Η Ρωσία προειδοποίησε με ένα ιδιαίτερα προκλητικό και απειλητικό τόνο το Ηνωμένο Βασίλειο για συνέπειες λόγω της εμπλοκής των βρετανικής κατασκευής drones στις επιτυχείς επιθέσεις της Ουκρανίας στη ρωσική εδαφική επικράτεια.
Η Μόσχα κατηγόρησε χθες το Λονδίνο ότι κλιμακώνει σκόπιμα τον πόλεμο μετά από αναφορές ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν βρετανικής κατασκευής drones για να χτυπήσουν στόχους εντός της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων διυλιστηρίων πετρελαίου και άλλων εργοστασιακών μονάδων.
Κατηγορίες
Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο κατηγόρησε το Ηνωμένο Βασίλειο ότι κλιμακώνει σκόπιμα τον πόλεμο υποστηρίζοντας την εκστρατεία επιθέσεων μεγάλου βεληνεκούς της Ουκρανίας, λέγοντας ότι η Βρετανία επιδιώκει να συγκρατήσει τη Ρωσία και να της προκαλέσει τη μέγιστη ζημιά μέσω αντιπροσώπων. Προειδοποίησε -χωρίς να δώσει λεπτομέρειες ενδεχόμενων ενεργειών της ότι όσο περισσότερο εμπλακεί η Βρετανία, «τόσο υψηλότερο θα είναι το τίμημα που θα πληρώσει».
Η απειλή ακολούθησε την είδηση ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν δύο βρετανικής κατασκευής συστήματα drones για να χτυπήσουν στρατηγικούς στόχους εντός της Ρωσίας για πρώτη φορά. Οι «Sunday Times», επικαλούμενες ουκρανικές στρατιωτικές πηγές, ανέφεραν ότι τα drones είχαν χρησιμοποιηθεί εναντίον στόχων, συμπεριλαμβανομένων διυλιστηρίων πετρελαίου στο Βόλγκογκραντ και το Γιαροσλάβλ, τους τελευταίους έξι μήνες.
«Θα λογοδοτήσει»
Η Μόσχα προειδοποίησε ότι οι βρετανικές ενέργειες «αναπόφευκτα θα έχουν συνέπειες για τις οποίες θα πρέπει να λογοδοτήσει», χωρίς να διευκρινίζει ποια μορφή θα μπορούσαν να λάβουν αυτές οι συνέπειες. Η προειδοποίηση έρχεται καθώς η Ουκρανία έχει επεκτείνει σημαντικά την εκστρατεία επιθέσεων μεγάλης εμβέλειας εναντίον ρωσικών στρατιωτικών και ενεργειακών στόχων. Το Κίεβο χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο μεγάλα σμήνη drones για να χτυπήσει στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία, επιδιώκοντας να διαταράξει την στρατιωτική παραγωγή, την εφοδιαστική και τα ενεργειακά έσοδα, αναγκάζοντας παράλληλα τη Μόσχα να επεκτείνει την αεράμυνα της σε μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή.
Ο υπογράφων συνομίλησε χθες βράδυ με ανώτατο Βρετανό στρατιωτικό στο συμμαχικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Μονς στο Βέλγιο και ο οποίος ανέφερε ως ενδεχόμενα ρωσικά αντίποινα τη πρόκληση δολιοφθορών, υβριδικές ενέργειες σαμποτάζ μέσα στο Ηνωμένο Βασίλειο, δολοφονίες στρατιωτικών σε βρετανικές βάσεις ή στα επιτελεία του ΝΑΤΟ, κοινά πλήγματα με το Ιράν, τρομοκρατικές ενέργειες κ.α. Το Λονδίνο έχει προετοιμάσει ένα κατάλογο με 18 ενδεχόμενα ρωσικών αντιποίνων.
ΑΝΤΙ ΜΠΕΡΝΑΜ: «ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ»
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Αντι Μπέρναμ, απέρριψε την προειδοποίηση της Μόσχας, λέγοντας ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία παρά τις ρωσικές απειλές: «Παρέχουμε υποστήριξη ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να αμυνθεί», είπε, προσθέτοντας: «Θα είμαστε εκεί την ώρα της ανάγκης της Ουκρανίας και αυτό δεν θα αλλάξει». Η υπουργός Εργασίας και Συντάξεων του Ηνωμένου Βασιλείου, Λίλιαν Γκρίνγουντ, δήλωσε επίσης ότι η αποφασιστικότητα της Βρετανίας να υποστηρίξει την Ουκρανία παρέμεινε «απόλυτα σταθερή» και ότι η χώρα θα συνεχίσει να παρέχει τον στρατιωτικό εξοπλισμό που χρειάζεται το Κίεβο.
- «Άδειασμα» στον Τραμπ από τη Σεούλ: 80 έως 120 τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας – Στο τραπέζι νέα συνάντηση με τον Κιμ
- Νύχτα τρόμου στο Κίεβο: 8 νεκροί και 33 τραυματίες από το νέο ρωσικό σφυροκόπημα – Ζημιές και φωτιές σε κτίρια
- «Σεισμός» στο Παλάτι: Χάρι και Μέγκαν επιστρέφουν στη Βρετανία – Η απρόσμενη απόφαση και ο ρόλος των παιδιών






















