Η κυβέρνηση συνασπισμού — που απαρτίζεται από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP), τους Σοσιαλδημοκράτες (SPÖ) και το φιλελεύθερο κόμμα Neos — παρουσίασε στο κοινοβούλιο την Τετάρτη (10/9) σχετικό σχέδιο νόμου.
Η υπουργός Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, Κλαούντια Πλάκολμ, υπερασπίστηκε την πρόταση, δηλώνοντας: «Η μαντίλα περιορίζει την ορατότητα και την ελευθερία των κοριτσιών. Είναι σαφής ένδειξη καταπίεσης».
Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται μια κλιμακωτή διαδικασία για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων: Αρχικά, η σχολική διοίκηση θα έρχεται σε διάλογο με τη μαθήτρια και θα ενημερώνει τους γονείς.
Αν το πρόβλημα επιμένει, θα εμπλέκεται η εκπαιδευτική αρχή της περιφέρειας. Ως έσχατη λύση, προβλέπεται η επιβολή προστίμων από 200 έως 1.000 ευρώ, ή ακόμη και ποινή φυλάκισης στους γονείς.
Ο νόμος θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο. Ωστόσο, δεν είναι σαφές κατά πόσο θα είναι συνταγματικά βιώσιμος, καθώς το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε ακυρώσει αντίστοιχη απαγόρευση για τις μαντίλες στα δημοτικά σχολεία το 2020.
Τότε, οι δικαστές είχαν κρίνει ότι η απαγόρευση στόχευε συγκεκριμένα τις μουσουλμάνες, παραλείποντας αντίστοιχες θρησκευτικές ενδυμασίες αγοριών άλλων θρησκειών, γεγονός που θεωρήθηκε διάκριση.
«Η ρύθμιση αυτή μπορεί να περιορίσει την πρόσβαση των μουσουλμάνων κοριτσιών στην εκπαίδευση και να οδηγήσει σε περιθωριοποίησή τους», είχε αναφέρει τότε το δικαστήριο.
Αυτή τη φορά, η κυβέρνηση δηλώνει πως έχει λάβει υπόψη της τις ανησυχίες του παρελθόντος και έχει ενσωματώσει συνοδευτικά μέτρα για την ενδυνάμωση των κοριτσιών, αν και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί περαιτέρω λεπτομέρειες.
Η Ισλαμική Θρησκευτική Κοινότητα της Αυστρίας καταδίκασε την πρόταση, κάνοντας λόγο για «συμβολική πολιτική» που υπονομεύει το κράτος δικαίου.
«Μια νέα απόπειρα περιορισμού θα κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και θα απειλήσει την κοινωνική συνοχή. Αντί να ενδυναμώνονται τα παιδιά, στιγματίζονται και περιθωριοποιούνται», ανέφερε χαρακτηριστικά η κοινότητα.
Ειδήσεις Σήμερα
- 430 ανακαινισμένα σχολεία υποδέχθηκαν χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα – Έμπρακτη στήριξη της Παιδείας από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες
- Συνελήφθη 42χρονος κατηγορούμενος για εμπορία ανθρώπων, βιασμό και διακίνηση ναρκωτικών
- Φάρμα: Αυτοί είναι οι 22 παίκτες – Μοντέλα, χορεύτριες και γυμναστές δοκιμάζονται στην αγροτική ζωή
- ESET: Μην επιτρέψετε να γίνει η «επιστροφή στο σχολείο» μια… «επιστροφή στον εκφοβισμό»!

