Οι υγειονομικές αρχές πιστεύουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να αντιμετωπίσει τη χειρότερη περίοδο γρίπης που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται επίσης στη Γαλλία και η ζήτηση για μάσκες και φάρμακα αυξάνεται στην Ισπανία.
Ένας υπεύθυνος του NHS δήλωσε ότι οι Βρετανοί θα πρέπει να αρχίσουν να φορούν μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα γραφεία αν βήχουν και φτερνίζονται, αλλά είναι αρκετά καλά για να πάνε στη δουλειά.
Ο Daniel Elkeles, διευθύνων σύμβουλος της NHS Providers, δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους να «εμποδίσουν την πιθανότητα να μεταδώσουν τον ιό σε κάποιον άλλο».
Προέτρεψε τους ανθρώπους να «επανέλθουν στη συνήθεια» που διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 να φορούν μάσκα όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους – και ακόμη και στο γραφείο αν έχουν κρυολόγημα.
Ένα «μεταλλαγμένο» στέλεχος της γρίπης Α(H3N2), γνωστό και ως «υποκλάδος Κ» ή «υπεργρίπη», κυριαρχεί στα κρούσματα και οι υπεύθυνοι υγείας προειδοποιούν ότι η εποχή της γρίπης ξεκίνησε «ασυνήθιστα νωρίς» φέτος, ενώ οι ειδικοί ιολόγοι ζητούν όλο και πιο έντονα τη χρήση μάσκας.
Αυτό συμβαίνει καθώς η γρίπη πλήττει άλλες χώρες της Ευρώπης – με τους Γάλλους υγειονομικούς αξιωματούχους να αποκαλύπτουν ότι οι περιπτώσεις αυξάνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες της χώρας και τους φαρμακοποιούς στη Μαγιόρκα να αναφέρουν αύξηση στις πωλήσεις μασκών και φαρμάκων για τη γρίπη τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.
Κλείνουν σχολεία στη Βρετανία

Επίσης, τα σχολεία στη Βρετανία προειδοποιήθηκαν από την κυβέρνηση να κλείνουν μόνο σε «ακραίες περιπτώσεις», αφού ορισμένα έκλεισαν λόγω της έξαρσης της «υπεργρίπης».
Οι διευθυντές των σχολείων καλούνται να εξετάσουν τις επιπτώσεις στην εκπαίδευση και την ευημερία πριν από ένα έκτακτο κλείσιμο και να κάνουν ό,τι μπορούν για να ελαχιστοποιήσουν τις διαταραχές.
Το Υπουργείο Παιδείας δήλωσε ότι η απόφαση εναπόκειται σε κάθε σχολείο ξεχωριστά, αλλά το προσωπικό πρέπει πάντα να μεγιστοποιεί τον αριθμό των παιδιών που παρακολουθούν μαθήματα με φυσική παρουσία.
Οι υπουργοί αναγνωρίζουν ότι η αύξηση των κρουσμάτων γρίπης θα αυξήσει τα επίπεδα απουσίας, αλλά υπενθύμισαν επίσης στους εκπαιδευτικούς ότι η σχολική φοίτηση είναι «κρίσιμη για τις ευκαιρίες των παιδιών στη ζωή».
Αυτό συμβαίνει μετά την προειδοποίηση των διευθυντών σχολείων σε όλη τη Βρετανία για την αύξηση των κρουσμάτων ασθένειας, ενώ ορισμένα σχολεία έχουν απαγορεύσει το τραγούδι στις συνελεύσεις, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν την εξάπλωση της γρίπης.
Μια εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε στη Daily Mail: «Αυτός θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) και τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι τα κρούσματα γρίπης είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα φέτος.
Η σχολική φοίτηση είναι κρίσιμη για τις ευκαιρίες που έχουν τα παιδιά στη ζωή τους και, ενώ είναι σαφές ότι τα κρούσματα γρίπης θα έχουν αντίκτυπο στα επίπεδα φοίτησης, είμαστε σαφείς ότι το κλείσιμο των σχολείων πρέπει να γίνεται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις.
Παρέχουμε σαφείς οδηγίες για να βοηθήσουμε τους γονείς να γνωρίζουν ακριβώς πότε πρέπει να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι και για να βοηθήσουμε τα σχολεία να διαχειριστούν την ευημερία των παιδιών και να περιορίσουν στο ελάχιστο τις διαταραχές».
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης νοσοκομεία
Το University Hospitals Birmingham NHS Foundation Trust κήρυξε κρίσιμη κατάσταση σε τέσσερα νοσοκομεία λόγω του «εξαιρετικού» αριθμού ασθενών με γρίπη.
Το ίδρυμα δήλωσε ότι αντιμετωπίζει «ακραίες» πιέσεις και ότι τα τμήματα επειγόντων περιστατικών είναι «υπερπλήρη» στα νοσοκομεία Good Hope, Heartlands και Queen Elizabeth στο Μπέρμιγχαμ, καθώς και στο νοσοκομείο Solihull.
