Σταματούν οι επιθέσεις «προς το παρόν»
Παρά το «μνημόνιο κατανόησης του Ισλαμαμπάντ», το οποίο υπογράφτηκε τη 17η Ιουνίου, οι ένοπλες δυνάμεις των δυο χωρών αντάλλαξαν πλήγματα τις τελευταίες ημέρες κι αλληλοκατηγορήθηκαν για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός, με τον έλεγχο της θαλάσσιας οδού στρατηγικής σημασίας στην καρδιά των εντάσεων.
«Αποφασίσαμε να σταματήσουμε όλες τις κινητικές ενέργειες», είπε πηγή του ιστότοπου στην αμερικανική κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας όρο του αμερικανικού στρατού για τη διεξαγωγή πληγμάτων.
Δεύτερος αμερικανός αξιωματούχος είπε στο ίδιο μέσο ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν να σταματήσουν να ανταλλάσσουν επιθέσεις «προς το παρόν» και τα εμπορικά πλοία να είναι ξανά σε θέση «να κυκλοφορούν ελεύθερα» στο στενό, καθώς θα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το διαρκές τέλος του πολέμου.
Οι δυο πηγές και ακόμη μια είπαν πως Ιρανοί και Αμερικανοί θα συναντηθούν αύριο στο Κατάρ, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα. Το CNN μετέδωσε παρόμοιες δηλώσεις αξιωματούχου της κυβέρνησης Τραμπ.
Ο Λευκός Οίκος δεν έχει αντιδράσει ως αυτό το στάδιο
Δυνάμει της καταρχήν συμφωνίας, το Ιράν δεσμεύτηκε να επιτρέπει την ασφαλή και απρόσκοπτη διέλευση πλοίων του εμπορικού ναυτικού από το στενό του Ορμούζ και οι ΗΠΑ να προχωρήσουν στην άρση του αποκλεισμού ιρανικών λιμανιών στον Κόλπο.
Προχθές Σάββατο το βράδυ ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ξανάρχισε τις απειλές, διαμηνύοντας πως εξέταζε το ενδεχόμενο να διατάξει να ξαναρχίσει τον πόλεμο για να «τελειώσει τη δουλειά» και ότι το Ιράν «θα έπαυε να υπάρχει» αν έπαιρνε τέτοια απόφαση.
Πετρέλαιο: Άνοδος τιμών εν μέσω ανησυχιών για τα Στενά του Ορμούζ
Τα προθεσμιακά συμβόλαια πετρελαίου σημείωσαν μικρή άνοδο την Κυριακή, καθώς οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα, με φόντο τις εξελίξεις γύρω από τον έλεγχο των Στενών του Ορμούζ.
Το Brent ενισχύθηκε κατά 0,9% στα 72,20 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό (WTI) σημείωσε άνοδο 1,3% στα 70,09 δολάρια. Την προηγούμενη συνεδρίαση οι τιμές είχαν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη της σύγκρουσης, κοντά στα 72 δολάρια για το Brent και στα 69 δολάρια για το WTI.
Η αγορά επηρεάζεται από τις ανησυχίες για τη ροή πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ, από όπου διέρχεται περίπου το 20% της παγκόσμιας προσφοράς, ενώ η μεταβλητότητα παραμένει αυξημένη λόγω των εξελίξεων στην περιοχή.
Παρά τις πρόσφατες διακυμάνσεις, οι τιμές εξακολουθούν να κινούνται χαμηλότερα σε σχέση με τα υψηλά των προηγούμενων μηνών, με τις αγορές να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στις γεωπολιτικές εντάσεις.

