Το φαινομενικό ενδιαφέρον του Κρεμλίνου για διαπραγματεύσεις δεν αποσκοπεί στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά στην εξασφάλιση οικονομικών παραχωρήσεων από τις ΗΠΑ ώστε η Ρωσία να μπορέσει να συνεχίσει τη χρηματοδότηση του πολέμου της.
Ρώσοι αξιωματούχοι επιχείρησαν να παρουσιάσουν τη συνάντηση της 21ης Οκτωβρίου στην Αγία Πετρούπολη μεταξύ του διαμεσολαβητή των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, και του Βλαντιμίρ Πούτιν, ως απόδειξη ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να αποσπάσει οικονομικές παραχωρήσεις από τις ΗΠΑ.
Ο Κιρίλ Ντμιτρίεφ, διευθύνων σύμβουλος του Ρωσικού Ταμείου Αμεσων Επενδύσεων (RDIF), ισχυρίστηκε, για παράδειγμα, στις 21 Οκτωβρίου ότι ο Γουίτκοφ και ο Πούτιν χρησιμοποίησαν τη συνάντησή τους για να συμφωνήσουν στην επέκταση της ρωσο-αμερικανικής οικονομικής συνεργασίας και στη «συνέχιση της επικοινωνίας». Το Κρεμλίνο δεν αναμένει πως οι διαπραγματεύσεις θα επιλύσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά ότι θα αποσπάσει οικονομικές παραχωρήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον ρωσικό προϋπολογισμό και να προσδώσουν στη Ρωσία στρατιωτικό πλεονέκτημα.
Παράλληλα, άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι κατέδειξαν την απροθυμία της Ρωσίας να προβεί σε οποιεσδήποτε ουσιαστικές παραχωρήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στις 22 Οκτωβρίου ότι ο Πούτιν δεν παρουσίασε καμία ρωσική ειρηνευτική πρόταση στον Γουίτκοφ και ότι δεν έχει εξετάσει τη σύνθεση μιας πιθανής ρωσικής αντιπροσωπείας για μια μελλοντική τριμερή συνάντηση Ρωσίας-ΗΠΑ-Ουκρανίας.
Την ίδια ώρα, βουλευτές της ρωσικής Δούμας εκφράζουν σκεπτικισμό για το κατά πόσο οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να φέρουν αποτέλεσμα, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς ότι το «πάγωμα» των γραμμών του μετώπου θα ήταν επιζήμιο για τις προσπάθειες της ίδιας της Ρωσίας να τερματίσει τον πόλεμο.
Η τακτική αυτή θυμίζει προγενέστερες διαπραγματευτικές μεθόδους του Κρεμλίνου, το οποίο ενδιαφέρεται, στην ουσία, μόνο να κερδίσει χρόνο ώστε να επιλύσει τον πόλεμο στο πεδίο της μάχης, ενώ παράλληλα η Ρωσία θα αποκομίζει τα οφέλη της οικονομικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.
Στο Κίεβο η Lockheed Martin

Αντιπροσωπεία της Lockheed Martin συναντήθηκε χθες με την ηγεσία του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας στο Κίεβο, σε μια χρονική στιγμή που η Ουκρανία αντιμετωπίζει ολοένα και σοβαρότερη έλλειψη αναχαιτιστικών πυραύλων για το σύστημα Patriot.
Η Lockheed Martin κατασκευάζει τους πυραύλους PAC-3, οι οποίοι χρησιμοποιούνται από το σύστημα αεράμυνας Patriot και είναι ικανοί να αναχαιτίζουν ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Η εταιρία έχει επίσης στηρίξει την πρωτοβουλία των ΗΠΑ να παραχωρήσουν στην Ουκρανία άδεια για παραγωγή πυραύλων Patriot.
Η αντιπροσωπεία της Lockheed Martin επεσήμανε «τη σημασία της σταθερής ροής εξοπλισμών και την περαιτέρω συνεργασία». Δύο ημέρες νωρίτερα, ο Ζελένσκι είχε συναντηθεί με την αντιπροσωπεία στο Κίεβο.
Εξοπλισμοί μέσω ΝΑΤΟ για την Ουκρανία
Το ΝАТО θα επιτρέψει στην Ουκρανία να αγοράζει όπλα, πυρομαχικά και άλλα στρατιωτικά εφόδια μέσω του κεντρικού οργανισμού προμηθειών της Συμμαχίας, του NSPA. Οι «Financial Times» (F.T.), οι οποίοι μετέδωσαν την είδηση για τη νέα αυτή συνεργασία, ανέφεραν ότι η απόφαση θα βοηθήσει το Κίεβο να αποκτήσει προμήθειες ταχύτερα, παρέχοντας μια εναλλακτική οδό πέραν των διμερών συμφωνιών. «Παρέχει στην Ουκρανία ένα πιο δομημένο πλαίσιο, επιτρέποντάς της να αξιοποιήσει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων που προσφέρουμε: τεχνογνωσία στις προμήθειες, υπηρεσίες υποστήριξης και πρόσβαση σε μια εδραιωμένη βιομηχανική βάση», δήλωσε στους «F.T.» η διευθύντρια υποστήριξης επιχειρήσεων του NSPA.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόσφατη αυτή απόφαση έπεται μιας άλλης απόφασης του NSPA, τον Απρίλιο, η οποία επέτρεψε σε ουκρανικές αμυντικές βιομηχανίες να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς. Επιπλέον, την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο εκδήλωση για 150 Ουκρανούς κατασκευαστές αμυντικού υλικού, με θέμα τη διαδικασία εγγραφής τους για τη συμμετοχή σε αυτούς τους διαγωνισμούς.






















