Αθήνα Καιρός
ΕΚΤΑΚΤΟ: Φωτιά τώρα στη Θεσσαλονίκη – Ενεργοποιήθηκε το 112 για ετοιμότητα των κατοίκων

Έρευνα: Αυτοί είναι οι πιο…μπεκρήδες λαοί της Ευρώπης – Η θέση της Ελλάδας

4 λεπτά
Έρευνα: Αυτοί είναι οι πιο…μπεκρήδες λαοί της Ευρώπης – Η θέση της Ελλάδας

Έκθεση του ΟΟΣΑ αποκαλύπτει ποιες χώρες της Ευρώπης είναι οι «πρωταθλήτριες» στην κατανάλωση αλκοόλ, ανατρέποντας κάποια στερεότυπα για τους φερόμενους ως πιο...μπεκρήδες λαούς.

Για παράδειγμα, η Βρετανία, διαβόητη για την αγάπη που φαίνεται να έχουν οι κάτοικοί της στην μπύρα και το ουίσκι, δεν είναι τελικά η πρωτεύουσα του αλκοόλ στην Ευρώπη.

Στην πραγματικότητα, το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται στη μέση της κατάταξης όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, πίσω από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι Βρετανοί ήπιαν 9,7 λίτρα καθαρού αλκοόλ ανά ενήλικα το 2020 – 0,1 λιγότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Η Λετονία είχε το υψηλότερο ποσοστό με 12,1 λίτρα ανά ενήλικα κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ η Γαλλία είχε 10,4 λίτρα και οι Γερμανοί 10,6 λίτρα.

Μετά τη Λετονία, η χώρα που κατανάλωνε τα περισσότερα αλκοολούχα ποτά το 2020 ήταν η Τσεχική Δημοκρατία, όπου οι άνθρωποι έπιναν 11,6 λίτρα κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια του έτους.

Ακολουθούν η Λιθουανία (11,4 λίτρα), η Αυστρία (11,3) και η Βουλγαρία (11,2).

Για λόγους σύγκρισης, το χαμηλότερο ποσοστό ήταν στην Τουρκία – η οποία ως χώρα με μουσουλμανική πλειοψηφία έχει πιο περιορισμένη την κουλτούρα κατανάλωσης αλκοόλ – όπου πωλήθηκαν μόλις 1,2 λίτρα ανά άτομο.

Οι περισσότερες χώρες είδαν την κατανάλωση αλκοόλ να μειώνεται κατά τη διάρκεια της δεκαετίας.

Ποιοι μείωσαν την κατανάλωση αλκοόλ

Η Ουκρανία είδε τη μεγαλύτερη πτώση από 7,8 λίτρα ανά άτομο το 2010 σε 5,7 το 2019 – πριν ξεκινήσει η εισβολή της Ρωσίας – μια πτώση της τάξης του 37%.

Ακολούθησαν η Ελλάδα (32%), η Ολλανδία (26%) και η Ισπανία (26%).

Η κατανάλωση αλκοόλ μειώθηκε κατά 4 τοις εκατό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Λετονία είχε τη μεγαλύτερη αύξηση (19 τοις εκατό), ακολουθούμενη από τη Μάλτα και τη Βουλγαρία (και οι δύο 13 τοις εκατό) και τη Νορβηγία (11 τοις εκατό).

Ειδήσεις σήμερα

Σέρρες: «Μπαλάκι» οι ευθύνες της ανείπωτης τραγωδίας στο σχολείο – Ποιον καταγγέλλουν διευθυντής και δήμαρχος [βίντεο]

Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη στον αστυνομικό για τον πυροβολισμό του 16χρονου στο κεφάλι [βίντεο]

Συντάξεις-Όρια ηλικίας: Τι κερδίζουν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι αποχωρήσουν έως 31/12/2022 [πίνακες]

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]