Αθήνα Καιρός

Γάζα: Νεκρός ανώτατος διοικητής της Χαμάς σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή

4 λεπτά
Γάζα: Νεκρός ανώτατος διοικητής της Χαμάς σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή

Ο κορυφαίος διοικητής της Χαμάς Ραάντ Σαάντ επιβεβαιώθηκε νεκρός μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην πόλη της Γάζας σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με δήλωση ισραηλινού αξιωματούχου που επικαλούνται διεθνή μέσα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times Of Israel, ο Σαάντ έγινε στόχος ενώ οδηγούσε κατά μήκος του παραλιακού δρόμου Ρασίντ και σκοτώθηκε μαζί με τρία ακόμη άτομα. Η επίθεση περιγράφεται στις αναφορές ως στοχευμένο πλήγμα σε κινούμενο όχημα που χτύπησε συγκεκριμένο άτομο της ηγετικής ιεραρχίας της οργάνωσης. Τα τοπικά μέσα στην Γάζα μεταφέρουν εικόνες και μαρτυρίες για τον χώρο της επίθεσης, ενώ διεθνή πρακτορεία επικαλούνται τις ισραηλινές πηγές για την επιβεβαίωση της πληροφορίας. Η είδηση έχει ήδη προκαλέσει σύγκρουση εκτιμήσεων μεταξύ διπλωματικών κύκλων, καθώς η επίθεση σηματοδοτεί μια προφανή παραβίαση της εκεχειρίας από το Ισραήλ σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές. Μετά το πλήγμα, ισραηλινές δυνάμεις ανέπτυξαν μέτρα ασφαλείας στην περιοχή και σημειώθηκαν ροές πληροφοριών προς διεθνή πρακτορεία. Οι αρχικές αναφορές δεν περιλαμβάνουν συγκεκριμένη ώρα της επίθεσης ούτε λεπτομέρειες για τα είδη των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν.

Ο Ραάντ Σαάντ είχε αναδειχθεί σε επιτελικό στέλεχος της Χαμάς και διετέλεσε επικεφαλής του αρχηγείου κατασκευής όπλων της οργάνωσης, μοχλός για την τεχνική και οργανωτική υποστήριξη των ένοπλων δραστηριοτήτων. Ο ρόλος του, όπως καταγράφεται σε αναλύσεις ασφαλείας, συνδεόταν με τη διαχείριση εγκαταστάσεων, προμηθειών και τεχνογνωσίας που σχετίζονται με τον οπλισμό και τη ροή εξαρτημάτων σε μονάδες της οργάνωσης. Η θέση του αρχηγείου κατασκευής όπλων θεωρείται κρίσιμη για τη λειτουργία δικτύων αυτοσυντήρησης της οργάνωσης, περιλαμβάνοντας εργαστήρια, τεχνικούς και δίκτυα προμηθειών. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η εξουδετέρωση στελεχών αυτής της κατηγορίας στοχεύει στον περιορισμό της παραγωγής εξοπλισμού και στην αποδυνάμωση της επιχειρησιακής ικανότητας. Πηγές που παρακολουθούν την ιεραρχία της Χαμάς τον τοποθετούν ως δεύτερη προσωπικότητα μετά τον τελευταίο στρατιωτικό αρχηγό, Ιζ αλ-Ντιν Χαντάντ. Δεν έχουν δοθεί προς το παρόν δημόσιες επίσημες ανακοινώσεις από την ηγεσία της Χαμάς που να επιβεβαιώνουν αναλυτικά το περιστατικό ή το πλήρες εύρος των θυμάτων, ενώ οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για τις επιχειρησιακές μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν.

Ο δημοσιογράφος Μπαράκ Ραβίντ του Axios μετέδωσε ότι το Ισραήλ δεν ενημέρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από την επίθεση, πληροφορία η οποία, αν επιβεβαιωθεί από κρατικές πηγές, μπορεί να επιφέρει πολιτική ένταση και να επηρεάσει τις διαδικασίες συντονισμού για την παρακολούθηση της εκεχειρίας. Διπλωματικοί κύκλοι και διεθνείς παρατηρητές παρακολουθούν στενά τις αντιδράσεις στην περιοχή, καταγράφοντας πιθανές συνέπειες σε επίπεδο ασφαλείας και ανθρωπιστικής πρόσβασης στη Γάζα. Οι Times Of Israel και ο Μπαράκ Ραβίντ αναφέρονται ως κύριες πηγές της είδησης έως ότου υπάρξουν επιπλέον επιβεβαιώσεις ή διαψεύσεις από κυβερνήσεις και οργανισμούς. Οι υπηρεσίες πληροφοριών και διπλωματικές αποστολές αναμένεται να ζητήσουν επίσημες εξηγήσεις και να αξιολογήσουν τις συνέπειες για την εφαρμογή της εκεχειρίας. Σε τοπικό επίπεδο, οι πληροφορίες για πληγές, απώλειες και περιορισμούς στην πρόσβαση βοήθειας παρακολουθούνται από οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Οι εξελίξεις αναμένονται να διαμορφώσουν το πλαίσιο των επόμενων ωρών και ημερών, με έμφαση σε επίσημες ανακοινώσεις, διπλωματικές διαβουλεύσεις και την καταγραφή επιπτώσεων στο πεδίο.

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]