Οι ΗΠΑ έχουν συνάψει αμοιβαία αμυντική συμφωνία με τη χώρα, αλλά η Σεούλ λέει ότι δεν έχει την εξουσία να σταματήσει την κίνηση. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Λι Τζάε Μιουνγκ, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ σχεδίαζαν εδώ και μέρες να αποσύρουν συστήματα αεράμυνας από τη χώρα του για να διεξάγουν τον πόλεμο στο Ιράν.
Χαρακτηριστικά χθες βράδυ δήλωσε ο Λι Τζάε Μιουνγκ στο υπουργικό του συμβούλιο. ότι «Είμαστε αντίθετοι στην απόσυρση ορισμένων αμερικανικών όπλων αεράμυνας που χρησιμοποιούνται για τις στρατιωτικές ανάγκες της χώρας μας, αλλά είναι επίσης μια σκληρή πραγματικότητα ότι δεν μπορούμε να επιβάλουμε πλήρως τη γνώμη μας»
Η δήλωση είναι η πρώτη δημόσια επιβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ έχουν αναγκαστεί να πάρουν κρίσιμα συστήματα αεράμυνας από την Ανατολική Ασία για να ενισχύσουν τη Μέση Ανατολή, αφού οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ξεκίνησαν πόλεμο στο Ιράν.
Είναι η πρώτη φορά που το Πεντάγωνο μετέφερε τμήματα ενός συστήματος άμυνας τερματικού μεγάλου υψομέτρου από τη βάση της Σεοντζού στην επαρχία βόρεια Τζιονσάνγκ της Νότιας Κορέας στη Μέση Ανατολή. Ο υπεξ της Νότιας Κορέας, Τσο Χιουν, φέρεται να δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνομιλίες με τη Σεούλ για την αναδιάταξη συστοιχιών αεράμυνας Patriot από τη χώρα στη Μέση Ανατολή.
Η Νότια Κορέα είναι βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ως και στρατιωτικός εταίρος στην Ασία-Ειρηνικό . Ο μακροχρόνιος εχθρός της, η Βόρεια Κορέα του δικτάτορα Κιμ γιονγκ Ουν διαθέτει περίπου 20 πυρηνικά όπλα, σε αντίθεση με το Ιράν. Η Νότια Κορέα είναι ο έκτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ, με την οικονομική δραστηριότητα μεταξύ των δύο χωρών να ξεπερνά κατά πολύ οποιονδήποτε οικονομικό δεσμό έχουν οι ΗΠΑ με το Ισραήλ, την Τουρκία ή τα κράτη του Κόλπου.
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης συνθήκη αμοιβαίας άμυνας με τη Νότια Κορέα,(όπως και με Ιαπωνία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία) σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη χώρα στη Μέση Ανατολή.
Η απόφαση να ληφθούν συστήματα αεράμυνας από τη Νότια Κορέα υπογραμμίζει πόσο περιορισμένες είναι οι δυνατότητες των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί δυσκολεύονται να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των εταίρων τους στον Κόλπο για αναχαιτιστικά συστήματα αεράμυνας. Ορισμένοι αναλυτές από τα κράτη του Κόλπου έχουν αμφισβητήσει την αξία των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων, καθώς οι χώρες τους δέχονται σφοδρές επιθέσεις από το Ιράν.
![Ο Μπιλ Κλίντον «σπρώχνει» τη Χίλαρι σε δρόμο της Νέας Υόρκης – «Προσπάθησε περισσότερο Μπιλ», σχολιάζαν οι χρήστες [βίντεο]](https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2026/03/stigmiotypo-othonis-2026-03-11-225425-150x150-png.webp)
