Απολύθηκε επειδή χτυπούσε κάρτα 40 λεπτά νωρίτερα από την ώρα που έπρεπε να ξεκινήσει, παρά τις εκκλήσεις του προϊσταμένου της να έρχεται αργότερα.
Η 22χρονη εργαζόμενη είχε προειδοποιηθεί επί δύο χρόνια να σταματήσει να φτάνει μεταξύ 6:45 π.μ. και 7:00 π.μ. – δηλαδή 40 ολόκληρα λεπτά πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της βάρδιας της.
Παρότι της είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν επιτρεπόταν να χτυπά κάρτα ή να ξεκινά εργασία πριν από τις 7:30 π.μ., εκείνη συνέχιζε να εμφανίζεται με το χάραμα χωρίς να έχει τίποτα να κάνει.
Τελικά, ο προϊστάμενός της έχασε την υπομονή του και την απέλυσε για σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα, υποστηρίζοντας ότι η αδιάκοπη συνήθειά της να έρχεται υπερβολικά νωρίς σήμαινε πως στην πραγματικότητα δεν προσέφερε τίποτα στην εταιρεία – απλώς αγνοούσε τις οδηγίες.
Η γυναίκα προσέφυγε στο Κοινωνικό Δικαστήριο του Αλικάντε στην Ισπανία, επιμένοντας ότι η απόλυσή της ήταν αδικαιολόγητη.
Ορισμένες ημέρες, η εργαζόμενη προσπαθούσε μάλιστα να συνδεθεί μέσω της εταιρικής εφαρμογής πριν καν φτάσει στο γραφείο (Φωτογραφία: Getty Images).
Ωστόσο, οι δικαστές άκουσαν ότι συνέχισε την ίδια τακτική ακόμη και μετά από πολλαπλές προφορικές και γραπτές προειδοποιήσεις.
Έφτασε νωρίς τουλάχιστον σε 19 περιπτώσεις.
Κάποιες ημέρες προσπαθούσε ακόμη και να συνδεθεί στο σύστημα της εταιρείας μέσω της εφαρμογής πριν φτάσει στο γραφείο.
Ο εργοδότης της την κατηγόρησε επίσης για ξεχωριστή παραβίαση εμπιστοσύνης: ότι πούλησε μια μεταχειρισμένη μπαταρία εταιρικού αυτοκινήτου χωρίς άδεια.
Το δικαστήριο ανέφερε ότι αυτό ενίσχυσε το μοτίβο απιστίας.
Στην απόφασή του, το δικαστήριο δικαίωσε την εταιρεία, λέγοντας ότι το ζήτημα δεν ήταν η «υπερβολική της ακρίβεια».
Η πεισματική άρνησή της να συμμορφωθεί με τους κανόνες του χώρου εργασίας συνιστούσε σοβαρή παράβαση βάσει του Άρθρου 54 του Ισπανικού Εργατικού Κώδικα, έκρινε το δικαστήριο.
Η γυναίκα μπορεί ακόμη να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βαλένθια, αλλά προς το παρόν η απόφαση ισχύει.
Το περιστατικό έρχεται μετά την απόλυση μιας γυναίκας στη Φλόριντα από τον νέο της εργοδότη, πριν καν ξεκινήσει, εξαιτίας –όπως φάνηκε– ενός τυπογραφικού λάθους.
Η γυναίκα, με το όνομα Άλις, απολύθηκε επειδή δεν εμφανίστηκε την πρώτη της ημέρα, η οποία ήταν η 2α Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, στο email με το οποίο της προσφερόταν η δουλειά, αναφερόταν ότι η πρώτη της ημέρα θα ήταν η 22α Σεπτεμβρίου.

