Σε νέο κύκλο πολιτικής αβεβαιότητας μπαίνει η Ισπανία, καθώς ο Πέδρο Σάντσεθ βρίσκεται αντιμέτωπος με την απόρριψη δύο κυβερνητικών μέτρων για τη στεγαστική κρίση. Μετά την κοινοβουλευτική ήττα, επανέρχεται στο προσκήνιο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με την 29η Νοεμβρίου να αναφέρεται ως πιθανή ημερομηνία.
«Μπλόκο» στα μέτρα για τη στέγαση
Η κυβέρνηση είχε προωθήσει δύο διατάγματα με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην αγορά κατοικίας. Μεταξύ άλλων, προβλεπόταν παράταση της προστασίας ευάλωτων ενοικιαστών από εξώσεις έως το 2030, καθώς και ανανέωση υφιστάμενων μισθωτηρίων.
Η προσπάθεια, όμως, δεν πέρασε από τη Βουλή, καθώς το καταλανικό Junts επέλεξε να καταψηφίσει τις κυβερνητικές προτάσεις.
Οι κινήσεις του Σάντσεθ
Η εξέλιξη αυξάνει την πίεση προς τον Ισπανό πρωθυπουργό, ο οποίος δυσκολεύεται να εξασφαλίσει σταθερή κοινοβουλευτική στήριξη. Ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει την ψηφοφορία ιδιαίτερα κρίσιμη, ενώ πλέον στο πολιτικό σκηνικό συζητείται ανοιχτά η προσφυγή στις κάλπες νωρίτερα από το προβλεπόμενο.
Στους δρόμους για τη στεγαστική κρίση
Την ίδια ώρα, οι αντιδράσεις για το κόστος της στέγασης συνεχίζονται σε ολόκληρη τη χώρα. Διαδηλωτές έχουν πραγματοποιήσει κινητοποιήσεις σε μεγάλες πόλεις, ενώ στη Μαδρίτη συνεχίζεται η συγκέντρωση στην Πουέρτα δελ Σολ, με βασικό αίτημα τη λήψη αποτελεσματικότερων μέτρων για την προστασία των ενοικιαστών.
Το ζήτημα της κατοικίας εξελίσσεται έτσι σε ένα από τα βασικά μέτωπα που δοκιμάζουν την κυβέρνηση Σάντσεθ.



