Αυτό συνέβη μετά την κήρυξη «κρίσιμου περιστατικού» από το University Hospitals of North Midlands NHS Trust, καθώς τα νοσοκομεία Royal Stoke Hospital και Stafford County Hospital αντιμετωπίζουν «εξαιρετικά υψηλή ζήτηση». Οι ασθενείς κλήθηκαν να χρησιμοποιούν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών μόνο για καταστάσεις που απειλούν τη ζωή.
Ο Elkeles πρότεινε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να επιστρέψει στις συνήθειες της εποχής της πανδημίας, δηλώνοντας στο Times Radio: « Όταν μιλάτε για οτιδήποτε σχετικό με τον Covid, νομίζω ότι πρέπει να επιστρέψουμε στη συνήθεια ότι αν βήχετε και φτερνίζεστε, αλλά δεν αισθάνεστε αρκετά άρρωστοι για να μην πάτε στη δουλειά, τότε πρέπει να φοράτε μάσκα όταν βρίσκεστε σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των μέσων μαζικής μεταφοράς, για να μειώσετε τις πιθανότητες να μεταδώσετε τον ιό σε κάποιον άλλο.
Και ήμασταν όλοι πολύ καλοί στον έλεγχο των μολύνσεων κατά τη διάρκεια του Covid. Και πραγματικά, πραγματικά πρέπει να επιστρέψουμε σε αυτό τώρα. Πρέπει πραγματικά να ανησυχούμε για το γεγονός ότι πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο στέλεχος γρίπης. Μεταδίδεται πολύ εύκολα».
Σημαντικός ο εμβολιασμός

Επανέλαβε επίσης τη σημασία του εμβολιασμού των ανθρώπων, λέγοντας ότι υπάρχει «παλίρροια γρίπης» και προσθέτοντας: «Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη παλίρροια. Είναι μια πολύ επικίνδυνη παραλλαγή της γρίπης που έχουμε φέτος. Και είναι πολύ νωρίτερα από το συνηθισμένο για τη χειμερινή περίοδο».
Ο Δρ Andy Whittamore, κλινικός διευθυντής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Asthma and Lung UK, είπε ότι τα άτομα με πνευμονικές παθήσεις πρέπει να «σκεφτούν να φορούν μάσκα σε πολυσύχναστους ή κλειστούς χώρους για να μειώσουν τις πιθανότητες να κολλήσουν γρίπη».
Πρόσθεσε: «Οι μάσκες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της πιθανότητας εισπνοής ιών, αλλά η ενημέρωση για τα εμβόλια, η καλή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή της επαφής με άρρωστα άτομα είναι οι κύριοι τρόποι για να παραμείνετε ασφαλείς».
Ωστόσο, η ηγέτης των Συντηρητικών, Kemi Badenoch, δήλωσε στο Sky News: «Είμαι ακόμα ελαφρώς τραυματισμένη από το γεγονός ότι έπρεπε να φοράμε μάσκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid.
Ας χρησιμοποιήσουμε τη λογική μας. Προσωπικά πιστεύω ότι η κάλυψη του προσώπου μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην κοινωνική αλληλεπίδραση και τη κοινωνική συνοχή και ανησυχώ για την υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιβάλλει οτιδήποτε. Ας χρησιμοποιήσουμε την κοινή λογική. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να αποφασίσουν μόνοι τους. Αν είσαι πραγματικά άρρωστος, πρέπει να είσαι στο κρεβάτι. Δεν πρέπει να είσαι στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Νομίζω ότι αυτό είναι μεγαλύτερο πρόβλημα.
Αλλά η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι είναι μεταδοτικοί πριν καν συνειδητοποιήσουν ότι είναι άρρωστοι. Επομένως, δεν είμαι σίγουρος ότι θα λειτουργούσε».
Ένα από τα σχολεία που επλήγησαν περισσότερο ήταν το St Martin’s στο Caerphilly της Νότιας Ουαλίας, όπου περισσότεροι από 250 μαθητές και μέλη του προσωπικού αρρώστησαν και επιβλήθηκε προσωρινό κλείσιμο.
Ο διευθυντής του γυμνασίου Lee Jarvis ενημέρωσε τους γονείς και τους κηδεμόνες για μια «σημαντική επιδημία γρίπης», αναφέροντας ότι θα υπάρξει μια περίοδος «παύσης», αφού 242 μαθητές και 12 μέλη του προσωπικού αναφέρθηκαν ως απόντες από το St Martin’s.
Τα συμπτώματά τους περιλαμβάνουν εμετό, διάρροια, υψηλό πυρετό, βήχα, πονοκεφάλους, κόπωση και «γενικά συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη», με μέσο χρόνο ανάρρωσης επτά ημέρες.
Αλλού, το Λύκειο Congleton στο Cheshire έκλεισε για τρεις ημέρες πριν από δύο εβδομάδες, μετά από την εμφάνιση γρίπης σε μεγάλο αριθμό μαθητών.

