Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν μια νέα στρατιωτική βάση διπλάσια σε μέγεθος από το Σέντραλ Παρκ, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει ως στρατηγικό προγεφύρωμα του Πεκίνου στην αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, εν μέσω διεθνών αντιδράσεων και διεκδικήσεων από το Βιετνάμ.
While the world was focused on Xi Jinping’s high-level military purges and the PLA’s encircling of Taiwan, China sent a fleet of dredgers to begin building its next outpost in the South China Sea:
Antelope Reef in the Paracel Islands.https://t.co/Ik94mmktR3
— Open Source Centre (@osc_london) February 13, 2026
Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν δεκάδες εκσκαφείς, οι οποίοι διαλύουν τον βυθό και τα κοράλλια και αντλούν τα ιζήματα πάνω στο νησί. Η Κίνα έχει σκάψει ένα κανάλι για να μπορούν τα μεγάλα πλοία να εισέρχονται στη λιμνοθάλασσα. Ένα τμήμα του υφάλου που πριν από μόλις τέσσερις μήνες βρισκόταν κάτω από το νερό, τώρα διαθέτει κτήρια, ελικοδρόμιο και αρκετές προβλήτες.
Τα έργα αυτά σηματοδοτούν την αναβίωση της κατασκευής νησιών από την Κίνα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και αυξάνουν τις εντάσεις σε μια κρίσιμη θαλάσσια οδό για την παγκόσμια ναυτιλία.
Τους τελευταίους μήνες, η Κίνα κατασκευάζει αθόρυβα και γρήγορα ένα νησί σε αμφισβητούμενα ύδατα ανοικτά των ακτών του Βιετνάμ, το οποίο θα βοηθήσει το Πεκίνο να συνεχίσει να κυριαρχεί σε μία από τις πιο κρίσιμες θαλάσσιες οδούς στον κόσμο. Η Κίνα διεκδικεί περίπου το 90% της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων που διεκδικούν επίσης αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.
While the world focuses on tensions in the Middle East, China is rapidly constructing an artificial island at Antelope Reef in the South China Sea, 400 kilometers off the coast of Vietnam.
The massive dredging project has proceeded with little global pushback, and Vietnam only…
— Spotlight on China (@spotlightoncn) April 13, 2026
Δορυφορικές εικόνες που χρονολογούνται από τον Νοέμβριο δείχνουν κινεζικά εκσκαφικά μηχανήματα να κατασκευάζουν ένα νησί σε σχήμα ημισελήνου στον ύφαλο Αντελόπε (Antelope Reef) στα νησιά Παρασέλ, ένα σύμπλεγμα νησιών και υφάλων για τα οποία η Κίνα, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ έχουν ανταγωνιστικές διεκδικήσεις. Μέχρι τον Απρίλιο, τα όρια του νησιού είχαν διαμορφωθεί και ήταν ορατές προβλήτες, ένα ελικοδρόμιο και χωματόδρομοι. Ήταν σχεδόν διπλάσιο σε μέγεθος από το Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης και φαινόταν να βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή.
Αναλυτές αναφέρουν στους New York Times ότι, δεδομένου του μεγέθους του και της συνεχιζόμενης επέκτασής του, ο ύφαλος Αντελόπε είναι πιθανό να καταστεί ένας από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς προμαχώνες της Κίνας στην περιοχή. Τέτοια νησιά διαθέτουν συνήθως διαδρόμους προσγείωσης, ραντάρ, εγκαταστάσεις ηλεκτρονικού πολέμου και αποθήκες πυραύλων. Οι βάσεις υποστηρίζουν το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία της Κίνας, βοηθώντας τα να επιχειρούν μακρύτερα από την ηπειρωτική Κίνα. Τις χρησιμοποιούν επίσης η Ακτοφυλακή της Κίνας και η ναυτική πολιτοφυλακή, που αποτελείται από χιλιάδες αλιευτικά σκάφη πολιτών που βοηθούν στην επιβολή της παρουσίας του Πεκίνου στα ύδατα.
China is building a large-scale base in the South China Sea – The Wall Street Journal
After a long pause, Beijing has resumed island reclamation and is expanding the Antelope Reef.
