Υπενθυμίζεται ότι ο Ράμα ισχυρίστηκε ότι οι Έλληνες δεν είναι απόγονοι του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, κατηγορώντας τον δημοσιογράφο ότι υποτιμά τους ανθρώπους. Την απάντηση στον Αλβανό πρωθυπουργό ωστόσο την έδωσε το Χ «αδειάζοντας» ουσιαστικά τον Έντι Ράμα επισημαίνοντας πως «μελέτες DNA δείχνουν πως οι μοντέρνοι Έλληνες μοιράζονται το ίδιο DNA με τους Αρχαίους Έλληνες, ακόμα και από τη Μυκηναϊκή Εποχή (περίπου 1.500 π.Χ.)».

Έντι Ράμα για τους Έλληνες – «Δεν είναι απόγονοι του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη»
Κατά τη διάρκεια συνεδρίου για την ανανεώσιμη ενέργεια, ο Ράμα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι Έλληνες δεν είναι απόγονοι του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη». Οι δηλώσεις του προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις λόγω του ύφους και του περιεχομένου τους.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελληνοαμερικανό δημοσιογράφο στο πλαίσιο διεθνούς φόρουμ, η συζήτηση εξελίχθηκε σε ανταλλαγή αιχμηρών σχολίων. Αρχικά, όταν ο δημοσιογράφος τον προσφώνησε «Ράμι» αντί για «Ράμα», ο πρωθυπουργός απάντησε σκωπτικά: «είσαι Έλληνας, γι’ αυτό μου άλλαξες το όνομα».
Αργότερα, σχολιάζοντας ένα αριθμητικό λάθος του δημοσιογράφου, ο Ράμα παρατήρησε ειρωνικά: «εσείς οι Έλληνες, όταν είναι να πληρώσετε λογαριασμό, αφαιρείτε μηδενικά και όταν πληρώνουν άλλοι, προσθέτετε μηδενικά», προσθέτοντας σαρκαστικά πως «γι’ αυτό σας αγαπάει η Ευρώπη».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, όταν ο δημοσιογράφος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει έναν συγκεκριμένο Άραβα λόγιο, ο Ράμα σχολίασε: «Ως Έλληνας θα έπρεπε να τον ξέρεις καλύτερα». Και συνέχισε με την αιχμή: «Εσείς (οι Έλληνες) όλο υποτιμάτε τους ανθρώπους, θεωρείτε ότι έχετε το μονοπώλιο της φιλοσοφίας και ότι είστε κληρονόμοι του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Αλλά δεν είστε».
Οι δηλώσεις του Έντι Ράμα προκάλεσαν προκαλέσει δημόσιο διάλογο και αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ οι παρατηρήσεις του έχουν αναπαραχθεί εκτενώς από διεθνή ΜΜΕ.
Ειδήσεις Σήμερα
- Ιράν: Ζητούν έως 7.000 δολάρια από οικογένειες για να παραδώσουν σορούς διαδηλωτών
- Mήνυμα Μελόνι στο ΝΑΤΟ για την Αρκτική με αναφορές σε Ρωσία και Κίνα: «Χρειάζεται ενιαία στρατηγική – Πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητά μας»
- Πρεμιέρα Πιερρακάκη στην προεδρία του Eurogroup στις 19 Ιανουαρίου – Η ατζέντα και τα μεγάλα διακυβεύματα

