«Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη όσον αφορά την ασφάλεια των συνόρων και του εναέριου χώρου μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η περιοχή μας», δήλωσε την Τετάρτη ο Ερντογάν.
Ο Τούρκος ηγέτης δήλωσε ότι η Άγκυρα συνεργάζεται στενά με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και είναι έτοιμη να απαντήσει άμεσα σε οποιαδήποτε απειλή.
«Η Τουρκία λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα σε στενή συνεννόηση με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και ανταποκρίνεται αμέσως όταν απαιτείται», δήλωσε.
Τα σχόλια του Ερντογάν έγιναν μετά την αναχαίτιση και εξουδετέρωση βαλλιστικών πυρομαχικών που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν και κατευθύνθηκαν προς τον τουρκικό εναέριο χώρο, από μονάδες αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
President Recep Tayyip Erdoğan:
“In these difficult days our region is currently facing, we never leave anything to chance when it comes to the security of our borders and airspace.
As in the incident this morning, we take all necessary measures in close consultation with our… pic.twitter.com/xgOTGDgquS
— Republic of Türkiye Directorate of Communications (@Communications) March 4, 2026
Η Άγκυρα κάλεσε αργότερα τον πρεσβευτή του Ιράν και του εξέφρασε την «έντονη διαμαρτυρία» της για το περιστατικό, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν έθεσε το ζήτημα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του Αμπάς Αραγτσί.
Οι πιο αυστηρές προειδοποιήσεις
Αναφερόμενος στο περιστατικό, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία έχει εκδώσει τις αυστηρότερες προειδοποιήσεις της προς το Ιράν για την αποτροπή παρόμοιων εξελίξεων στο μέλλον.
«Η αποφασιστικότητά μας και η ικανότητά μας να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της χώρας και του έθνους μας βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο», είπε.
Τονίζοντας τη σημασία της αποτροπής, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η διατήρηση της ειρήνης στην Τουρκία απαιτεί τη συνεχή ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας.
«Αν εμείς ως έθνος θέλουμε να ζήσουμε με ειρήνη και σταθερότητα σε αυτά τα εδάφη, που είναι η αιώνια πατρίδα μας, πρέπει να ενισχύουμε συνεχώς την αποτροπή μας», δήλωσε ο Ερντογάν.
Το περιστατικό έρχεται μετά από κοινές επιθέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν που σκότωσαν τον Ανώτατο Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, άλλους ανώτερους αξιωματούχους και σχεδόν 1.050 Ιρανούς – συμπεριλαμβανομένων 165 μαθητών – και ώθησαν την Τεχεράνη να εξαπολύσει αντίποινα σε όλη την περιοχή.