Analysts believe that new runways, missile positions, and observation facilities could be… pic.twitter.com/5WmxW5HCRB
— NEXTA (@nexta_tv) April 2, 2026
Οι αναλυτές που παρακολουθούν τις δραστηριότητες κατασκευής νησιών από την Κίνα εξεπλάγησαν με τη νέα αυτή κατασκευή, καθώς η Κίνα διέθετε ήδη αρκετούς προκεχωρημένους σταθμούς σε αμφισβητούμενα ύδατα και είχε σε μεγάλο βαθμό σταματήσει τις μεγάλες κατασκευές τέτοιων τεχνητών νησιών.
«Η στρατηγική λογική πίσω από αυτό δεν είναι ιδιαίτερα προφανής», δήλωσε ο Χάρισον Πρετά, αναπληρωτής διευθυντής και ερευνητής της Πρωτοβουλίας για τη Θαλάσσια Διαφάνεια στην Ασία στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. «Η εντύπωση ήταν ότι δεν χρειάζονται τίποτα άλλο», πρόσθεσε.
Μεταξύ 2013 και 2017, η Κίνα κατασκεύασε ή επέκτεινε περισσότερα από 20 στρατιωτικά φυλάκια στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν στρατεύματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται τρεις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις στα Νησιά Σπράτλι — μια αλυσίδα νησιών που απέχει περισσότερα από 900 μίλια από την ηπειρωτική Κίνα, αλλά βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 300 μιλίων από τις ακτές των Φιλιππίνων — και μία στα Νησιά Παρασέλ. Η εκστρατεία κατασκευής νησιών, η οποία ήταν άνευ προηγουμένου ως προς την έκταση και την ταχύτητά της, προκάλεσε διεθνή καταδίκη και έβλαψε τις σχέσεις της Κίνας με τους γείτονές της στη Νοτιοανατολική Ασία, καθώς και με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Πρετά είπε ότι η τελευταία κατασκευή θα μπορούσε να αποτελεί απάντηση στο Βιετνάμ, το οποίο τα τελευταία δύο χρόνια έχει ανακτήσει εδάφη και έχει κατασκευάσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις στα νησάκια που ελέγχει στα Σπράτλι.
🇨🇳Podczas gdy uwaga świata jest przykuta do Iranu, Chiny stworzyły sobie nową wyspę na Morzu Południowochińskim – jak pisze Forbes, ChRL rozbudowuje tam bazę w ramach przygotowań do wojny o Tajwan – Forbes.
Chińczycy przekształcili rafę Antelope w ląd, 400 km od Wietnamu. Wyspa… pic.twitter.com/WwwwfFaTTu
— Takeshi Kovacs (@PrzemekShura) April 13, 2026
Ακόμη πιο σημαντικό είναι ίσως το γεγονός ότι, σε σύγκριση με τους προκατόχους του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ φαίνεται να δίνει λιγότερη έμφαση στην αποτροπή της στρατιωτικοποίησης της Θάλασσας της Νότιας Κίνας από την Κίνα. «Νομίζω ότι υπάρχει ένα ευρύτερο ερώτημα: Πίστευαν ότι θα μπορούσαν να τη γλιτώσουν;» είπε ο Πρετά.
Ο ύφαλος Αντέλοπε είναι πλέον ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Κίνας στην περιοχή, με μέγεθος παρόμοιο με αυτό του μεγαλύτερου προγεφυρώματος της στο Mischief Reef, στα νησιά Σπράτλι.
Το Βιετνάμ διεκδικεί το σύνολο των νησιών Παρασέλ, τα οποία βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Πεκίνου από τότε που η Κίνα τα κατέλαβε το 1974. Το Ανόι έχει διαμαρτυρηθεί για τις κατασκευές της Κίνας στον ύφαλο Αντελόπε, χαρακτηρίζοντάς τες «εντελώς παράνομες και άκυρες».
Ωστόσο, το Πεκίνο επιμένει ότι τα νησιά Παρασέλ είναι «αναπόσπαστο έδαφος» της Κίνας. Όταν ρωτήθηκε τον περασμένο μήνα για την ενίσχυση της παρουσίας στο ύφαλο Αντελόπε, ο Λιν Τζιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, δήλωσε ότι οποιαδήποτε κατασκευή αποσκοπούσε απλώς στη «βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας στα νησιά και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας».

