Το θερμόμετρο χθες στην Ισπανία άγγιξε τους 40 βαθμούς Κελσίου, «καυσωνικό επεισόδιο» διαρκείας, αντίστοιχο με αυτό που επικρατεί στο Σοσιαλιστικό Κόμμα της χώρας.
Δίκες, σκάνδαλα και έρευνες φέρνουν σε περιδίνηση το κυβερνών κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ, εντείνοντας ασφυκτικά την πίεση στον πρωθυπουργό. Ο θώκος του ροκανίζεται από τα απανωτά σκάνδαλα που αγγίζουν τον στενό κύκλο του Σάντσεθ. Παρότι η ισπανική κυβέρνηση συνεχίζει να εμφανίζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι αποκαλύψεις για κατάχρηση εξουσίας και διαφθορά έχουν επιβαρύνει το πολιτικό κλίμα.
Το τελευταίο «κρούσμα» ήταν η έφοδος αστυνομικών στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Μαδρίτη, κατόπιν δικαστικής εντολής, για να συλλέξουν έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία στο πλαίσιο έρευνας για φερόμενο παράνομο μηχανισμό χρηματοδότησης και πιθανές παρεμβάσεις σε δικαστικές υποθέσεις που αφορούσαν το κόμμα ή την κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε.

Ξεκίνησε η δίκη του νεότερου αδερφού του Σάντσεθ, Νταβίντ, για υπόθεση που αφορά ευνοϊκό διορισμό σε δημόσια θέση στον δήμο το 2017.
Οι έρευνες στρέφονται σε βάρος πρώην κρατικών αξιωματούχων, κομματικών στελεχών και επιχειρηματιών για πιθανή συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, δωροδοκία, άσκηση αθέμιτης επιρροής, κατάχρηση δημόσιου αξιώματος και παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης, με επίκεντρο δημόσιο οργανισμό που είναι υπεύθυνος για την κρατική συμμετοχή σε στρατηγικές επιχειρήσεις. Ανάμεσα στα πρόσωπα που ελέγχονται βρίσκεται και ο πρώην οργανωτικός γραμματέας του PSOE, Σάντος Θεντάν.
Οικογενειακές… περιπέτειες
Σε δικαστικές υποθέσεις εμπλέκονται και μέλη της οικογένειας του πρωθυπουργού. Ξεκίνησε χθες η δίκη του νεότερου αδερφού του Σάντσεθ, Νταβίντ, για υπόθεση που αφορά ευνοϊκό διορισμό σε δημόσια θέση στον δήμο το 2017. Η σύζυγός του, Μπεγκόνια Γκόμεθ, αντιμετωπίζει κατηγορίες που σχετίζονται με αθέμιτη επιρροή, κατάχρηση δημόσιου χρήματος και ευνοϊκή μεταχείριση επιχειρηματικών συμφερόντων.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η λεγόμενη «υπόθεση Koldo», ένα δίκτυο φερόμενων παράνομων προμηθειών μασκών κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19. Η υπόθεση συνδέεται με τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Χοσέ Λουίς Aμπαλος, και τον στενό συνεργάτη του, Κόλντο Γκαρθία. Οι εισαγγελικές αρχές ερευνούν καταγγελίες για μίζες και αδιαφανείς κρατικές συμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ.

Η σύζυγός του, Μπεγκόνια Γκόμεθ, αντιμετωπίζει κατηγορίες για αθέμιτη επιρροή, κατάχρηση δημόσιου χρήματος και ευνοϊκή μεταχείριση επιχειρηματικών συμφερόντων.
Οι εμπλεκόμενοι σε δίκες και έρευνες δηλώνουν την αθωότητά τους, με τον Σάντσεθ να υποστηρίζει πως πρόκειται για υποθέσεις που αποτελούν μέρος «εκστρατείας σπίλωσης» από πολιτικούς αντιπάλους. Η πίεση, ωστόσο, αυξάνεται ακόμη και στο εσωτερικό του PSOE, όπου ορισμένα στελέχη εξετάζουν πλέον το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ και η αντιπολίτευση και οι πολίτες, που διαδήλωσαν πάλι στους δρόμους το περασμένο Σαββατοκύριακο, ζητούν πρόωρες εκλογές.
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΚΑΙ Ο ΘΑΠΑΤΕΡΟ
Την ίδια ώρα, στο στόχαστρο των Αρχών βρίσκεται και ο πρώην πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο, ο οποίος ερευνάται επίσημα από την περασμένη εβδομάδα σε υπόθεση που συνδέεται με τη διάσωση της αεροπορικής εταιρίας «Plus Ultra» κατά την περίοδο της πανδημίας. Δημοσιεύματα αυτής της εβδομάδας ανέφεραν ότι, κατά τις έρευνες σε χρηματοκιβώτιο στο σπίτι του, κατασχέθηκαν έγγραφα, ηλεκτρονικά αρχεία, κοσμήματα και πολυτελή αντικείμενα και πως ο ίδιος ετοιμαζόταν να διαφύγει στη Βενεζουέλα, όπου είχε «περίεργες δοσοληψίες».
Ισπανία: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κυβερνών PSOE παραμένει δεύτερο κόμμα πίσω από το συντηρητικό Partido Popular (PP). Δημοσκόπηση της «El Mundo» στις αρχές Μαρτίου έδινε στο PP 31,9% και στους Σοσιαλιστές 26,4%, ενώ το ακροδεξιό Vox κινείται γύρω στο 18%. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η στάση του πρωθυπουργού Σάντσεθ σε διεθνή ζητήματα, ιδιαίτερα η αντιπολεμική του ρητορική, φαίνεται να συγκρατεί μέρος των απωλειών του κόμματός του.
- Πέθανε σε ηλικία 70 ετών ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταγαράς
- Πέντε νεκροί και δεκάδες τραυματίες σε τροχαίο στη Βιρτζίνια – Λεωφορείο συγκρούστηκε με έξι οχήματα
- Survivor: Χαμός με την Αναστασία Στεργίου στα social media – Το «κράξιμο» και το μπλέξιμο με τη Σταυρούλα Χρυσαειδή
- Κλήρωση Eurojackpot (29/5): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί
- Καλιφόρνια: Πελάτισσα εκτόξευσε μεταλλικό μπολ σε υπάλληλο για λάθος στην παραγγελία





















