες του εν μέσω καύσωνα, ανακοίνωσε ο ενεργειακός όμιλος Axpo.
Στη Γαλλία, τρεις αντιδραστήρες σταμάτησαν τη λειτουργία τους για τους ίδιους λόγους, με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή ηλεκτρισμού.
Γερμανία: ρεκόρ ζέστης στους 41,3 βαθμούς Κελσίου
Η Γερμανία κατέγραψε την Παρασκευή ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας 41,3 βαθμών Κελσίου σε συνοικία της πόλης Ζααρμπρίκεν (δυτικά), σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (DWD) που διαβιβάστηκαν στο AFP.
“Και είναι πολύ πιθανό η θερμοκρασία αυτή να σημειωθεί και αύριο [σήμερα Σάββατο], αν όχι να ξεπεραστεί ελαφρά”, δήλωσε ο Ούβε Μπαουμγκάρτεν, μετεωρολόγος της DWD ο οποίος μίλησε στο AFP.
Europe is facing a deadly heatwave with temperatures topping 40°C across several countries, as scientists warn climate change is driving more frequent and intense extremes and dozens of deaths are already being reported across the continent.
Al Jazeera’s Natasha Butler reports: pic.twitter.com/f8H9W2u5kS
— Al Jazeera English (@AJEnglish) June 27, 2026
Βέλγιο: Απομακρύνθηκαν οι επιβάτες δύο συρμών της Eurostar
Οι επιβάτες δύο συρμών της Eurostar χρειάστηκε να απομακρυνθούν εν μέσω καύσωνα την Παρασκευή στο Βέλγιο, για τεχνικούς λόγους, δήλωσε στο AFP η μεταφορική εταρία και η διαχειρίστρια του σιδηροδρομικού δικτύου Infrabel.
Record-breaking heat has gripped Europe. Temperatures have reached 40–45°C across many countries, and the death toll is already in the hundreds. pic.twitter.com/drrs6uK6xM
— распад и неуважение (@VictorKvert2008) June 27, 2026
Ηνωμένο Βασίλειο: Νέο ρεκόρ στους 36,9 βαθμούς Κελσίου
Το ΗΒ κατέρριψε την Παρασκευή ρεκόρ ζέστης για τον μήνα Ιούνιο για τρίτη μέρα στη σειρά, με 36,9 βαθμούς Κελσίου να καταγράφονται στο Ουάτισαμ, στο Σάφοκ (νοτιοανατολική Αγγλία), και τη θερμοκρασία να ανεβαίνει “ακόμη περισσότερο”, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Met Office.

Ολλανδία
Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ισχύει κόκκινος συναγερμός που εξέδωσε το Ινστιτούτο Μετεωρολογίας της Ολλανδίας για μεγάλο μέρος της χώρας λόγω των ακραίων συνθηκών ζέστης, με θερμοκρασίες που μπορεί να φθάσουν τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Τα περισσότερα σχολεία είναι κλειστά και οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να μην κυκλοφορούν στον δρόμο παρά μόνο αν υπάρχει ανάγκη. Στη χώρα αυτή, που είναι γνωστή για τα κανάλια της, οι συρόμενες γέφυρες ψύχονται προληπτικά ώστε να αποτραπεί η διαστολή του μετάλλου λόγω της ζέστης.
Φεστιβάλ τέκνο ακυρώθηκε την Παρασκευή λόγω του καύσωνα, λίγο μετά τον κόκκινο συναγερμό που εξέδωσαν οι ολλανδικές αρχές για οκτώ περιοχές της χώρας.

Τα Βαλκάνια σε κόκκινο συναγερμό
Τα Βαλκάνια θα πληγούν από τον καύσωνα από σήμερα, με ολόκληρη τη χερσόνησο της Αδριατικής να βρίσκεται ήδη σε κόκκινο συναγερμό την Παρασκευή, σύμφωνα με την υπηρεσία MeteoAlarm. Με 39 βαθμούς Κελσίου να αναμένονται από την Κυριακή σε ορισμένες περιοχές της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Βοσνίας και του Μαυροβουνίου, σύμφωνα με τα διάφορα εθνικά ινστιτούτα μετεωρολογίας, η περιοχή αναμένεται να υποφέρει από τη ζέστη τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα.
Τουλάχιστον 193 εκατομμύρια κάτοικοι στην Ευρώπη, εκ των οποίων 75 εκατομμύρια στη Γερμανία, αναμένεται να αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή στη διάρκεια της σημερινής ημέρας θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του AFP.
Συνολικά, οι μέγιστες θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 30 βαθμούς Κελσίου για περισσότερα από 404 εκατομμύρια κατοίκους στην Ευρώπη (εκτός Τουρκίας), ελαφρώς λιγότεροι σε σχέση με χθες. Η ανάλυση αυτή, που βασίζεται στις προβλέψεις της γερμανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας και στις προβολές που είχαν γίνει το το 2025 για τον ευρωπαϊκό πληθυσμό από το Joint Research Center, σε συνδυασμό με τα στοιχεία της αυστριακής μη κυβερνητικής οργάνωσης Klimadashboard.
Η Δανία κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία στα χρονικά, με 36,6C
Η μετεωρολογική υπηρεσία της Δανίας ανακοίνωσε σήμερα πως κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία από την έναρξη των μετεωρολογικών μητρώων.
“Με 36,6 βαθμούς Κελσίου, στο βόρειο τμήμα του Οντένσε, γνωρίσαμε τη θερμότερη ημέρα που έχει ποτέ καταγραφεί από την έναρξη των μετεωρολογικών μητρώων το 1874”, ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία στο Χ.

![Καύσωνας: Συνεχίζει να σπάει ρεκόρ στην Ευρώπη – Ακραίες θερμοκρασίες σε Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία [Βίντεο]](https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2026/06/kausonas-europi-150x150.jpg)