«Θα δείτε, θα είναι απλά καλύτερη!». Με αυτόν τον τρόπο ο Ντόναλντ Τραμπ αποθεώνει το αγαπημένο του αναψυκτικό, τη νέα συνταγή του οποίου επιμελήθηκε ο ίδιος. Ενθουσιασμένος ανακοίνωσε χθες, μέσω ανάρτησής του, πως η Coca-Cola συμφώνησε στα προϊόντα που παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιεί κανονική ζάχαρη από ζαχαροκάλαμα, αφού επί δεκαετίες ο γνωστός κολοσσός χρησιμοποιεί στα αναψυκτικά σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη.
Βολές
Από την άλλη, κάποιοι σημειώνουν ότι ίσως έχει σχέση με την πολιτική που ακολουθεί ο αμφιλεγόμενος υπουργός Υγείας του, Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, ο οποίος είναι ιδιαίτερα επικριτικός στην κατά κόρον χρήση σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη στην αμερικανική διατροφή, που συνδέεται με την επιδημία παχυσαρκίας. Ο Κένεντι, ο οποίος έχει δεσμευτεί να διεξαγάγει πόλεμο κατά των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, έχει αποκαλέσει το γλυκαντικό ως «μια φόρμουλα που σας κάνει παχύσαρκους και διαβητικούς».
Οι «επαναστατικές» αλλαγές εκτιμάται πως εντάσσονται στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης Τραμπ που ονομάστηκε «Make America Healthy Again» (Κάνε την Αμερική υγιή ξανά-ΜΑΗΑ). Ο Κένεντι, που έχει κηρύξει πόλεμο στο σιρόπι καλαμποκιού, έχει ασκήσει πάντως επίσης κριτική και στην ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνεται στην αμερικανική διατροφή.
Φθηνότερη λύση
Το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, το οποίο προέρχεται από άμυλο καλαμποκιού, προτιμάται από πολλές αμερικανικές εταιρίες επειδή είναι φθηνότερο από τη ζάχαρη. Η Coca-Cola ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το γλυκαντικό αυτό στα αναψυκτικά της στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1980, ωστόσο σε άλλες χώρες, όπως στο Μεξικό, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο.
Η ζάχαρη στο στόχαστρο
Οι επιστήμονες συνιστούν τον περιορισμό της ζάχαρης στη διατροφή, αλλά δεν έχουν εντοπίσει σημαντικές διαφορές μεταξύ της κατανάλωσης ζάχαρης ζαχαροκάλαμου και του σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης. Το μόνο βέβαιο είναι πως πληθώρα ερευνών έχει δείξει πως η μεγάλη κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε ζάχαρη μπορούν να αυξήσουν το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου, καθώς οδηγούν σε παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και χρόνια φλεγμονή, παράγοντες που αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα καρκίνου.
Επιδημία παχυσαρκίας
Στις ΗΠΑ, το ποσοστό παχυσαρκίας στους ενήλικες είναι 40% και στα παιδιά 20%, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως όχι το πολύ μακρινό 2030 σχεδόν πέντε στους δέκα Αμερικανούς θα είναι παχύσαρκοι, μια ασθένεια που συνδέεται με διαφόρους καρκίνους, καρδιαγγειακές ασθένειες και διαβήτη τύπου 2.
Tο σιρόπι είναι ασφαλές
H Coca Cola υπεραμύνθηκε της χρήσης σιροπιού από καλαμπόκι στο διάσημο αναψυκτικό της, χωρίς να επιβεβαιώσει την αλλαγή της «συνταγής», υποστηρίζοντας πως είναι ασφαλές γλυκαντικό και χρησιμοποιείται σε διάφορα ροφήματα που πωλούνται στις ΗΠΑ. Τονίζει, δε, στη χθεσινή ανακοίνωση πως έχει τις ίδιες θερμίδες όσο η αντίστοιχη ποσότητα ζάχαρης και μεταβολίζεται από το σώμα με τον ίδιο τρόπο.
Σύμφωνα με τον Guardian, αρχικά, η εταιρεία αρκέστηκε σε μια γενική δήλωση εκτίμησης για τον «ενθουσιασμό του Προέδρου Τραμπ» και άφησε να εννοηθεί ότι εξετάζονται νέες «καινοτόμες προτάσεις» στο χαρτοφυλάκιό της. Ωστόσο, την Πέμπτη προχώρησε σε πιο συγκεκριμένη τοποθέτηση, υπερασπιζόμενη ρητά τη χρήση του σιροπιού υψηλής φρουκτόζης από καλαμπόκι (HFCS), το οποίο εδώ και χρόνια βρίσκεται στο στόχαστρο λόγω της σύνδεσής του με την παχυσαρκία στις ΗΠΑ.
«Το όνομα ίσως ακούγεται περίπλοκο, αλλά το σιρόπι υψηλής φρουκτόζης είναι απλώς ένα γλυκαντικό από καλαμπόκι» ανέφερε η Coca Cola σε ανακοίνωσή της. «Είναι ασφαλές, έχει περίπου τις ίδιες θερμίδες ανά μερίδα με τη ζάχαρη και μεταβολίζεται με παρόμοιο τρόπο από τον οργανισμό».
Η εταιρεία επικαλέστηκε επίσης την Αμερικανική Ιατρική Ένωση (AMA), σύμφωνα με την οποία το HFCS δεν είναι πιο πιθανό να προκαλέσει παχυσαρκία από τη ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά πλήρους θερμιδικής αξίας. «Να είστε βέβαιοι ότι τα αναψυκτικά Coca Cola δεν περιέχουν επιβλαβείς ουσίες» καταλήγει η ανακοίνωση.

